Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Vrba vypadá bezradně. Může ale vůbec Spartě vrátit lesk?

Praha

Pět zápasů, čtyři mizerná představení. Bez šťávy, bez drajvu, bez koncepce. Jedno velké nic. Takové je jarní vysvědčení fotbalové Sparty, která se ve čtvrtek večer v Bělehradu rozloučila s pohárovou Evropou. Zná trenér Pavel Vrba cestu, jak z marastu ven? Zatím se jeho veškeré tahy míjí účinkem.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/ Novak Djurovic

Kouč Sparty Pavel Vrba má o čem přemýšlet

Článek

Když šla Plzeň pod Vrbou v sezoně 2017/2018 za svým posledním mistrovským titulem, odstartovala jaro katastrofálně. Po domácím pádu s poslední Jihlavou v jarní premiéře na ni lehla deka, luxusní náskok na Slavii se začal tenčit. Změny v sestavě, týmové „večeře", meetingy v kabině, nic nepomáhalo.

Výkony zůstávaly prakticky konstantně špatné, jen minimální záblesky zlepšení. V Doosan Aréně se ale pořád spoléhalo na faktor X - faktor fantoma Vrby. Z kabiny Viktorie však postupem času začaly unikat informace, že je kouč bezradný. Že neví, co s tím.

Podobný pocit mám nyní, kdy nejúspěšnější český trenér posledních deseti let sedí na lavičce Sparty. Kromě derby se Slavií v MOL Cupu nedokázal tým ve zbývajících čtyřech duelech na jaře ničím nahodit. Podobnost s jarním tápáním s Plzní před čtyřmi lety se tedy nabízí.

Nicméně, Vrbův podíl viny je v obou případech odlišný. Na Letné je nižší. Důvod? Plzeň měla za sebou historicky nejlepší ligový podzim, soutěž vedla o parník, mužstvo šlapalo. Mělo pevnou osu, v kádru zkušené borce. Nynější Sparta z tohoto nemá ani jedno. Na druhou stranu nelze přehlédnout fakt, že v zimě odmítl posílit kádr.

Sečteno, podtrženo, Vrba přebíral před rokem mužstvo v neutěšené stavu, nastartovat se ho pokouší zatím marně. Jenže. Vzhledem k tomu, že Sparta přešlapuje poslední roky na místě i přes četné změny na lavičce a v kádru, zdá se to trochu jako mission impossible...

Robert Neumann

Fotbalový redaktor Robert Neumann se věnuje sportovní žurnalistice od roku 2003. Pro Právo a Sport.cz píše osm let. Byl na mistrovství světa, na evropských šampionátech, pravidelně referuje o zápasech českých klubů v lize i na evropské scéně. Dříve býval profesionálním fotbalistou, působil v Bohemians, Jablonci a v Liberci, se kterým v roce 2002 získal mistrovský titul.

Související témata:
  1 : 0 Hradec Králové - Slovácko 1 : 0 přestávka Živě
20240921T13 : 30:00+0200
Hradec Králové vs. Slovácko
Hradec Králové vs. Slovácko
Hradec Králové
Slovácko
  Teplice - Ostrava dnes 16 : 00
20240921T16 : 00:00+0200
Teplice vs. Ostrava
Teplice vs. Ostrava
Teplice
Ostrava
  Karviná - Jablonec dnes 16 : 00
20240921T16 : 00:00+0200
Karviná vs. Jablonec
Karviná vs. Jablonec
Karviná
Jablonec
  Slavia - Plzeň dnes 19 : 00
20240921T19 : 00:00+0200
Slavia vs. Plzeň
Slavia vs. Plzeň
Slavia
Plzeň