Hlavní obsah

Historická premiéra. Spartě sebrala gól technická vymoženost

Chuť budoucnosti. Respektive moderní současnosti. V prologu nynější sezony české fotbalové ligy mezi Spartou a Pardubicemi se fanouškům poprvé v historii ukázala kalibrovaná čára. I díky ní neplatila vyrovnávací branka domácího Tomáše Wiesnera. Letenské to v konečném účtování mrzet nemuselo, bojovného soupeře porazili 2:1 a připsali si první tři body do tabulky.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Veljko Birmančevič lituje zahozené šance

Článek

Pravda, jeho trefa by asi neplatila ani v dobách „předpotopních“, kdy ještě tuzemská nejvyšší soutěž kalibrovanou čáru neznala. Respektive nepoužívala. Daleko důležitější než postavení Wiesnera byla totiž otázka, zdali jeho parťák Victor Olatunji tečoval centrovaný míč Lukáše Sadílka.

V případě, že ano, se jednalo o evidentní ofsajd, na jehož odhalení by videorozhodčí jen těžko potřebovali technické vymoženosti. Pokud by se nigerijský forvard balonu nedotkl, branka by platila. Na Letné se přiklonili k první variantě, jelikož Olatunji zřejmě lízl míč ramenem. Sudí Jan Všetečka zdvihnutím ruky dal jasně najevo, že gól odvolává.

Sestřih zápasu Sparta - PardubiceVideo: LFA

I tak ale fanoušci dostali k dispozici záběr na ofsajdovou lajnu, který by neměl být zpochybnitelný. Konečně už nezáleží na odhadu arbitrů u videa. Čára se nacházela přesně tam, kde má být.

Kalibrovaná čára ale není jedinou inovací v probíhajícím ročníku soutěže, která se nově honosí názvem Chance Liga. Změna nastala i v institutu videorozhodčích. Ti nově sedí ve VAR centrále, a nemusí tak cestovat k jednotlivým stadionům.

Čip ve stylu posledního evropského šampionátu, jenž se stoprocentní přesností identifikuje, zdali hráči tečovali míč, zatím mezi českou elitu nezavítal. Přitom u neuznané branky Wiesnera by se asi hodil více než tolik vzývaná čára.