Hlavní obsah

Hyský začal v Karviné bez Budínského a Holce. Chceme posily, hráči zájem mají, řekl

První společný trénink vedl v novém působišti trenér Martin Hyský, pro něhož bude angažmá v Karviné premiérou v první lize. Na trávníku tréninkového hřiště pobíhala pouze jedna nová tvář, 18letý středopolař David Planka, který by měl do Slezska přestoupit ze Slavie Praha.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Trenér Martin Hyský na prvním tréninku v novém angažmá v Karviné

Článek

Mnohem více bylo absencí. V Karviné už nebudou hrát Matej Čurma, Alex Iván, Dominik Holec, Martin Doležal, Jiří Bederka, Papalele, Adeleke Akinyemi a překvapivě ani kapitán Lukáš Budínský. „Vím, že lidé z Karviné mají Lukáše Budínského hodně rádi a že pro klub odvedl spoustu dobré práce. Ale na tu pozici, kterou hrál, máme v hledáčku dva jiné hráče a myslím si, že z nich karvinští fanoušci budou mít radost,“ uvedl Hyský.

Lukáš Budínský byl u obou postupů Karviné do ligy, výrazně se podílel i na záchraně v minulé sezoně. Chtělo to od vás velkou odvahu se s ním rozloučit?

Asi ano, ale fotbal přináší i věci, který nejsou vždycky příjemné. Sám jsem to jako hráč zažil několikrát. A člověk musí mít prostě odvahu a sebevědomí na to, aby to řekl na rovinu. Myslím si, že to ti hráči potom vezmou líp, i když jsou zklamaní a mají trošku jinou představu. Nějaké obcházení, vyhýbání se sebe, to je nesmysl. S Lukášem jsem se sešel a byl to teda jako rychlý rozhovor. Ale řekl jsem mu na rovinu, jak se věci mají, a popřál jsem mu hodně štěstí. Jsem si jistý, že jeho kariéra tím rozhodně nekončí. Něco pěkného tady prožil, ale to neznamená, že mu skončil fotbalový život. Prostě půjde jinou cestou a třeba najde štěstí zase někde jinde.

Je i tahle změna signálem, že Karviná pod vámi bude běhavější, atletičtější?

Jo, můžete to tak klidně vzít. Je to tak. Z klubu jsem cítil, že se chtějí rozejít, ale bylo to především moje rozhodnutí, protože moje slovo v tom bylo rozhodující.

Jméno hráče nebo hráčů, kteří by jej měli na pozici tvůrce hry nahradit, prozradíte?

Zatím ne, protože to není hotové. Tak o tom nemá cenu mluvit. Věřím ale, že to vyjde. Vím ale, že to pro Lukáše Budínského nebylo příjemné.

David Planka, kterého jste vedl minulou sezonu ve Vlašimi, to v osmnácti letech asi nebude, že?

Ne to ne. Přichází ze Slavie Praha a už se dolaďují jenom detaily přestupu. Nebude to jen hostování.

Na prvním tréninku naopak nescházel Jiří Fleišman. Znamená to, že zůstává v Karviné?

Jirka Fleišman zůstává v kádru. Mám velký zájem, aby se s vedením domluvil a byl i dál důležitou součástí týmu.

S jakou vizí jste vlastně do Karviné, která bude vaším prvním angažmá v první lize, přišel? Budete sázet na bojovnost, nebo více na fotbalovost?

Musí tam být od všeho kus, nebo řekněme hodně. Fotbal bez emocí, bez bojovnosti dneska nejde hrát, takže to je základ. Samozřejmě sem jdu s vizí hrát fotbal, snažit se do hráčů dostat principy postupného útoku a odvahy na hřišti. Myslím si, že mužstvo to vstřebá rychle, protože podle toho, co jsem viděl, tak se kluci těší a je tady dostatečná kvalita na to, abychom hráli atraktivní fotbal, který bude lidi bavit.

Má stávající kádr na víc, než co předvedl v minulé sezoně?

Já se vůbec nechci bavit o minulosti. Ten kádr je slušný. Ale určitě budeme chtít ještě posílit, protože konkurence hráče posouvá a tlačí je dopředu. Věřím, že to vyjde, že kádr doplníme, že rozhodně není definitivní. Co se týče kvality, musím ještě hráče více poznat. Jsou tam někteří mladí hráči, které potřebuju vidět. Ale takový ten základ tady je a myslím si, že kádr má kvalitu velmi vysokou.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Hráči Karviné na prvním tréninku pod Martinem Hyským

V Karviné se každý půlrok mluví o tom, že hráči sem nechtějí, protože je to daleko a podobně. Máte od vedení slíbené hráče?

Chceme přivést hráče do každé řady. Chceme získat brankáře, chceme hráče do obrany, do zálohy i do útoku. Hráče oslovujeme, jsme s nimi v kontaktu a oni zájem mají. Teď záleží na tom, jestli budeme schopni se domluvit mezi kluby. Tam ještě ty dohody nejsou úplně uzavřené. Ale věřím, že to vyjde.

V Karviné jsou fotbalisté z jihu i ze severu Evropy, Afričané, Jihoameričané, Slováci a Češi. Jak na toto nahlížíte, může to být trochu problém?

