Hlavní obsah

Od Tvrdíka jsem dostal céres, říká Houštecký po úletu

Aktualizováno

Ve Slavii už trénuje bezmála sedm let, v neděli ale poprvé při derby se Spartou bude na střídačce scházet. Nejspíš se v Edenu usadí do pohodlné sedačky vedle slávistického šéfa Jaroslava Tvrdíka. „Mám indicie, že si mě zase vezme k sobě,“ usměje se Zdeněk Houštecký. Vedle něj už sledoval předchozí kolo na Bohemce, kterou fotbalisté Slavie smetli 4:0. Je to pověrčivost. A především nutnost. Nejbližší spolupracovník úspěšného trenéra Trpišovského si na tribuně odpykává trest za úlet proti Plzni.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Asistent trenéra Slavie Zdeněk Houštecký dostává v duelu s Plzní červenou kartu.

Článek

„Chyba. Neměl jsem použít vulgarity a vyběhnout z technické zóny,“ kaje se Houštecký v rozhovoru pro Sport.cz.

Je živel. Žije fotbalem. Dýchá pro Slavii. A neumí skousnout, když cítí křivdu. Poslední ligový zápas doma to ale přehnal. Proti Plzni vypěnil už po třech minutách. Obránce Dweh ve vápně oběma rukama přistrčil slávistu Chorého, který upadl.

Hra pokračovala dál, penalta se nepískala. Asistent Houštecký vyletěl nejprve na čtvrtého rozhodčího Radinu. Potom hněv přesměroval na hlavního sudího Dalibora Černého, který ho vyloučil.

Od disciplinárky vyfasoval čtyřzápasový distanc a flastr 40 tisíc korun. Nyní hříšník Houštecký poprvé exces vysvětluje.

Napadá mě jediné: Proč?

Jsem rád, že se mi konečně ta otázka položila. Pořád slyším, že jsem udělal ostudu a že mě všichni odsoudili. Dá se to samozřejmě pochopit, ale tolik se neřeší, proč to celé vzniklo.

Červená karta asistenta Houšteckého a protesty fotbalistůVideo: LFA

Dobře, pokračujte.

Do každého zápasu poslední dobou nastupujeme jako doma proti Lille. V lize hrajeme o titul, a tím pádem o Ligu mistrů. Každý následující zápas bereme jako ten nejdůležitější. V minulé sezoně jsme dvakrát s Plzní prohráli, a hlavně u nich to bylo mdlé, prostě rybí krev. Proto chceme od začátku na soupeře vlítnout, dostat ho pod tlak a donutit k chybám. Z toho pramenila i situace, kdy Dweh musel faulovat. Pro mě jednoznačné.

Rozumím. Emoce ze střídačky chcete přenést na hřiště. Nepřehnal jste to ale?

Určitě. Stoprocentně jsem neměl použít vulgarismy, což mě hodně mrzí. Nechci se tu nijak obhajovat, prostě chyba. Byla to chybná reakce na moment, který byl pro mě jasná penalta.

Sestřih zápasu Slavia–PlzeňVideo: LFA

Je jasné, že rozhodčí v příběhu hrají důležitou roli, ale k nim se dostaneme.

My se soustředíme především na sebe, náš tým, na Slavii. Mám na starosti nasazení, napadání nebo ofenzivu. Kluci si nemůžou odfrknout, jdu po nich. Od útočné trojice se odvíjí energie ostatních hráčů. Jste nějak nastavení, ale ve třetí minutě se stane tohle. V tu chvíli jsem protestoval. Z technické zóny jsem křikl na čtvrtého rozhodčího, pana Radinu, ať se podívají na video. U toho jsem bouchl do stříšky střídačky a v ten moment na mě zavolal pana Černého.

A ten vás jako hlavní vyloučil.

Vyběhl jsem na protest z technické zóny. Další chyba. V tu chvíli jsem si to neuvědomil. Šel jsem proti němu. Chtěl jsem tím ukázat, že z očí do očí přijímám trest pro sebe, ale protestuji a nesouhlasím s jeho rozhodnutím. Sám jsem si všímal, že přichystanou žlutou vyměnil za červenou.

Jak na váš výlev reagovali nadřízení?

