Hlavní obsah

Kdyby nevyhráli, slízl by to, vyjádřil se expert k Ewertonově zahozené penaltě

Je častován většinou jen superlativy. Brazilský záložník Ewerton ve službách Baníku září, což potvrdil v utkání proti Českým Budějovicím (2:1) rozhodující brankou. Nutno však zmínit, že vstřeleným gólem se vykoupil z trestuhodně zahozené penalty, kterou zkusil zahrát ve stylu Antonína Panenky.

Ewerton proti Českým Budějovicím zahodil penaltuVideo: LFA

Článek

„Kdyby nevyhráli, slízl by to. Tím, že zvítězili o jeden gól, tak se tomu nejspíše v kabině zasmáli a Ewerton bude muset něco dát týmu jako odškodné,“ vysvětloval Michal Horňák v pořadu Přímák.

Slova experta vlastně potvrdila i vyjádření trenéra Baníku Pavla Hapala, který byl především rád za vítězství v duelu s outsiderem.

„Zlobit se na něj nebudu, protože ten zápas nakonec rozhodl,“ prohodil kouč Ostravy.

Bývalý fotbalista a v současnosti asistent trenéra v Dukle Praha o neproměněné penaltě EwertonaVideo: Sport.cz

Sám Horňák, který v dresu Sparty odehrál více než 200 zápasů, si vzpomněl na své penaltové eskapády.

„Jednou jsme hráli na turnaji v Německu. Kopal jsem tam penaltu a dal jsem ji doprostřed brány. Ne takovým způsobem jako Ewerton, to bych si nedovolil. Brankář mi to ale i tak vykopl. Nevypadalo to tehdy vůbec dobře,“ vzpomínal.

„V lize jsem nikdy pak už penaltu nekopal. Možná právě kvůli turnaji v Německu. Ještě jednou jsem pak šel na pokutový kop v Příbrami. Tam jsem také neproměnil,“ smál se.

Sestřih zápasu Baník Ostrava – České BudějoviceVideo: LFA

Zpátky ale k Ewertonovi. Ten se v letošní sezoně už šestkrát střelecky prosadil v soutěžních utkáních a přidal i pět asistencí. V dresu Baníku patří mezi suverénně nejlepší hráče. Statistika úspěšnosti v proměňování pokutových kopů mu však nakloněna vůbec není. Z devíti penalt hned pět neproměnil.

„Když se na to podívám trochu jinak, svědčí to o jeho mimořádném sebevědomí. Překvapuje mě, že si troufne na zakončení à la Panenka,“ vyjádřil se ve studiu Přímáku i fotbalový redaktor Jan Daněk.

Před trenérem Baníku stojí otázka, zda Ewertona vyjmout ze seznamu hráčů, kteří pokutové kopy zahrávají. Však už v zápase s Kodaní se brazilský záložník netrefil a proti Českým Budějovicím dal vzpomenout na fiasko s dánským celkem.

„Osobně bych ho nechal být. Já vidím, že to je dobrý fotbalista. Značí to něco o jeho sebevědomí a kvalitě. Dává krásné góly z půlky, je prostě skvělý a výjimečný. Baník na něm vydělá veliké peníze,“ dodal Horňák, který v současnosti dělá asistenta trenéra v pražské Dukle.