Hlavní obsah

Jedno z nejhezčích vítězství, ale satisfakce je silné slovo, přiznal Kozel

Před půl rokem mu nové vedení Liberce řeklo, že s ním už nepočítá, protože by nemusel přijmout velké změny v klubu. Nyní se kouč Luboš Kozel k Nise vrátil s Jabloncem a jeho mužstvo svého rivala znemožnilo debaklem 5:0. „Výsledek hovoří za vše. V zápase nám vyšlo vše tak, jak jsme si přáli,“ jásal Kozel po historickém triumfu.

Sestřih zápasu Liberec - JablonecVideo: LFA

Článek

Cítíte nyní satisfakci?

Samozřejmě jsem rád. Satisfakce je možná silné slovo, ale jsem šťastný. Záleželo mi na úspěchu v tomto utkání. Ale nejen kvůli mně, ale kvůli celému týmu, který pracuje velmi dobře i kvůli tomu, že šlo o derby, které je sledované dvakrát tolik než jakýkoliv jiný zápas.

Čím odměníte tým se svým realizačním týmem, s nímž jste v Liberci ještě na jaře působili?

Slíbili jsme jim, že když tady dokážeme vyhrát, mají večeři na nás. Dobrou večeři! Už mi říkali, že chtějí Ambiente… (směje se)

Byla vůbec potřeba speciální motivace?

Na přípravu jsme měli dva dny kvůli zápasu domácího poháru v Domažlicích, takže jsme věděli, že to nebude jednoduché. Ale říkal jsem, že možná někdy na takový zápas ani motivaci nepotřebujete ještě gradovat. Pak může dojít k přemotivovanosti a můžete dopadnout jako třeba dnes Frýdek. Spíše jsem se snažil mužstvo připravit tak, abychom byli mentálně silní, koncentrovaní a soustředili se na věci, které v zápase dělat máme. A to nám vyšlo.

Jde o nejsladší výhru ve vaší trenérské kariéře?

(zamyslí se) No, porazili jsme Slavii, porazili jsme třeba Spartu. Ale vždy ta vítězství se silným soupeřem byla spíš ubojovaná. Tohle bylo derby, venku, z hlediska kvality hry a převahy to určitě bude jedno z nejhezčích vítězství. Navíc mi kluci v kabině připomněli, že jde o mou sto výhru v lize. Cením si toho.

Už k vám doputovala reakce majitele jabloneckého klubu pana Pelty?

Akorát jsem viděl na telefonu, že mám 38 zpráv, ale ještě jsem neměl čas se na to vůbec podívat.

V Liberci jste trénoval téměř tři roky. Byl jste s někým v kontaktu?

Nebyl. Rivalita byla cítit z obou stran. Bylo znát, že zápas je díky těmto okolnostem zvláštní. Snažil jsem se na mužstvo nepřenášet, že utkání je pro mě důležité a že mi na něm záleží. Myslím, že mužstvo to cítilo samo. Spíše jsem se ho snažil uklidnit, aby bylo koncentrované a myslím, že se to podařilo a že domácí ho prostě v průběhu zápasu nezvládli.

Berete to jako takové definitivní uzavření vaší liberecké kapitoly?

Tohle platí už od začátku sezony. Něco skončilo, něco nového začalo. Začali jsme něco tvořit v Jablonci, mužstvo se hodně obměnilo. Přišli noví hráči a jsme rád, že jsme se do posil trefili a někteří noví hráči jsou významnými členy základní sestavy. Mužstvo funguje. Změnili jsme herní styl, což je vidět. Z tohoto pohledu už na Liberec nemyslím vůbec. Spíše jak se zápas blížil, nejde to nevnímat. Udělal jsem jeden rozhovor a za jeden titulek (Liberec? Někdy je lepší méně mluvit a více dělat, řekl Kozel na adresu rivala) jsem měl deset telefonátů, co to povídám. Přitom šlo jen o jednu konkrétní odpověď na jednu otázku.

Rozhodly derby větší zkušenosti?