Dostal jsem od vedení céres. Nemohou se s mým vystoupením ztotožnit. Pan Tvrdík mi řekl, že již nic podobného nechce znovu vidět. Vulgarismy jsou za hranou. Byl jsem a stále jsem přesvědčený, že jsem protestoval oprávněně. Na druhou stranu vím, že být já ve vedení a někdo by tohle udělal, taky bych ho seřval. Kluci v kabině mi ale nic nevyčítali. Brali pozitivně, že jsem se jich v tu chvíli zastal. Vnímali to všichni stejně jako já.

Není to ale i negativní signál? Když se hádá a nadává můj trenér, znamená to, že se takhle na hřišti můžu chovat i já.

Snad všichni viděli, že to na ně negativně nezapůsobilo. Soustředili se na hru, od začátku do konce zápasu jeli na sto procent. Jen v úplném závěru za stavu 3:0 jsme trošku polevili, což souviselo i s taktikou. Nic negativního jsem na ně nepřenesl. Bouřil celý stadion, který zákrok viděl stejně. Navíc se pak ukázalo, že sudí by bez videa nepískl ani penaltu na Mojmu (Chytila).

Zkusím širší souvislost. Slavia je v mnohém pro český fotbal vzorem, jenže tenhle úlet prostředí moc nekultivuje. Uvědomujete si to?

Zdůrazňuji, že vulgarity ani porušení pravidel technické zóny nejsou v pořádku. Jsem emotivní člověk. Celý život jsem na sebe náročný, s hráči jsem trénoval stejné dávky do sedmačtyřiceti. Těžko mě někdo změní. Když vidím křivdu nebo nespravedlnost nejen ve fotbale, dokážu se zastat kohokoli. A tady děláte práci, kterou vám někdo chce zkazit.

Na úspěšné zvládnutí práce zbývalo dalších 87 minut.

Hranice úspěchu a neúspěchu je děsně tenká. V prosinci tady budeme jako trenéři sedm let. A snad poprvé jsem za tu dobu byl na disciplinární komisi. I s ohledem na to je trest přísný.

Souhlasíte s ním?

Přijímám ho. Byl jsem vulgární a vyběhl ze zóny. Rozumím také tomu, že jsme vidět, lidi na nás koukají a nemůžu se takto chovat. Myslím ale, že čtyři zápasy jsou přísné, když mě disciplinárka řešila vůbec poprvé. Nebudu chodit do daleké minulosti, ale nikdo takhle nebyl potrestaný. Přitom můj případ nebyl ojedinělý. Doufám, že teď, když se dělá osvěta, se bude tenhle trend vztahovat nejen na mě, Slavii, ale i na ostatní. Už následující kolo si myslím, že metr zase nebyl stejný. Ale nechci být konkrétní a hodnotící. Ať si každý udělá obrázek sám.

Člověk s věkem zmoudří a zklidní. Překvapuje vás, že vám se to nějak vyhýbá?

Já jsem vlastně rád, že se neměním. Ve Slavii se nám povedly velké úspěchy. Někdo po nich ztratí páru, nažere se úspěchu a užívá si. Já jsem takový, že výhry chci pořád. Chci to znova, protože jsem to už zažil. A mám radost, když okolo sebe vidím radost hráčů, lidí v klubu, fantastických fanoušků i celé Slavie. To jsou zážitky, které chci mít znova. Navíc po třech letech bez titulu jsme pod velkým tlakem a máme velký hlad.

Ještě k zákroku Dweha. Vážně jste přesvědčený o penaltě, když komise rozhodčích zhodnotila, že se nejednalo o zjevný přestupek a VAR neintervenoval správně?

Komise rozhodčích ale také sama konstatovala, že kdyby rozhodčí penaltu odpískal, VAR by také správně neintervenoval. Proto to nechápu a nemůžu to pochopit. Komise rozhodčích osobně v čele s panem Kovaříkem nám v minulosti na schůzce vysvětlovala prakticky stejné momenty, za které se penalta kopala.

Jaké?

Náš Santos s plzeňským Mosquerou. Oscar se Skalákem, když hrál za Boleslav. Nebo přistrčení Hybše do Kuchty v minulé sezoně. Tři situace, které byly vyhodnocené jako fauly a dvě situace v náš neprospěch byly i červené karty. Proto po zákroku na Chorého bez diskuzí očekávám minimálně penaltu. Byl ve výhodné pozici, dostal výborný centr a Dweh nemohl absolutně hrát balon. Stoprocentní gólová šance, proto do Chorase strčil a znemožnil mu zakončit. Navíc je i ze záběru jasně vidět, že i ta intenzita byla velká. Oběma rukama!

