Hlavní obsah

Hradec se netají pohárovými ambicemi. Musíme mít ale taky pokoru, říkal sportovní ředitel

Odchod Daniela Vašulína, návrat Adama Vlkanovy či potenciální nový strategický partner klubu. Kolem fotbalového Hradce Králové je v posledních týdnech živo. Hráči i předsedkyně představenstva se netají velkými ambicemi. „Věříme ve skvělé sportovní úspěchy. Máme vizi, že budeme útočit na příčky, které zajišťují účast v evropských pohárech,“ řekla primátorka města Pavlína Springerová.

Foto: David Taneček, ČTK

Adam Vlkanova (vlevo) společně s Václavem Pilařem potáhnou Hradec Králové za zopakováním loňské úspěšné sezony.

Článek

Pod lízátka se po dvouletém angažmá v Plzni a Polsku vrátil Adam Vlkanova. Ten se podobně jako předsedkyně představenstva klubu nebojí mluvit o ambicích. „Nebojím se říct, že potenciál klubu strašně vzrostl. Pro všechny to musí být motivace k tomu, abychom tady hráli dobře a poprali se o nejlepší výsledky. Tým máme dostatečně silný na to, abychom mohli hrát o evropské poháry,“ vyhlásil cíle navrátilec.

Sportovní ředitel Jiří Sabou však příliš veliké cíle brzdí a do sezony vstupuje s dávkou pokory. „Se vším respektem říkám, že chceme hrát od desátého místa výš. Kolem nás všichni posilují. Nevíme, co se bude dít. Na druhou stranu nechci být nějaký ,usraný‘, abych řekl, že nechci poháry. Chci je. Jdeme ale do sezony se vší pokorou,“ řekl.

Hradec v loňské sezoně bojoval o pohárovou Evropu až do posledního zápasu, kdy ve finále play off o Konferenční ligu prohrál 1:3 s Mladou Boleslaví. Votroci by tak rádi zopakovali úspěšné výsledky i v sezoně 2024/2025.

„Platí vždy ukázaná. Osobně nemám rád prognózy. Rád bych navázal na jarní část, kdy pod Davidem Horejšem byl na týmu vidět obrovský progres. Chceme to zopakovat výsledkově i herně a být nepříjemným soupeřem pro každého,“ vyhlásil Sabou.

Pohyb v kádru hradeckých votroků nebyl tak masivní jako v posledních letech. Z Malšovické arény odešli pouze čtyři hráči. Do klubu naopak přišel brankář Matyáš Vágner, útočníci Ondřej Mihálik s Matějem Náprstkem a z Plzně se vrátila staronová posila Adam Vlkanova. Z hostování se klubu navíc podařilo natrvalo podepsat Samuela Dencáka a Filipa Čiháka.

Největší ztrátou pro tým trenéra Davida Horejše bude odchod útočníka Daniela Vašulína, který své štěstí zkusí na západě Čech v Plzni.

„Připravovali jsme se na to. Nešlo mu bránit v odchodu. Já ale věřím, že máme kvalitní hráče, kteří ho nahradí. Hodně tomu pomůže ve středu hřiště Adam Vlkanova. Práce nás trenérů je, abychom z mladých hráčů dostali vše, co v nich je. Zaměříme se hlavně na herní způsob a já věřím tomu, že na konci bude stát někdo, kdo ty branky bude dávat. A chci, aby tu za tři roky byl nový Vašulín,“ uvedl Horejš.

Hradec v přípravě na nový ročník Chance ligy nepoznal pachuť prohry. Ve třech utkáních dvakrát remizoval a jednou vyhrál.

„Příprava sice byla úspěšná, ale to se uvidí až po sezoně. To, co jsme si naplánovali s hráči, se nám podařilo splnit. Neustále zlepšujeme náš herní systém a nadále chceme zvyšovat nároky na kvalitní hru,“ dodal trenér.

Jedním z klíčových hráčů pro novou sezonu bude zkušený Václav Pilař. Toho těší kvalita kádru a motivací mu je obrovská podpora fanoušků, které se jemu i jeho spoluhráčům v Malšovické aréně dostává.

„Těší mě, když vidím, jakou máme kabinu. Stoupla nám konkurence a bylo to znát i v tréninku. Všichni bojovali a makali o základní sestavu a tak to má být. O úspěchu rozhodnou ale až výsledky. Věřím, že se to projeví už v prvním utkání s Teplicemi. Těšíme se na skvělou atmosféru, která nás hnala už v minulé sezoně. Víme, že je prodaných už zhruba 3,5 tisíce permanentek. To je pro nás hráče obrovská motivace,“ říkal Pilař.