Hlavní obsah

Koubek odchod Chorého chápal. Šestnáctiletý Panoš? Šikovný, ale pořád je to dítě, krotí očekávání

Šestnáctiletý záložník Jiří Panoš, devatenáctiletý záložník Tom Slončík nebo dvacetiletý útočník Christophe Kabongo. Fotbalová Plzeň v létě omladila a noví borci jí mohou dodat jiný drajv. Ale postupně. „Musejí sbírat zkušenosti. Základní kostra zůstala, kmen je vytvořen. Budeme s nimi pracovat, ale nechtěl bych predikovat, kdo z nich má do sestavy blíž,“ uvedl trenér Viktorie Miroslav Koubek.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Trenér Viktorie Plzeň Miroslav Koubek na tiskové konferenci před novou sezonou.

Článek

Místo v základní rotaci uvolnili v třetím týmu uplynulého ligového ročníku záložník Ibrahim Traoré (konec smlouvy) a především útočník Tomáš Chorý, který odešel do Slavie. „Nijak dramaticky jsem to neprožíval. Vím, jaká je síla fotbalového trhu. Vše je o penězích. Když se nabídka blížila zahraniční nabídce, kterou měl Tomáš slíbenou, tak se to tímto způsobem realizovalo,“ komentoval Koubek odchod reprezentanta a autora dvanácti ligových gólů z poslední sezony.

„Tomáš hlavně vyjádřil stanovisko, že už tu nechce být. V tu chvíli to neprožívám nějak vzrušeně, respektuji to. Přišli dobří hráči, zůstal Matěj Vydra, který vypadal v přípravě slušně. Nepanikaříme. Tomášovi jsem popřál vše nejlepší. A svým způsobem mu rozumím,“ dodal zkušený trenér Viktorie.

Z ofenzivní vozby odešel ještě Jan Kliment do Olomouce, naopak do útoku přišli český mládežnický reprezentant Kabongo z belgického Lommelu, Daniel Vašulín z Hradce Králové a Brazilec Ricardinho z bulharského Levski Sofia.

Když se vezmou i navrátilci z hostování nebo kluboví mladíci, kteří povýšili do áčka, počítá Koubek v kádru dvanáct nových tváří. „Byl jsem až překvapený. Říkal jsem, že mi dva tři hráči stačí. Je jich dvanáct, musím se s tím popasovat,“ usmál se plzeňský stratég.

V přípravě zaujal Panoš, kterému bude sedmnáct v půlce listopadu. Dostával hodně prostoru, v generálce proti FC Kodaň dal gól. „Nechtěl bych, aby okolo něj vznikla kampaň. Ale ona vznikne, když se ptáte,“ pravil Koubek.

Pozornost kolem něj je logická, potenciál v něm dřímá obrovský. „Z pohledu moderního fotbalu má nadstandardní vlastnosti. Je šikovný s balonem, dynamický, má výborné klamání, umí jeden na jednoho. Z hlediska fotbalovosti a herního myšlení je zajímavý. Ale pořád je to dítě, ještě mu není ani sedmnáct, tak to nepřehánějme. Fyzická nebo silová složka výkonu u něj ještě není taková,“ krotil očekávání Koubek.

„Na to, že je mu šestnáct let, je vidět jeho vyspělost. Na hřišti jsem si s ním rozuměl. Je to diamant, který musíme brousit. Jsem rád, že ho máme v kádru,“ přidal plzeňský záložník a kapitán Lukáš Kalvach.

Dobrou zprávou pro Západočechy je, že záložník Lukáš Červ, který po tvrdém nárazu nedohrál generálku, je v pořádku. „Měl jen nějaké skřípnutí, je na tom dobře. Je o. k., za což jsme rádi,“ uvedl Koubek. Po desetidenní absenci se v úterý vrátil do plného tréninku i záložník Cheick Souaré.

Plzeň má ambice, ráda by zabojovala o titul, tudíž i o přímý postup do Ligy mistrů. „Hrozny visí vzhledem ke konkurenci strašně vysoko. Máme ale dobré mužstvo, tak proč to nezkusit. Základ mužstva zůstává pohromadě, nemáme důvod být pesimisti,“ podotkl dvaasedmdesátiletý trenér.

„Budeme se chtít vyhnout výpadkům jako v minulé sezoně, kdy jsme hráli tři soutěže. Máme z toho zkušenost. Uvidíme. Ale nejde, abychom se povyšovali a řekli si, že nemůžeme ztratit body třeba v Karviné nebo jinde. Takhle to není, ve fotbale to možné je. Nejsme supermani. Mužstvo je dobré, kvalitní, ale také ve vývinu. S kádrem jsem spokojený, výpadky se nevyhnou nikomu. Jde o to, aby jich bylo co nejmíň,“ zmínil Koubek.