Hlavní obsah

Jsem vyždímaný, připustil Látal. Chce krotit své emoce, o Peltův soud se bude zajímat i na dovolené

Nejprve si kouč Radoslav Látal oddechl, když Jablonec bez něj na lavičce uzavřel sezonu výhrou 1:0 nad Zlínem. Druhý den si již bez starostí vychutnal triumf českých hokejistů na MS. V rozhovoru hodnotí sezonu, nastiňuje budoucnost Hübschmana či Kratochvíla a nevyhnul se ani otázce na pokračování soudu s šéfem klubu Miroslavem Peltou.

Foto: Pancer Václav, ČTK

Jablonecký trenér Radoslav Látal (v bílém) během utkání s Českými Budějovicemi

Článek

Začněme nejprve hokejem. Jak jste si užil finále mistrovství světa?

Krásně. Člověk si to probírá i z trenérského hlediska a dovedu si představit, jak nádherná musí být úleva po tom tlaku na hráče a trenéry po takovém výkonu a předváděné hře po celý turnaj. Bylo to fantastický. Jako trenér mám rád hráče, kteří burcují, jsou trochu problémoví, na hřišti jsou blázni. Myslím, že trenér našeho národního týmu poskládal mužstvo velice dobře a musím před nimi smeknout klobouk, jak zvedli naši zemi. Všichni jsme jim drželi palce.

Jak velkou úlevu jste pocítil vy, když Jablonec bez vás na lavičce na závěr sezony porazil Zlín a vyvrátil spekulace, že utkání vypustí?

Samozřejmě velkou. Byl jsem rád, že mužstvo skupinu o záchranu zvládlo bez prohry a dá se říct se ctí. Hlavně před posledním zápasem na nás byly obrovský tlaky, čemuž nerozumím. Na každý zápas jsme se připravovali na sto procent, žádný jsme nevynechali. Mančaftu jsem po posledním zápase i poděkoval, že jsme skupinu odehráli se ctí, a myslím, že už i v nějaké kvalitě.

Před rokem poslední zápas už zachráněný Jablonec prohrál a klub propustil kouče Davida Horejše. Je jisté, že povedete Jablonec i v příští sezoně?

Smlouva mi pokračuje dál a počítám s tím, že normálně sedmnáctého června nastoupím do přípravy. Žádné jiné zprávy nemám.

Máte za sebou náročnou sezonu. Potřebujete si teď odpočinout?

Potřebuju velký odpočinek. V Polsku jsem skončil minulý rok a nastoupil jsem do Jablonce hned po třech dnech pauzy bez dovolené. Jsem trochu vyždímaný a těším se na pauzu a dovolenou. Ale určitě se mi budou i o dovolené v hlavě honit věci okolo fotbalu, o příchodech a odchodech hráčů. Člověk neumí úplně vypnout, ale trochu vydechnout si potřebuji. Jedu s rodinou a vnoučaty do Španělska.

Až budete na dovolené, měl by pokračovat soud s majitelem Jablonce Miroslavem Peltou. Budete ho sledovat s napětím?

Myslím, že to zajímá každého. Je to náš majitel, člověk, který se o fotbal v Jablonci stará a určitě nás bude zajímat. Uvidíme, počkejme si. Neřešme teď, co bude a nebude. To platí i o změnách v kádru, které zatím nebyly na pořadu dne.

Foto: Vít Černý, ČTK

Zleva Miroslav Pelta a Karel Březina sledují utkání se Zlínem

Přeci jen se zeptám na Tomáše Hübschmana, který se bude rozhodovat o pokračování v kariéře i na základě zájmu trenéra. Chcete, aby dál působil jako hráč?

Tyhle všechny věci budeme teprve řešit, sedneme si k tomu. Potřebujeme sezonu a hráče nejprve pořádně vyhodnotit. Co nám chybělo, jaké jsme měli problémy. Zatím z toho ještě výstup nemáme a určitě se o těchto věcech pobavíme.

Smlouva končí i Miloši Kratochvílovi. Přejete si jeho pokračování v Jablonci?

