Hlavní obsah

Kalibrovaná čára zatím drhne. Pořád tam je lidský faktor, stěžuje si Rada

Aktualizováno

Čtyři ofsajdové situace, čtyři poměrně dlouhé prodlevy ze strany VAR. Úvod Chance ligy nezastihl obsluhu nově zavedené kalibrované čáry, která má přesněji posuzovat ofsajdy, v nejlepší formě. V prvních pěti zápasech 1. kola hned ve čtyřech případech trvalo několik minut, než z nové centrály VAR přišel konečný verdikt.

Využití kalibrované čáry se v 1. kole fotbalové Chance ligy nevyhnulo zdlouhavým průtahům.Video: LFA

Článek

Letná, Ďolíček, Juliska a Střelecký ostrov. Na těchto stadionech se v pátek a v sobotu čekalo nezvykle dlouho na rozhodnutí VAR ohledně postavení mimo hru. „Máme sice teď pravítko, ale také to obsluhuje lidský faktor. Takže asi tak,“ řekl trenér Dukly Petr Rada po sobotním domácím utkání s Plzní (1:3).

Jasně naznačil, že ani nově nasazená kalibrovaná čára nezaručí stoprocentně správné vyhodnocení postavení mimo hru. V zápase s Plzní řešil VAR situaci při brance útočníka Dukly Filipa Špatenky, kterou snižoval na 1:3. VAR ji posvětil po čtyřech minutách zkoumání. Podle něj autor branky v ofsajdu nebyl.

Sestřih zápasu Dukla - PlzeňVideo: LFA

Technologie kalibrované čáry v české lize byla léta v provozu v anglické Premier League. Na Ostrovech však od nové sezony přejdou na tzv. poloautomatický systém, který byl nasazen na nedávném Euru. Jde o jedinou dostupnou technologii, která garantuje správnost. U kalibrované čáry totiž stále funguje jako proměnná i lidské oko. Obsluha totiž určuje od oka okamžik, kdy se přihrávající hráč dotkl míče.

„Pokud budeme mít model jako na Euru, tak jsem pro. Ale tady se do toho zapojuje stále člověk,“ podotkl Rada. VAR drhnul i o pár hodin dřív ve vršovickém Ďolíčku. V 82. minutě, kdy Bohemians vedli nad Baníkem 1:0, vypíchl domácí záložník Adam Jánoš míč útočníkovi Eriku Prekopovi.

Balon se dostal za ostravskou obranu, kde ho převzal Robert Hrubý, který vzápětí vstřelil druhý gól klokanů. Asistent Lukáš Machač signalizoval ofsajd, VAR však po několika minutách usoudil, že míče se jako poslední dotkl hostující Prekop.

Sestřih zápasu Bohemians - OstravaVideo: LFA

„Nic tu nefungovalo, abychom se mohli podívat zpětně. Nikdo mi nic neřekl. Nejhorší je, že sedíte a nevíte, co se děje. Erik mi tvrdil, že míč hrál Jánoš. Ale s VAR byl problém už před zápasem, nešel zvuk nebo obraz, nevím přesně,“ povzdechl si trenér Baníku Pavel Hapal. „VAR nějak vypadl, spojení moc nešlo, rozhodčí to museli řešit přes telefon. Měli to velmi těžké,“ doplnil kouč Bohemians Jaroslav Veselý.

Třetím případem, kdy se VAR zapotil s určením ofsajdu, byl moment z pátečního utkání Sparty s Pardubicemi (2:1). Nakonec gól Tomáše Wiesnera neplatil, podle VAR míč hlavou lehce tečoval útočník Olatunji, čímž vystavil Wiesnera ofsajdu. Hlavní rozhodčí kvůli prodlevě nastavil prvním poločas o sedm minut. „Nikdo mě neupozornil, že by určení ofsajdu trvalo déle. Asi se to chlapci učí. Žádný učený z nebe nespadl,“ pronesl trenér Plzně Miroslav Koubek.

Sestřih zápasu Sparta - PardubiceVideo: LFA

Související témata: