Hlavní obsah

Kdepak ústup ze slávy, Kliment chytil v Sigmě druhý dech

Jeho kariéra uvadá, už ji nenahodí. To nejlepší má za sebou. Tak se mnozí ještě nedávno vyjadřovali k Janu Klimentovi. Realita? Pravý opak. Třicetiletý fotbalový útočník, jehož kariéru odpálil hattrick na domácím Euru jednadvacítek před devíti lety, po přestupu z Plzně do Olomouce notně ožil. Na kontě má už tři góly, k tomu zařídil penaltu. Má našlápnuto ke své nejproduktivnější sezoně.

Gólové a klíčové momenty Jana Klimenta v dresu OlomouceVideo: LFA

Článek

Z Doosan Arény se v červenci vytratil v naprosté tichosti. Na takový scénář by si před dvěma roky nikdo nevsadil. V srpnu 2022 totiž Klimentovi ležela Plzeň u nohou. Vítěznou trefou v odvetě s Karabachem posunul klub, balancující na hraně bankrotu, do skupiny Ligy mistrů. Silný příběh navíc umocnilo, že Kliment dal gól s natrženým svalem. Prostě nestihl vystřídat.

Paradoxně tento hvězdný moment ho stál dvě sezony. Svalové zranění se mu vracelo, po druhém návratu si pro změnu pochroumal kotník. Uplynulý ročník pak strávil v roli náhradníka. Rozchod s Plzní byl zákonitý.

Stačila ale tři úvodní kola a Kliment je zpátky na výsluní. V premiéře zařídil dvěma góly výhru v Českých Budějovicích. Především druhá trefa stála za to - po obloučku za obranu vystřihl parádní nůžky, míč zaplul pod břevno. Dost možná gól sezony. Následně v Liberci vybojoval penaltu, díky které Sigma brala bod. Teď o víkendu vstřelil vítězný gól proti Teplicím (Klimentovy klíčové momenty z této sezony můžete zhlédnout v přiloženém videu).

Sestřih zápasu České Budějovice - OlomoucVideo: LFA

Ruku na srdce, kdo tohle čekal? Na druhou stranu, jeho kariéra je nečekanými zvraty lemována. Šokující byla už jeho nominace na Euro jednadvacítek 2015. Pár měsíců před šampionátem patřil mezi náhradníky druholigové Jihlavy, někdy se ani nevešel na soupisku. Aby toho nebylo málo, na ME se stal Kliment českým útočníkem číslo jedna. Proti Srbsku pak vystřihl hattrick a sáhl po něm bundesligový Stuttgart.

Zranění ho však na dlouhý čas stáhla dolů. Před pěti lety byl na odpis, na známém serveru Transfermarkt stála u jeho jména v kolonce tržní cena velká nula. Motory nicméně přece jen nahodil. V sezoně 2020/2021 nasázel Kliment za Slovácko v lize rekordních 10 gólů a odešel do polské Wisly Krakov, kde se příliš neprosadil.

Foto: Profimedia.cz

Útočník Olomouce Jan Kliment se raduje z branky

V létě 2022 otevřel Kliment kapitolu Viktoria Plzeň. Kouč Michal Bílek si ho po mistrovské sezoně vyhlédl jako náhradu za Jeana-Davida Beauguela. Počítalo se spíš, že chvíli potrvá, než se dostane zpátky do formy. Mnozí nevěřili ani tomuto scénáři, tah Viktorie zpochybňovali.

Kliment ale začal pálit o sto šest, postupovým gólem proti Karabachu se stal pro klub nesmrtelným. Teď započal novou štaci, Haná mu evidentně svědčí. Svými výkony hlásí do světa: Jsem zpátky, do starého železa mě rozhodně neházejte!