Hlavní obsah

Klimenta od začátku provokovali. Oplácet však nemůže, byla to klukovina, láteřil Janotka

Běžela pátá minuta utkání mezi domácí Olomoucí a Bohemians. Hostující Vondra se po kontaktu s Klimentem skácel na zem jako podťatý. Jeho spoluhráči zakopli míč do autu, a když pak stoper Klokanů vstal, hrálo se dál. Po třetím přerušení ale do dění vstoupil VAR, sudí Hocek se šel podívat na monitor a Klimenta vyloučil za úder loktem do břicha, zatímco Vondra, který kanonýra Sigmy tahal za dres, vyvázl jen se žlutou kartou. To už běžela devátá minuta. Pražané pak přesilovku využili a po výhře 1:3 si z Hané odvezli tři body.

Sestřih zápasu Olomouc–BohemiansVideo: LFA

Článek

Náskok dvou gólů si vytvořili ještě do přestávky. Domácí kouč Janotka poté vsadil všechno na jednu kartu. Na trávník poslal dva čerstvé útočníky a Sigma hrála vabank. V 69. minutě snížil na 1:2 Mikulenka a od té doby se přestal hrát fotbal. Klokani, kteří prakticky celý druhý poločas byli pod tlakem, se neustále teatrálně váleli po zemi a Hocek jim to toleroval. Když pak v 90. minutě Drchal zužitkoval brejk a zvýšil na 1:3, bylo rozhodnuto.

„Dnešních tří bodů si nesmírně vážím. Potřebovali jsme vyhrát. Poté, co jsme některá utkání ztratili, bylo jedno jak. Důležité to bylo i z hlediska reakce na propadák, který nás potkal minulý týden. Jsem rád, že také konečně byly na naší straně emoce a nebylo to od nás bojácné,“ prohlásil s úlevou kormidelník Klokanů Jaroslav Veselý.

Překvapilo ho, že Kliment nebyl vyloučen okamžitě, stejně tak byla překvapivá prodleva, s níž se VAR k inkriminované situaci vrátil. „Byly tam dva údery, docela viditelné. Divil jsem se, že to nebyla červená, a pak i tomu, že VAR zasáhl až po takové době. Nevím, jak to probíhá. Pak to budilo vášně, domácí byli ukřivdění a sudí tomu podlehl,“ vysvětloval.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Olomoucký Jan Kliment (vpravo) během duelu s Bohemians

„Bylo nám řečeno, že v případě hrubého nesportovního počínání se k tomu může VAR vrátit kdykoliv. Takže z tohoto pohledu to bylo asi v pořádku,“ uznal Tomáš Janotka.

Klimentův zkrat označil za zbytečný. „Byla to od něj klukovina. Nechal se vyprovokovat. Od začátku jsme viděli, jak do něho beztrestně drbali, tahali ho za dres. Pokud by to sudí pískal, reakce by nepřišla. Oplácet ovšem nemůže. Musí zůstat nad věcí. Šel ven a teď ještě budeme trnout, kolikrát nám bude chybět,“ kroutil hlavou.

Veselý odmítl, že by své hráče nabádal, aby po Klimentovi „šli“. „To by bylo pod moji úroveň. Samozřejmě můžete zmínit, že někdo mívá zkraty, ale nic takového v tomto případě z mojí strany nepadlo. Hráčům jsme ukazovali, jak si mají Klimenta přebírat, jak na něj hrát při standardkách, kdy je také nebezpečný. Jít do utkání s taktikou zlikvidovat kteréhokoliv hráče, to by se nám vrátilo. Já bych něco takového nikdy neudělal,“ zdůraznil.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zleva Radim Breite z Olomouce a brankář Tadeáš Stoppen z Olomouce

Sigma však i bez Klimenta v deseti ukázala, že má fazónu, byť bod nebrala žádný. „Jsme zklamaní. Chtěli jsme potvrdit skvělý úspěch na Spartě a zároveň splnit malý cíl, mít po deseti kolech dvacet bodů. To by pro nás byla fantazie. Bohužel, nepodařilo se,“ smutnil Janotka.

Své svěřence přes porážku pochválil. „Nezabalili to, ve druhé půli byli lepší. Když Mikulenka snížil, věřil jsem, že jsme schopni minimálně vyrovnat. Třetí gól však všechno zhatil. Co však kluci předváděli po přestávce bylo neuvěřitelné. Poděkoval jsem jim za to, jak se odevzdali a snažili se Klimentovi pomoct,“ prohlásil.

Štvalo ho ale, že červenou kartu dostal jeho tým v každém z posledních tří duelů. „Bavíme se o tom, i dnes to v kabině padlo. Vadí mi to, protože jak mění zápasy góly, to samé platí i o vyloučeních. Na druhé straně je třeba brát v potaz, za co jsme je dostali. Když třeba jdete ostřeji do souboje jako Šíp na Spartě a dostanete druhou žlutou kartu, to k fotbalu patří. Je-li to ale po sobě, jako teď, je to špatné. Bereme to jako zdvižený prst. Nezavíráme nad tím oči. Disciplína je pro nás důležitá,“ dodal Janotka.

  2 : 1 Slavia - Sparta 2 : 1 dohráno
20241006T18 : 30:00+0200
Slavia vs. Sparta
Slavia vs. Sparta
Slavia
Sparta
  1 : 3 Olomouc - Bohemians 1 : 3 dohráno
20241006T15 : 30:00+0200
Olomouc vs. Bohemians
Olomouc vs. Bohemians
Olomouc
Bohemians
  0 : 0 Ml. Boleslav - Ostrava 0 : 0 dohráno
20241006T15 : 30:00+0200
Ml. Boleslav vs. Ostrava
Ml. Boleslav vs. Ostrava
Ml. Boleslav
Ostrava
  2 : 0 Plzeň - Pardubice 2 : 0 dohráno
20241006T13 : 00:00+0200
Plzeň vs. Pardubice
Plzeň vs. Pardubice
Plzeň
Pardubice