Hlavní obsah

Fanoušci si mnou ruce. Jsem ochotný pro dres Baníku krvácet, říká posila z Chorvatska

V posledních týdnech se fotbalový Baník trápil především v koncovce, přesto jej v reprezentační přestávce posílil defenzivní hráč. Dánský pravý obránce Alexander Munksgaard, jenž do Ostravy přišel z chorvatského HNK Gorica, ovšem tvrdí, že může být platný i v útočné hře svého nového týmu.

Foto: FC Baník Ostrava

Dánský obránce Alexander Munksgaard

Článek

„Základem mé hry je perfektní defenzivní práce, ale velmi rád chodím dopředu podporovat útok kvalitními přihrávkami útočníkům. Myslím, že by to mohlo dobře fungovat,“ řekl pro klubovou televizi 26letý rodák z dánského Herningu.

„O Baníku jsem poprvé slyšel před třemi čtyřmi týdny, kdy jsem se dozvěděl, že o mě má zájem. Hned jsem si vyhledal vše, co šlo o klubu zjistit. A byl jsem nadšený. Poznal jsem, co tento klub pro fanoušky a vlastně i pro celé město znamená. Řekl jsem si, že je to skvělá příležitost, kterou musím přijmout,“ vykládal Munksgaard.

Baník v tu dobu bojoval s dánskou Kodaní ve třetím předkole Konferenční ligy o postup do hlavní fáze soutěže (0:1, 1:0 a vyřazení na pokutové kopy). Ale neuspěl. „Bylo zajímavé ty zápasy sledovat. Byl jsem opravdu mile překvapený celým klubem a speciálně fanoušky. To, kolik jich do Kodaně přicestovalo bylo úžasné. Tu atmosféru jsem si opravdu užíval. Byla jedna z nejlepších, jakou jsem viděl i v klubech, kde jsem působil dříve,“ ocenil dánský fotbalista.

Munksgaard s fotbalem začínal v Midtjyllandu, poté hrál Lyngby Kodaň, Aarhusu, norském Aeslundu a od loňského srpna v chorvatském HKN Gorica. „Baník proti Kodani odehrál úžasné zápasy a v obou byl mnohem lepším týmem. Zasloužil si postoupit. Ale někdy vám fotbal nedá, co si zasloužíte. Ale i tahle zkušenost mě utvrdila v tom, že Baník je pro mě správným krokem,“ svěřoval se obránce, jenž v Ostravě uzavřel tříletou smlouvu.

Dánský fotbalista by mě zvýšit konkurenci na pravém kraji obrany, kde nejčastěji nastupuje Jan Juroška, případně v tříobráncovém systému Nigerijec Emannuel Uchenna. Před touto sezonou na pozici pravého obránce přišel z Liberce také Michal Fukala. U trenéra Pavla Hapala ale příliš důvěry zatím nezískal a za první tým Baníku v této sezoně odehrál pouhých 33 minut ve dvou utkáních proti arménskému Urartu a Kodani.

Na pravé straně defenzivy může hrát také aktuálně zraněný Slovák Matúš Rusnák. Toho to ale více táhne do ofenzivy. Stejnou pozici preferuje také Eldar Šehič z Bosny a Hercegoviny, který ale nyní hostuje v Pardubicích.

„Chci do Baníku přinést vše, co jsem se naučil v předchozích klubech v Chorvatsku i ve Skandinávii. Ukázat fanouškům, že jsem ochotný za dres krvácet a bojovat ze všech sil a do poslední minuty. Baník ve mě získal silného defenzivního a technického hráče s určitou kvalitou na míči. Rád chodím dopředu a dávám dobré přihrávky útočníkům. Základem dobrého pravého obránce je ale samozřejmě perfektní defenzivní práce,“ představil se Munksgaard.

„Myslím, že je důležité odevzdat všechno na trénincích a správně se nastavit, abyste o víkendu podali co nejlepší výkon. Doufám, že se nám podaří dosáhnout skvělých výsledků a bojovat s Baníkem o nejvyšší příčky. Na to se moc těším,“ doplnil.