Hlavní obsah

Kaniův Liberec poprvé proti Spartě. Musíme daleko lépe bránit, velí Kováč

Spartě odmala fandil, nyní však bude Ondřej Kania poprvé coby majitel Liberce na straně jejího soupeře. Slovan se na hřišti úřadujícího mistra pokusí oklepat z jedné z nejtěžších porážek ve své novodobé historii, když doma s Jabloncem padl ostudně 0:5. „Čeká nás velmi náročný zápas,“ tuší však kouč Severočechů Radoslav Kováč.

Sestřih zápasu Liberec - JablonecVideo: LFA

Článek

Ještě než se Ondřej Kania stal na jaře oficiálně novým majitelem Liberce, v únoru vysvětloval udiveným fanouškům Slovanu své neskrývané křepčení na Letné po postupu Sparty přes Galatasaray. „Odmala jsem byl sparťan. Když jsem hrával do svých dvanácti fotbal, Jarda Blažek byl můj vzor,“ napsal na sociální síti X s tím, že právě díky Spartě začal uvažovat o investici do fotbalu, v němž si nakonec vyhlédl trojnásobného mistra od Nisy.

„Až bude klub náš a budeme hrát proti Spartě, tak nepochybně vždycky vypíšu největší odměny v sezoně a bude to pro nás obrovská, obrovská motivace Spartu porazit,“ předeslal tehdy 31letý úspěšný podnikatel ve školství na síti X, na které si však po debaklu s Jabloncem svůj účet zrušil a Liberec se v reprezentační pauze před médii uzavřel.

Slovan na Letnou nejede v ideálním rozpoložení. V posledním zápase utrpěl jednu z nejtěžších proher, když ho na jeho hřišti jasně přejel rival z Jablonce s koučem Lubošem Kozlem, s nímž se Kania po minulé sezoně u Nisy rozloučil.

V sobotu večer se modrobílý klub pokusí na Letné napravit svou těžce pošramocenou reputaci. „Soupeř je náročný. Hraje doma a Sparta je doma silná. Poslední dva zápasy prohrála, takže nás čeká velmi náročný zápas. Určitě tam jedeme zkusit urvat nějaké body. Samozřejmě víme, že po minulém zápase musíme být v úplně jiném rozpoložení, v jiném nastavení a samozřejmě s daleko lepší organizací a určitě musíme daleko lépe bránit, než jsme bránili tady s Jabloncem,“ prohlásil pro klubový web před zápasem 12. kola liberecký trenér Radoslav Kováč.

Obejít se musí bez Christiana Frýdka, který za červený faul na Martince v Podještědském derby vyfasoval pětizápasovou stopku. Hrát nemůže ani stoper Adam Ševínský, jenž na severu ze Sparty hostuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Pardubic Radoslav Kováč

„Na zápas se těšíme a věříme, že když budeme trpěliví a budeme se držet herního plánu, tak bodově můžeme uspět, ale samozřejmě víme, že favorit je jasný. Bodovat však chceme v každém zápase,“ dodal Kováč, jehož tým posilněný v létě tuctem hráčů za osmdesát milionů korun zůstává za očekáváním. Po deseti zápasech je s dvanácti body desátý, na kontě má jen tři výhry, nad Karvinou, Pardubicemi a nováčkem Duklou.

„V médiích se určitě bude spekulovat, jak moc nebo málo má pevnou pozici hlavní trenér. Tady je potřeba říct, že jsme se na tuhle cestu a projekt vydali všichni společně. Víme, proč jsou tady lidé, kteří tady jsou a mají naši důvěru, byť ta byla podrobena (s Jabloncem) velké zkoušce,“ řekl Kania ve videu určeném fanouškům po historickém výbuchu s tím, že úvahy o změnách v realizačním týmu nejsou na místě.

„Tohle je a vždy bude na vyhodnocení Honzy Nezmara (generální ředitel). Je to v jeho kompetenci. Pokud v budoucnu uvidí, že změna je potřebná, On je typ člověka, který ji je schopen udělat. Všichni však věříme, že trenéři tady budou ještě hodně, hodně dlouho,“ přiznal Kania. Odrazí se Liberec ze dna právě na Letné?

  Hradec Králové - Olomouc dnes 13 : 30
20241019T13 : 30:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  Dukla - Pardubice dnes 16 : 00
20241019T16 : 00:00+0200
Dukla vs. Pardubice
Dukla vs. Pardubice
Dukla
Pardubice
  Ostrava - Plzeň dnes 16 : 00
20241019T16 : 00:00+0200
Ostrava vs. Plzeň
Ostrava vs. Plzeň
Ostrava
Plzeň
  Sparta - Liberec dnes 19 : 00
20241019T19 : 00:00+0200
Sparta vs. Liberec
Sparta vs. Liberec
Sparta
Liberec