Hlavní obsah

Definitivní sbohem. Bývalý reprezentant oznámil konec kariéry

Aktualizováno

Třiadvacátá sezona mezi profíky bude jeho poslední. Bývalý fotbalový reprezentant a kapitán prvoligového Slovácka Michal Kadlec ve svých 39 letech oznámil, že končí s kariérou profesionálního fotbalisty. Český fotbal tak bude o jednu výraznou personu chudší. Zkušený obránce sdělil své rozhodnutí veřejnosti na sociální síti X.

Michal Kadlec a konec kariéry, výsek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Článek

67 zápasů za dospělou reprezentaci, osm let v zahraničí. Dva domácí tituly se Spartou, čtyři vítězství v českém poháru (tři se Spartou, jedno se Slováckem) a dvě trofeje z doby v tureckém Fenerbahce. O kariéře, jakou Kadlec prožil, sní snad každý fotbalista. S národním týmem si levý obránce či stoper zahrál na evropských šampionátech v letech 2008 a 2012. Dostal se i do nominace na Euro 2016, na závěrečném turnaji se ale do hry nedostal. V dresu se lvíčkem na prsou vstřelil celkem osm gólů.

Do profesionální kopané nakoukl Kadlec poprvé v březnu 2002 v dresu Slovácka, které tehdy ještě neslo název 1. FC Synot. O tři roky později si jej vyhlédla Sparta, mezi lety 2008 a 2013 kopal blonďatý obránce bundesligu v německém Leverkusenu. Přes Fenerbahce a Spartu se stylově vrátil zpět do Uherského Hradiště, kde domovskému klubu pomohl získat první trofej v historii. Slovácko v sezoně 2021/22 senzačně zvítězilo v domácím poháru, Kadlec jako kapitán dovedl mužstvo k finálové výhře 3:1 nad Spartou a do pohárové Evropy.

Přímo na stadionu, kde sbíral první ligové zkušenosti a kde před dvěma lety zvedl nad hlavu vysněnou trofej, Kadlec v neděli oznámil svůj konec. Využil k tomu klubovou sociální síť X.

„Stojím na tomto hřišti, abych poděkoval všem svým fanouškům a lidem, kteří mě mají rádi. A sdělil, že jsem se rozhodl ukončit profesionální kariéru. Tady jsem poprvé nakoukl do velkého fotbalu a na závěr kariéry zvedl svou poslední trofej. Nikdy na to nezapomenu,“ soukal ze sebe Kadlec.

V děkovné řeči neopomenul ani rodinné příslušníky včetně otce Miroslava, také bývalého reprezentanta.

K 321 utkání v české nejvyšší soutěži, 128 bundesligovým a 31 v turecké lize tak mladší z dynastie Kadleců žádné nepřidá. Ještě na podzim přitom patřil mezi nepostradatelné členy základní sestavy Slovácka. Pak se ale ozvaly zdravotní potíže. Dlouhodobé problémy s achilovkou neměly jiné východisko než operační zákrok.

Teď už je jisté, že Kadlece na ligových trávnících znovu neuvidíme. 39letý obránce dal úspěšné kariéře definitivní sbohem.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.