Jednáme. Mým hodně velkým přáním je, aby Miloš zůstal. Samozřejmě vše záleží, jak se domluví s majitelem, ale přání udržet ho v mužstvu je z mé strany obrovské. Je důležitým hráčem. Umí promluvit v kabině, má emoce, což se mi líbí. Poprosil jsem, abychom ho ještě udrželi, ale vše závisí na tom, jak se domluví s majitelem.

Jistými změnami jsou zatím jen příchod Puškáče a odchod Pleštila. Platí to?

Ano, tito hráči jsou definitivní. Dominik Pleštil se se mnou už loučil, věděli jsme, že podepsal Bohemce. Příchod Puškáče taky, jinak se vše teprve řeší a budeme nad tím sedět, až bude více času.

Výraznou roli v Jablonci hráli stopeři Tekijaški s Hurtadem, kteří mužstvo posílili před minulou sezonou. Nebojíte se, že o ně přijdete?

Bojím. A musím poděkovat Mírovi Peltovi, protože je na mé přání přivedl. Hlavně Tekijaškiho jsem znal výborně, u něj jsem byl stoprocentně přesvědčený, že nám pomůže. O Hurtadovi jsem měl také zprávy, že je velice kvalitní hráč. Musím věřit, že nám zůstanou a nikdo je nekoupí, protože oni byli opěrným kamenem celé sezony. Do defenzivy jsme nehráli špatně. Když Hurtado dostal za červenou kartu trest osm zápasů, což za takový faul dodnes nechápu, v defenzivě nám chyběl. Museli jsme pak šibovat s Kubou Martincem, do mužstva zase zasahovat, co se projevilo. Sestava nebyla konsolidovaná, pořád jsme do ní zasahovali.

Váš asistent Tomáš Čížek označil sezonu Jablonce za horskou dráhu. Sedí to?

Když jsem do Jablonce přišel, měli jsme výbornou letní přípravu. Mužstvo bylo natěšené a trochu jsme vycházeli z toho, jak nám všechno šlape. Ale bohužel první problém byl ohromně těžký začátek sezony. Další věcí byly zranění. Problémem bylo, že spoustu zápasů jsme ztratili v koncovkách. V Liberci jsme vedli o dva góly pět minut před koncem a remizovali. A další problém bylo dohrávání zápasů proti deseti. Klíčové zápasy jsme nezvládli a body nám potom chyběly.

Vy jste celkem v sezoně posbíral osm žlutých karet. Čemu přičítáte, že jste nejtrestanějším koučem v první lize?

Musím se zklidnit. Někdy to z mojí strany bylo přehnané. Jsem emotivní, mám takové typy rád i u hráčů. Platí to třeba pro Miloše Kratochvíla, který někdy taky vybuchne. Ale jak říkám, je to špatně a je pravda, že se musím ovládat a zapracovat na tom, protože na mužstvo to nepůsobí ideálně.

Na závěr ještě otázka na největšího jabloneckého rivala Liberec, který pod novým majitelem prochází velkými změnami. Sledujete je a co jim říkáte?

Abych řekl pravdu, Liberec vůbec nesleduju. Chtěl bych nastartovat Jablonec, abychom byli do příští sezony lepší, Liberci konkurenceschopní. Abychom hlavně naše mužstvo postavili tak, aby tady byli hráči schopní hrát pod tlakem, abychom byli spokojení a naše sezona byla daleko lepší než tahle.

  0 : 0 Teplice - Ostrava 0 : 0 4. min Živě
20240921T16 : 00:00+0200
Teplice vs. Ostrava
Teplice vs. Ostrava
Teplice
Ostrava
  0 : 0 Karviná - Jablonec 0 : 0 4. min Živě
20240921T16 : 00:00+0200
Karviná vs. Jablonec
Karviná vs. Jablonec
Karviná
Jablonec
  3 : 0 Hradec Králové - Slovácko 3 : 0 dohráno
20240921T13 : 30:00+0200
Hradec Králové vs. Slovácko
Hradec Králové vs. Slovácko
Hradec Králové
Slovácko
  Slavia - Plzeň dnes 19 : 00
20240921T19 : 00:00+0200
Slavia vs. Plzeň
Slavia vs. Plzeň
Slavia
Plzeň