Zkušenosti určitě svou roli hrály. Říkal jsem hráčům, že když jsme tady hráli derby na jaře 3:3, když jsem byl ještě trenérem Liberce, tak z toho týmu Jablonce dnes hrálo sedm hráčů, kdežto z Liberce dva, jestli se nepletu. Zkušenosti se musí odbýt, aby se zápas dokázal zvládnout. Jsem rád, že se to potvrdilo. Odehráli jsme utkání skoro bez chyby. Oni se rvali, ale ne tím správným směrem. První poločas byl ještě vyrovnaný. Trochu nám nahrála štěstěna při vlastním gólu. Druhý poločas už byl plně v naší režii. Z mužstva jsem tam cítil, že za úspěchem jde a že můžeme přidat ještě další góly. Byli jsme nebezpeční dopředu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kouč Jablonce Luboš Kozel v derby proti Liberci.

Michal Beran vymazal libereckého tvůrce hry Michala Hlavatého přesně podle plánu?

Samozřejmě to byl jeden z hlavních cílů, aby Hlavatý nehrál. Tohle Michal Beran splnil na sto dvacet procent. A ještě přidal nadstavbu v ofenzivní fázi.

V průběhu utkání jste po Tekijaškim předával hráčům pokyny napsané na papírku. O co šlo?

Změnili jsme rozestavení, protože ho změnili domácí. Chtěli jsme na to v defenzivně reagovat. Změnili jsme tam postavení Hollého a i útočníci pak napadali trochu jinak.

Tekijaški měl těsně před utkáním zdravotní problémy, jak důležité bylo, že se ho podařilo na zápas uschopnit?

Myslím, že je jeden z důležitých momentů tohoto zápasu, že se nám to podařilo. Jak jsme měli na přípravu málo času, tak jsme ještě dopoledne při rozcvičení trénovali standardky a rohové kopy. A on se při jednom náběhu srazil s Puškym (Puškáčem). Měl hrozně naraženou číšku. Takže v poledne koleno ledoval a říkal, že je to lepší. Ale při rozcvičení říkal, že nemůže brzdit, že ho to tlačí a že je to špatné. A asi patnáct minut před utkáním přišel a brečel, že to nepůjde. Strašně si ho vážím, že jako kapitán neopustil loď, deset minut to zkoušel individuálně a pak přišel, že to tedy zkusí. Nakonec se potvrdilo, že adrenalin ze zápasu mu bolest potlačil a odehrál ho. Pro nás je strašně důležitým hráčem a hrozně si ho vážím, že i když se necítí stoprocentně zdravý, že do utkání šel. Považuju to za jeden z důležitých momentů, že jsme zápas zvládli.

  0 : 5 Liberec - Jablonec 0 : 5 dohráno
20241005T19 : 00:00+0200
Liberec vs. Jablonec
Liberec vs. Jablonec
Liberec
Jablonec
  1 : 1 Teplice - Dukla 1 : 1 dohráno
20241005T16 : 00:00+0200
Teplice vs. Dukla
Teplice vs. Dukla
Teplice
Dukla
  0 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 0 : 2 dohráno
20241005T16 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  0 : 0 Karviná - Hradec Králové 0 : 0 dohráno
20241005T13 : 30:00+0200
Karviná vs. Hradec Králové
Karviná vs. Hradec Králové
Karviná
Hradec Králové
  Plzeň - Pardubice dnes 13 : 00
20241006T13 : 00:00+0200
Plzeň vs. Pardubice
Plzeň vs. Pardubice
Plzeň
Pardubice
  Olomouc - Bohemians dnes 15 : 30
20241006T15 : 30:00+0200
Olomouc vs. Bohemians
Olomouc vs. Bohemians
Olomouc
Bohemians
  Ml. Boleslav - Ostrava dnes 15 : 30
20241006T15 : 30:00+0200
Ml. Boleslav vs. Ostrava
Ml. Boleslav vs. Ostrava
Ml. Boleslav
Ostrava
  Slavia - Sparta dnes 18 : 30
20241006T18 : 30:00+0200
Slavia vs. Sparta
Slavia vs. Sparta
Slavia
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články