Co argument, že se posuzování zákroků mění?

Vyvíjí se pravidla u penalt po hře rukou nebo trestání zákroků, které ohrožují zdraví hráčů. Za to jsem moc rád. Tohle bylo ale strčení ve stoprocentní gólové šanci. Když útočník strčí do obránce při rohu nebo při presinku a dá gól, vždy se pískne útočný faul. Anebo obránci nově získali zbraň, že mohou do útočníků strkat?

Dobře, tohle téma už uzavřeme. Zaujalo mě, že kvitujete tvrdší postihy za fauly.

Blíží se derby a rád řeknu svůj názor. O posledním ligovém derby v Edenu se dost napsalo, ale tvrdím, že kdyby byl ve 20. minutě vyloučený Preciado, nic podobného se nestane. Komise rozhodčích poté uznala, že měl dostat červenou kartu za dohrání Provoda, který si po vážném zranění už jednou prošel peklem. Cítil jsem určité zadostiučinění, že jsem se oprávněně bil za nespravedlnost. Jenže zápas to hrubě ovlivnilo. Rozhodčí ho nezvládl a víme, jak to dopadlo. To už nechceme.

Chcete, aby se pískalo stylem jako uplynulé kolo, v němž padlo devět červených karet?

Přesně tak. S Jindrou (Trpišovským) nabádáme, ať naši hráči nikdy nechodí podrážkou do soubojů. Někdy se to ale sejde, jen se podívejte, za co byl vyloučený Holeš v evropských pohárech ve Varšavě nebo doma proti AC Milán. Bylo to hodně přísné, dá se polemizovat, ale trend je prostě takový. Třeba ale při poslední červené kartě Červa z Plzně neviním rozhodčího, že to v rychlosti neviděl. Podle mě ani Červ to nechtěl udělat, bylo to nešťastné. Kdyby tohle udělal náš hráč a dostal červenou, sklopím uši a neřeknu ani slovo.

Teď jste v trestu. Čí byl nápad, že se v Ďolíčku posadíte vedle klubového předsedy Tvrdíka?

Na Bohemce je to s místy složitější, bylo to přání delegáta a Jaroslav říkal, že mě aspoň bude mít pod kontrolou. (usměje se) Posadil jsem se vedle něj, ale před odjezdem do Ďolíčku jsem byl celou dobu s týmem. Do kabiny jsem ale nemohl, takže jsem přijel až s panem Tvrdíkem.

Změny v sestavě jako risk? Není to téma. Penalta byla zbytečná, nebyli jsme nažhavení, hodnotí Jindřich Trpišovský Video: Sport.cz

Jak to bude s vámi cukat při nedělním derby?

Budu to muset zvládnout. Je mi hrozně líto, že nebudu s klukama. Připravujeme se na to a do posledního možného momentu budu s nimi. Budu je nabádat, aby drželi trend a zase se vymáčkli ze všech sil. Mám z nich neskutečný pocit. S příchodem Chorého a Lingra se mentalita zase posunula nahoru. Tým je dobře nastavený, celý tým žije včetně hráčů na lavičce nebo zraněných kluků na tribuně. Ze všech cítím velmi pozitivní energii. Ve fotbale se věci rychle mění. Bude těžké to udržet, ale cítím, že jdeme po správné cestě.

Budete zase brzo přímo u toho a požádáte o zkrácení trestu?

Ta možnost tu je, takže ji určitě využiji.

  Karviná - Hradec Králové dnes 13 : 30
20241005T13 : 30:00+0200
Karviná vs. Hradec Králové
Karviná vs. Hradec Králové
Karviná
Hradec Králové
  Teplice - Dukla dnes 16 : 00
20241005T16 : 00:00+0200
Teplice vs. Dukla
Teplice vs. Dukla
Teplice
Dukla
  Č. Budějovice - Slovácko dnes 16 : 00
20241005T16 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  Liberec - Jablonec dnes 19 : 00
20241005T19 : 00:00+0200
Liberec vs. Jablonec
Liberec vs. Jablonec
Liberec
Jablonec