Hlavní obsah

Kometa mezi sudími Rouček: Co bylo, nikoho nezajímá. Sezonu musíme zvládnout

V první sezoně mezi elitou příjemně zaujal. Byl kometou. Fotbalový rozhodčí Karel Rouček odpískal v první lize dvaadvacet utkání, na starost dostal i pohárové derby mezi Slavií a Spartou nebo jeden barážový duel. Teď sedmadvacetiletý sudí vyhlíží nový ročník Chance Ligy. Čeká se, zda ukáže další progres. „Co bylo předtím, nikoho nezajímá. Důležitá bude nadcházející sezona. Snažil jsem se na ni připravit ještě líp než na tu předchozí,“ vypráví Rouček s pokorou.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Rozhodčí Karel Rouček v pohárovém derby Slavie proti Spartě

Článek

Těšíte se na novou sezonu?

Moc. Myslím, že se těší každý. Zažíváme fotbalový boom a řekl bych, že každý toho chce být součástí. Tahle sezona bude o dost složitější. Všichni víme, že kluby dostaly více peněz za vysílací práva, hraje se o přímý postup do Ligy mistrů. Očekávání na nás budou daleko větší než v minulé sezoně.

Bude těžké se od toho všeho oprostit?

Sezonu musíme zvládnout. Od toho jsme tam a jsme za to placení. Kdybychom to nedokázali, nemůžeme tam být.

Cítíte se po průlomové sezoně v lize už etablovaný?

Ne, cítím se pořád jako nováček. Minulá sezona pro mě byla snová, dostával jsem od komise hodně příležitostí v těžkých utkáních. Za to jsem vděčný, ale vůbec to nepřeceňuji. Pokaždé se začíná od nuly. Co bylo předtím, nikoho nezajímá. Důležitá bude nadcházející sezona. Snažil jsem se na ni připravit ještě líp než na tu předchozí. Snad se nám, celému rozhodcovskému sboru, povede.

Mladý rozhodčí Rouček je ligovým zjevením. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Důvěru komise rozhodčích ale vnímáte, ne?

Je určitě příjemná, zároveň ale i zavazující. Nechtěl bych se vracet k tomu, co bylo. Když od nás nebude další sezona dobrá, je úplně jedno, co bylo předtím.

Na jaře jste si zapískal v poháru derby mezi Slavií a Spartou. Jaká to pro vás byla zkušenost?

Skvělá. Když jsem začínal pískat, o tomhle jsem snil. Nečekal jsem, že derby přijde takhle brzo. S celým kolektivem rozhodčích jsme se snažili přispět k hladkému průběhu utkání, aby v něm nebyly zbytečné excesy. Zápas jsme si zanalyzovali s komisí i já sám. Chyby tam byly, ale snažil jsem se z nich poučit a vzít si z nich to nejlepší do dalších zápasů.

Tým rozhodčích je mladý, takže se učíte skoro všichni, že?

Ano, nálada mezi námi je dobrá, ale až na čtyři zkušené rozhodčí jsme mladí a nezkušení. Tvrdím, že ani po padesáti zápasech v lize není rozhodčí zkušený. To jsou jen Ondra Berka, Míra Zelinka, Ondra Pechanec a Pavel Orel, ale my, co máme do stovky zápasů, zkušení nejsme. Musíme s pokorou chodit na každé další utkání v jakékoliv roli a učit se.

Od nové sezony bude mít liga VAR centrum. Vítáte ho?

Je to určitě perfektní novinka, všichni to vítáme. Měli jsme už několik školení, vše ladíme. Teď si centrálu vyzkoušíme při generálkách. Věřím, že nám usnadní práci. Je to zase posun fotbalu u nás v republice. Snad bude vše fungovat tak, jak má.

A co kalibrovaná čára?

To je taky velký pomocník. V minulé sezoně se nejvíc sporných momentů točilo kolem ofsajdových situací. Věřím, že s kalibrovanou čárou vymizí.