Hlavní obsah

Karviná se dočkala trenéra. Přebírá ji Hyský, zachránce Bielan bude asistentem

Trvalo to docela dlouho, než se fotbalisté Karviné dozvěděli, kdo je povede v nadcházejícím prvoligovém ročníku 2024/2025. Dočkali se necelý týden před startem letní přípravy. Marka Bielana, který přechází do pozice asistenta, střídá 38letý Martin Hyský, v minulé sezoně trenér druholigové Vlašimi. V pozici druhého asistenta zůstává Radim Grussmann.

Foto: MFK Karviná

Nový trenér Karviné Martin Hyský.

Článek

„Kluci v závěru sezony odvedli skvělou práci, mužstvo probudili a zachránili ho v lize,“ vysvětloval volbu nový trenér MFK Karviná Hyský, který si do Karviné přizval spolupracovníky z Vlašimi – trenéra brankářů Václava Wintera a kondičního trenéra Petra Hejného. Novým fyzioterapeutem bude Fotis Maniatis, který naposledy působil ve Vyškově a v sezoně 2000/2001 hrával za FC Karviná. „Realizační tým musí být v dnešní době početný, odborný, musí si sednout lidsky a není to o jednotlivci – je to o souhře všech lidí. Proto mám radost, že se mnou jdou i Vašek Winter s Petrem Hejným,“ uvedl bývalý hráč Slavie Praha.

Pro Hyského bude práce v Karviné prvoligovou trenérskou premiérou, přestože v minulosti koketoval s prvoligovým angažmá v Českých Budějovicích či v Mladé Boleslavi. „Jedním z mých cílů bylo se jednou dostat mezi prvoligové trenéry a jsem moc rád, že vedení klubu o mě projevilo zájem. Karviná je pro mě ideální adresa a moc se na spolupráci těším. Je tady výborné a profesionální zázemí, krásný stadion a fanoušci, kteří žijí s klubem. Přeji si, aby nám chodilo fandit hodně lidí,“ prohlásil Hyský.

Ve slezském týmu naopak končí trenér útočníků Michal Papadopulos, který by měl zamířit do Baníku Ostrava. Do Liberce zamířil trenér brankářů David Hampel, do Plzně kondiční trenér Juraj Kubišta a nepokračuje ani fyzioterapeut Vít Císař.

O změně na trenérském postu v Karviné se začalo mluvit už v rozehrané minulé sezoně. Podmínkou trenérské změny byla ale možná trochu paradoxně záchrana v nejvyšší soutěži. Marek Bielan to společně s asistentem Radimem Grussmannem v baráži s Vyškovem (1:0 a 1:0) zvládli, před začátkem letní přípravy proto mohl předat tým svému nástupci Martinu Hyskému, jenž má na rozdíl od Bielana licenci potřebnou pro koučování ligového týmu.

„Martin Hyský dokazuje, že je kvalitním trenérem, který umí a chce pracovat i s mladými hráči. Jsem proto rád, že zrovna u nás dostává premiérovou prvoligovou šanci. Těším se na spolupráci,“ uvedl sportovní ředitel MFK Karviná Lubomír Vlk.

Pražský rodák Hyský přichází z druholigové Vlašimi, kterou v posledním ročníku dovedl na sedmou příčku se sedmibodovou ztrátou na čtvrtý Vyškov, který neúspěšně bojoval v baráži s Karvinou o postup do nejvyšší soutěže. Jeho místo ve Vlašimi zaujal dosavadní kouč B týmu pražské Dukly Aleš Majer.

Karvinští se k prvnímu společnému tréninku sejdou v pondělí 24. června, úvodní přípravné střetnutí je čeká o dva dny později v Polsku proti týmu Termalica Bialsko-Biala (od 14 hodin).

Přípravné zápasy MFK Karviná

Středa 26. června: Bialsko-Biala (Polsko) - Karviná

Sobota 29. června: Tychy (Polsko) - Karviná (hřiště Stonava)

Středa 4. července: Gliwice (Polsko) - Karviná

Sobota 13. července: Skalica (Slovensko) - Karviná

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.