Hlavní obsah

Kouč Sparty: Kuchta měl sen jít do zahraničí, bude chybět

Trenér fotbalové Sparty Lars Friis se s jedním střelcem rozloučil, druhého sledoval, jak přináší jeho týmu body. Jmenovitě: Jan Kuchta kádr českého mistra opustil a zamířil do dánského Midtjyllandu, Albion Rrahmani pomohl k výhře 2:0 v Hradci Králové gólem a asistencí. „Pro Kuchtu bylo lepší odejít,“ uvedl Friis.

Sestřih utkání Hradec Králové – SpartaVideo: LFA

Článek

Je pro vás Kuchtův odchod oslabení?

Bude chybět. Je to skvělý kluk. Vždycky chce vyhrávat, pro náš klub odvedl mnoho dobrých věcí a nastřílel spoustu branek. Bylo ovšem nutné ho prodat. Chtěl odejít, měl sen jít do zahraničí. V létě jsme se o tom bavili, vím, že nám hodně pomohl, a i já chtěl pomoct jemu. Teď nastal dobrý čas, aby odešel.

Proč?

Bude mít víc šancí hrát, šel do skvělého klubu s výbornými hráči. Midtjylland hraje o titul a evropské poháry. Je to pro něj dobrý krok. My máme velmi dobré útočníky, boj o místo je tvrdý. Je tu Albion Rrahmani, Victor Olatunji. Trochu mě mrzí, že v Hradci se nedostalo na Indrita Tuciho, který má velmi dobrou střeleckou bilanci.

V Hradci se poprvé v základní sestavě objevil Albion Rrahmani. Dal gól a měl i asistenci. Co jste jeho výkonu říkal?

Byl jsem spokojený s tím, co jsem viděl, alespoň dokud měl síly. Bude si muset zvykat na jiný styl hry, naši intenzitu i spoluhráče. Dosud jsme neměli moc času trénovat, protože jsme pořád hráli. Teď zase hodně hráčů odjede na reprezentační sraz. Nicméně líbil se mi jeho klid s míčem, zakončení, přehled. Těším se, až s ním budu dál pracovat. Čekáme od něj hodně.

Proč jste ho střídal po pár minutách ve druhé půli?

Bylo v plánu ho vystřídat brzy ve druhém poločase, mluvil jsem s ním o tom už o přestávce. Nebyl zraněný, docházela mu energie. A když zůstal ležet po jednom ze soubojů, rozhodl jsem se ho vystřídat hned.

Foto: Vostárek Josef, ČTK

Albion Rrahmani nastoupil proti Hradci Králové v základní sestavě.

Co jste mu pak říkal?

Ať si tyhle momenty užije, je to velmi důležité. Přišel do nového klubu a prostředí a hned se podílel na třech gólech, v prvních dvou zápasech dal dvě branky a připsal si jednu asistenci. To je velká věc. Je potřeba si to vychutnat.

Promluvu jste měl i s Lukášem Haraslínem. O co šlo?

Chceme od kluků v každém okamžiku to nejlepší. Měli jsme malou diskusi o taktických detailech, bavili jsme se o tom i o poločase. Lukáš je chytrý kluk. Je důležitý pro naši ofenzivu. Chci mu pomoct, aby se nacházel v nejlepších situacích a podílel se na gólech. Celkově jsem cítil, že v zápase byly chvíle, kdy jsem potřeboval klukům dodat energii a být aktivní.

Hradec ve druhé půli málem snížil po riskantní a nepřesné rozehrávce Qazima Laciho. Zatrnulo vám?

Myslím, že to byl jeden z mála momentů, kdy jsme špatně přečetli hřiště. Nešlo jen o Laciho, ale i o další hráče. Samozřejmě nechceme soupeřům servírovat góly jako na podnose, ale hráče tlačíme k tomu, aby hráli po zemi a drželi balon.

Proč jste se rozzlobil?

Jsem v pohodě s tím, když hráč udělá chybu. To je součástí fotbalu a v našem stylu se to stává. Nechci kluky kárat za chyby, pak by se báli hrát. Řešili jsme spíš gesto, které následovalo. Připomínal jsem klukům, aby byli koncentrovaní.

Plánujete po zranění Imanola Garcíi přivést ještě posilu na levý kraj sestavy?

Je to pro něj smutné a těžké, lituji ho. Nalevo teď hraje dobře Ryneš, dává do hry maximum. K dispozici je také Suchomel, Jarda Zelený tam hrával v posledních dvou letech. Uvidíme, ještě máme chvíli do konce přestupového období (v Česku končí 8. září – pozn. aut.). Rosa (sportovní ředitel Tomáš Rosický – pozn. aut.) pořád pracuje. Ale i kdybychom už nikoho nepředvedli, máme levou stranu dobře pokrytou.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články