No tak problém. Bude záležet na tom, jak se ti kluci dají do kupy, jak se adaptují. Dnešní fotbal už bez cizinců asi hrát nejde a je potřeba s nimi pracovat. Já ale chci, aby tady ten základ tvořili čeští kluci. Aby měli zásadní slovo v kabině i na hřišti. Faktem je, že cizinci jsou v dnešní době trošku snáz sehnatelní a jejich příchody nejsou tak finančně náročné. Navíc mají tihle kluci obrovský potenciál se zlepšovat a jít nahoru. Pro klub, jako je Karviná, je tohle jedna z cest, jak být nějak finančně stabilní. Myslím si, že v Karviné je umějí včas najít a přivést sem už do dorostu a dát jim tak čas na to se adaptovat, zvyknout si tady. Pak je to vidět i v jejich postupu do dospělého fotbalu. Já se s nimi musím seznámit, přiznám se, že je ještě tolik nepoznávám. Ale fotbalovou kvalitu určitě mají.

Věříte, že vaše jméno může být pro hráče lákadlem, aby se nebáli jít hrát fotbal do Karviné?

No, já především nechci, aby to bylo o Martinovi Hyském. Řekl jsem klukům, že to není o jednom trenérovi. Že tady je trenérský štáb a všichni ti kluci jsou na stejné úrovni jako já. Takhle chci, aby se to vnímalo i na veřejnosti. Je to o Karviné a je to o tom abychom udělali tým, který bude konkurenceschopný, který bude zdravý. Jsem strašně rád, jaký mám realizák k sobě, protože ty kluky, kteří se mnou přišli (trenér brankářů Václav Winter a kondiční trenér Petr Hejný) velmi dobře znám a vím, jakou kvalitu mají lidskou a jakou kvalitu mají profesionální. Věřím tomu, že Karviná z nich bude mít velký užitek. A zároveň mě těší, že zůstali i Marek Bielan s Radimem Grussmannem, protože to, co předvedli v závěru minulé sezony, bylo fantastické. Myslím si, že jsme si k sobě rychle našli cestu a že to bude fungovat.

Byla s nimi rychlá dohoda, nebo jste mohl cítit, že je trochu mrzí, že nedostali možnost tým vést nadále sami?

To jsou otázky spíš na ně. Já jsem hlavně hledal asistenta nebo asistenty k sobě, protože Míra Podrazký, který se mnou byl teď tři roky ve Vlašimi, z rodinných důvodů tu nabídku nepřijal. Ale v momentě, kdy jsme se s Markem viděli, sešli jsme se a popovídali jsme si, tak jsem z toho měl fakt dobrý pocit. Potvrdily se všechny ty informace, které jsem o něm měl. Tak věřím, že to fungovat bude. To samé platí o i Radimovi Grussmannovi.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Martin Hyský, nový trenér MFK Karviná

Je pro vás jejich setrvání důležité i směrem k hráčům?

Vnímám to tak, že hráči jsou rádi, že jsou (Bielan a Grussmann) tady.

Říkal jste, že chcete přivést gólmana? Znamená to, že Dominik Holec už pokračovat v Karviné nebude?

Tam je to ukončené. Chtěl jsem ho, mluvil jsem s ním, přemlouval ho, ale měl to v hlavě nastavené tak, že chce zkusit něco jiného. To musíme respektovat, proto hledáme gólmana, ještě který posílí tu skupinu, která tady je.

Zkušenějšího?

No zkušenějšího…, spíše kvalitnějšího nebo kvalitního. Nezáleží na věku, ale samozřejmě aby měl něco odchytáno. A nemusí mít třicet let. Může to být gólman, kterému je třiadvacet pětadvacet. To je jedno. Nezáleží na věku. Jirkovi Fleišmanovi bude čtyřicet a prostě má kvalitu, proto tady je a bude hrát nebo se o to bude rvát. A to samý platí o ostatních. Když je někomu sedmnáct a zvládne to, tak bude hrát v sedmnácti.

A jaká je ještě situace s útočníky? Protože střílení gólů byl trošku problém. Hlavně na jaře. Doležal skončil, Adeleke taky. Koho tam máte?

Myslím si, že Martinovi Doležalovi tady skončila smlouva, navíc není zdravotně ani v pořádku, takže tam bylo jasné, že pokračovat dál nebude. Máme aktuálně dvě klasické devítky Viniciuse a Ezeha. Snažíme se přivést ještě nějaké další a chtěl bych, aby to byli spíše čeští hráči.

Do ligy je měsíc (první kolo se hraje 20. a 21. července), budou to velké fofry poskládat ten tým a připravit ho?

Budou. Začali jsme schválně o týden později než ty ostatní týmy, protože ta baráž byla náročná a kluci potřebovali vypnout od fotbalu, odpočinout si. A myslím, že to na prvním tréninku bylo vidět. Přišli nažhavení a měli chuť do tréninku. Tak doufám, že to vydrží, že si opravdu odpočinuli. Minulá sezona už je pro nás tabu, už o tom nechci mluvit, nechci se k tomu vyjadřovat, je před námi nová sezona.

Kádr Karviné na začátku přípravy

Brankáři: Jiří Ciupa, Jakub Lapeš, Vladimír Neuman

Obránci: Douglas Bergqvist, Kauan Carneiro, Ondřej Drobek, Jíří Fleišman, Dávid Krčík, Momčilo Raspopović, Jaroslav Svozil

Záložníci: Emmanuel Ayaosi, Patrik Čavoš, Pavel Kačor, Amar Memić, Rajmund Mikuš, David Moses, Mustapha Ojora, David Planka, Andrija Ražnatović, Dominik Žák

Útočníci: Lucky Ezeh, Martin Regáli, Kahuan Vinicius

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.