Hlavní obsah

I v lize budou s rozhodčími mluvit jen kapitáni. Zlepší se image fotbalu, míní elitní český sudí

Jeden z nejviditelnějších trendů fotbalového Eura se přenese i do blížícího se ročníku české Chance Ligy. S hlavním rozhodčím budou v zásadních momentech hovořit jen kapitáni. Pokud se do debaty namíchá někdo další, bude potrestán žlutou kartou. „Je to skvělá věc, nastavíme ji hned od prvního kola,“ avizuje šéf komise rozhodčích Libor Kovařík.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Zmizí chumly protestujících hráčů okolo sudích, které se tvořily po klíčových verdiktech. Pořvávání na arbitry? Naprosto nepřístupné. S rozhodčími se budou o důležitých situacích bavit jen kapitáni. „Osobně se mi to líbí, zlepšuje to image fotbalu. Myslím, že to prospěje celkové plynulosti hry,“ soudí Dalibor Černý, který je momentálně jedním z nejlepších českých sudích.

„Rozhodcovství to prospěje. To, co se dělo v posledních letech, nebylo dobré. Rozhodčí byli pod tlakem, někteří mladí kvůli tomu i končili,“ dodává Kovařík.

Už na jaře rozhodčí víc postihovali nesportovní chování ze strany hráčů i trenérských štábů. „Po jarní části jsme si dělali vyhodnocení, kdy to byla jedna z našich priorit. Myslím, že chování laviček se zklidnilo. Trestů bylo uděleno asi o čtyřicet procent víc než na podzim. Rozhodčí to řešili už na jaře, budeme v tom chtít pokračovat. Mrzelo mě, že se metr v některých zápasech nepodařil udržet. Rozhodčí od nás pak dostali zpětnou vazbu, že jsme nebyli spokojení,“ říká Kovařík.

Čeští rozhodčí, kteří ve čtvrtek absolvovali v Nymburce fyzické testy, vyrazí do nadcházející ligové sezony i s novou oporou v zádech. Byla vybudována centrála VAR, odkud budou sudí dohlížet na všechny zápasy Chance Ligy.

„Taky skvělá věc. Musím poděkovat LFA (Ligová fotbalová asociace - pozn. aut.) a O2 TV (vysílatel zápasů - pozn. aut.) za její zřízení. Je dobře, že se rozhodčí u VAR nebudou potkávat s funkcionáři na stadionu a nebudou pod takovým tlakem. Díky novým technologiím budou mít i lepší podmínky pro práci. Budou si situaci moct zazoomovat, budou mít k dispozici víc kamer. Přecházíme z trabanta do škodovky,“ glosuje Kovařík.

Novinkou bude i kalibrovaná čára na posuzování ofsajdů. „Věřím, že přinese větší spravedlnost,“ přeje si šéf sudích.

Všichni se musejí s novými pomůckami rychle sžít. Seznamování probíhalo na Strahově v sídle FAČR, první ostřejší test přijde v pátek, kdy si někteří rozhodčí vyzkoušejí práci v centrále při přípravném utkání. „Myslím, že to pro nás bude velká pomoc. Sžíváme se s tím, máme semináře, vyzkoušíme si to při přátelském zápase,“ podotýká Černý.

Chování na lavičkách je chyba rozhodčích, trenéři si tresty uvědomují. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Rozhodčí si dobře uvědomují, o co půjde v nové sezoně. Ve hře bude přímý postup do Ligy mistrů. „I kdyby se nehrálo vůbec o nic, budeme chtít, aby byli rozhodčí dobří. Jsme ambiciózní, chceme, aby pískali dobře,“ tvrdí Kovařík.

„Počítáme s tím, že to pro nás může být těžší, ale dopředu nedokážu říct. Doufám, že se na to připravíme a zvládneme to,“ přidává Černý.

Stav českých rozhodčích. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Změní se i některá pravidla. Při otřesu mozku nebo podezření na něj budou moct týmy pošesté vystřídat. Při zmaření zjevné příležitosti rukou se bude rozlišovat, zda šlo o úmysl. Pokud ne, hráč dostane jen žlutou kartu. Pokud ano, platí i nadále červená karta.

A pokud hráč vběhne při zahrávání penalty dřív do pokutového území, bude se posuzovat, zda ovlivní hru. Konsekvence to bude mít prakticky jen ve chvíli, kdy se míč od brankáře nebo brankové konstrukce odrazí zpět do hřiště. Pokud útočící hráč vběhne do vápna dřív a při dorážce bude hrát, bude hra přerušena a rozehrávat bude bránící mužstvo. Pokud se takto zapojí do hry bránící hráč, například půjde do souboje s dorážejícím útočníkem, bude se penalta opakovat. Když ale někdo vnikne do vápna dřív a střelec dá gól, bude branka platit.