Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Vám to dává smysl? Pravidlo o ruce už nechápe vůbec nikdo

Pamatujete si ještě na doby raného dětství, kdy při fotbálku s kamarády znamenala ruka ve vápně penaltu, pokud tedy nebyla „nastřelená“? Ano, já taky. A možná proto chápu rozhořčení kouče Františka Straky po prohře Českých Budějovic s Plzní (0:3). Jasně, jeho tým favoritovi zaslouženě podlehl. Ale utkání svléklo donaha vleklý problém české ligy. Pravidlu o hře rukou totiž už fakt nerozumí asi vůbec nikdo.

Gól Českých Budějovic proti Plzni nebyl uznán kvůli ruce AdediranaVideo: LFA

Článek

„Co je ruka? Co není ruka? Dokud pravidlo neupřesníme, budeme neustále jen diskutovat,“ čertil se Straka. Měl k tomu důvod.

Pojďme se nejprve podívat o dva týdny zpět. Budějovice marně dotahovaly náskok Pardubic po zpackané první půli. Dožadovaly se dvou penalt poté, co ve vápně hráli míč rukou Marzuq Yahaya a Emil Tischler. Marně, jelikož videorozhodčí hlavního arbitra Jana Petříka ani neposlali prohlédnout záznam situace.

Sestřih zápasu České Budějovice - PlzeňVideo: LFA

Střih do posledního kola. Budějovického Samuela Šiguta zasáhne hlavička plzeňského Cadua do ruky. Tentokráte je sudí Marek Radina zavolán k obrazovce. Vidí ruku, odpíská penaltu.

Jak Tischlera, tak Šiguta trefil míč do ruky z bezprostřední blízkosti. Ani jeden z nich neměl šanci reagovat. Jednou se penalta nepískala, podruhé ano. Jednou rozhodčí nešel k obrazovce, podruhé ano.

Vy v tom snad nemáte guláš?

Současný výklad pravidla o ruce prostě vyzývá k pochybnostem. A není se čemu divit. Tvůrci regulí neustále šermují větami o zjevných pochybeních, pohybech končetin směrem k tělu, přirozených a nepřirozených zvětšováních objemu těla, úhlech ruky…

Jenže tím v hlavách všech, kteří mají fotbal alespoň trošku rádi, způsobují čím dál větší maglajz.

Když vzniklý pokrm ještě přikořeníme vyjádřením Komise rozhodčích, která v případě Tischlera víceméně pravila, že „penalta nebyla nařízena správně, ale pokud by nařízena byla, bylo by to také správně“, nezbývá než koulet očima.

Vzniká šedá zóna. Masivní. V níž si sudí vlastně mohou dělat co chtějí, a ať se rozhodnou jakkoliv, bude to označeno jako správný verdikt. „Tady se k tomu rozhodčí vrátí, na druhé straně by to neudělal,“ povídá se pak mezi fanoušky se železnou pravidelností.

Občas si skoro říkám, že by nebylo škoda se vrátit do dětství. Do fotbálků o velkých přestávkách a na hodinách tělocviku na základní škole. Co to znamená? Ruka ve vápně = penalta, pokud tedy není „nastřelená“.

Samozřejmě by nešlo o spásné řešení, definice nastřelené ruky rozhodně není exaktní a dávala by také možnost ke vzniku šedé zóny. Ta současná, v kombinaci s institutem videorozhodčích, je ale v porovnání s ní obří.

Související témata: