Hlavní obsah

Hradec Králové má tři zájemce o vstup do fotbalového klubu, jedním je Ulich

Aktualizováno

Město Hradec Králové zatím eviduje tři oficiální zájemce o vstup do prvoligového fotbalového klubu FC Hradec Králové. Jedním z nich je podnikatel a bývalý reprezentant Ivo Ulich. Další zájemce je taktéž z Česka a třetí ze zámoří. Do poloviny září se mohou potencionální strategičtí partneři hlásit se zájmem o vstup do klubu. Primátorka a předsedkyně představenstva klubu Pavlína Springerová uvedla, že neoficiální zájem má i miliardář Ondřej Tomek. Kromě Ivo Ulicha jména dvou zbylých zájemců primátorka nezmínila.

Foto: archiv Ivo Ulicha, Sport.cz

Ivo Ulich má zájem o vstup do FC Hradec Králové

Článek

V srpnu by radnice chtěla se zájemci zahájit online rozhovory. Začátkem října by mělo podle primátorky dojít na osobní jednání „s nejrelevantnějšími a nejzajímavějšími partnery“. „Do konce roku už chceme mít na stole nabídky, které budou velmi konkrétní, tak aby zbytek sezony sloužil k doladění podmínek a do následující sezony jsme začínali se silným strategickým partnerem,“ řekla.

Zájem o vstup do hradeckého klubu by podle deníku Sport měl mít podnikatel a investor Ondřej Tomek, který je údajně v kontaktu s Ulichem. „Je to velmi zajímavé hradecké jméno. Pan Tomek se oficiálně nepřihlásil, což ale nic neznamená, ještě má mnoho týdnů času. Zatím o tom zájmu vím neformálním způsobem,“ řekla primátorka k možnému Tomkovu zájmu. Uvedla, že pokud by se nějaký skvělý uchazeč objevil třeba až ve druhé polovině září, odmítnut nebude.

Kopačky na hřebíku s Ivem UlichemVideo: Sport.cz

Město zahájilo prodej většinového podílu městského fotbalového klubu v polovině června. Nový akcionář klubu by mohl být znám na konci letošního roku. „Máme vizi, že Hradec bude klubem, který bude útočit na příčky zajišťující evropské poháry. Věřím, že se silným strategickým partnerem toho náš klub dosáhne v co nejkratší možné době,“ uvedla primátorka.

Pro zprostředkování prodeje si radnice najala poradenské sdružení právnické firmy Havel & Partners a České spořitelny. Rozhodování o samotném prodeji akcií klubu bude plně v rukou zastupitelů.

Radnice má představu, že na nového akcionáře by přešlo financování A-mužstva, které radnice zatím dotuje částkou kolem 20 milionů korun ročně. Podporu mládežnickému fotbalu a provozu fotbalových areálů Bavlna či Háječek ve zhruba stejné částce by město mělo zachovat. Profesionální fotbal by město v budoucnu podporovalo jen v milionech korun.

Aktuální hodnota klubu podle radnice závisí na zvolené metodě ocenění a pohybuje se v řádu vyšších desítek milionů korun. Klub v posledním úplném účetním roce 2022/2023 vykázal obrat 116 milionů korun a zisk 6,6 milionu. Za devět měsíců účetního roku 2023/2024 měl obrat 146 milionů korun a zisk 22 milionů. Dotace klubu od města a kraje meziročně vzrostla ze 32 milionů korun na 49 milionů.

Pro novou sezonu se rozpočet klubu opět rapidně zvýšil, což potvrdila i sama primátorka. „Rozpočet roste a mění každým rokem. Výnosy jsou vyšší. Oproti loňsku, kdy byl nějakých 130 milionů korun vzrostl na 180. S novým strategickým partnerem věříme tomu, že bude rozpočet ještě růst,“ řekla Springerová.

Zatím poslední vážné jednání o prodeji klubu se odehrálo v roce 2017. O majetkový vstup se tehdy ucházeli Ulich a na něj napojená skupina tří podnikatelů, dále investiční skupina kolem italského podnikatele Alessandra Barilliho a hradecká společnost Koncedo. Nejdál se dostala jednání s Ulichovou skupinou, zastupitelé ale Ulichův vstup do klubu nakonec v červnu 2017 odmítli.