Hlavní obsah

Konečně se trefil. Lingr ale stále není v optimální formě

Už má zase důvody k úsměvu. Ondřej Lingr se po návratu do Slavie dočkal prvního gólu, který byl při triumfu 2:1 v Jablonci nakonec vítězný. I když se 26letý ofenzivní univerzál postupně zlepšuje, k ideálu mu ještě něco málo schází.

Video: LFA

Článek
Fotogalerie

Lingr se do Edenu vrátil začátkem září po ročním působení ve Feyenoordu. Slavii stál kolem 55 milionů, tedy dvakrát méně, než kolik musel nakonec zaplatit nizozemský gigant.

Od té doby byl v základu pouze třikrát. Na Bohemians, v Evropské lize doma s Ajaxem a v neděli na půdě Jablonce. Jinak téměř vždy naskakoval ze střídačky, to samé platí o posledních srazech reprezentace.

„Zatím mu chybí intenzita, ale rychle se do toho dostane. Určitě nám hodně pomůže v dalších zápasech. Plán je ho využívat z lavičky. Chybí mu ale to nejdůležitější, což je herní praxe. Bude však rychle zpátky, o to se nebojím.“ říkal trenér Jindřich Trpišovský v polovině září.

Uplynul měsíc a Lingr se konečně zapsal do ofenzivních statistik. Proti Jablonci využil výborné práce Lukáše Provoda a překonal domácího brankáře Jana Hanuše. Zvýšil na 2:0, a jeho trefa se nakonec ukázala jako rozdílová.

„Bavili jsme se s ním o tom pořád, děláme si z něj trochu legraci. Říkali jsme, že teď by mohl konečně skórovat, a podařilo se. Jsme rádi, že má nějaké body, snad bude pokračovat,“ říkal kapitán Jan Bořil, jenž v neděli odehrál jubilejní, 300. ligové utkání.

„Na gól čekal hlavně on sám. Jeho výkony byly dobré, na Bohemians patřil mezi nejlepší. Na góly je ale zvyklý. S Jabloncem byl trochu zraněný, dostal koňara, ale stihl se trefit ze své poslední akce. Pracovitý výkon, postupně jde nahoru,“ hodnotil Trpišovský.

Je ale už na výkonnosti, na které by ho trenéři chtěli mít? „O pár procent se to určitě zlepšit dá. Je však vidět, že je odpočatý a má spoustu energie. Je šťastný, fotbal si užívá, zas ho vidím se smát. Z minulosti víme, kde jsou jeho hranice, na ně ho musíme dostat. Pokrok je znatelný,“ dodal Trpišovský.

V předchozím angažmá v Edenu si rvavý ofenzivní univerzál připsal 138 soutěžních zápasů, vstřelil 40 gólů, získal titul a dva české poháry. Za Feyenoord naskočil sice do 28 duelů, dal v nich čtyři góly, ale na trávníku strávil jen 444 minut. Jeho pozice se nezlepšila ani po letním příchodu exsparťanského kouče Briana Priskeho a zamířil tedy zpět do známého prostředí.

Bude pro Slavii opět jedním z klíčových hráčů?