Hlavní obsah

Haraslín je hráčem do základu, diví se expert jeho roli náhradníka v derby

Nedělní pražské derby bylo v režii Slavie, která se díky výhře 2:1 vzdálila Spartě už na šest bodů. Jak nejsledovanější zápas Chance ligy, který kromě tří gólů přinesl zajímavý fotbal a emoce v závěru, viděl trenér Karel Krejčí? „Šlo o utkání evropského měřítka. Plný stadion, velká intenzita. Tedy především ze strany Slavie. Celkově hodně zajímavý zápas,“ říká kouč, který v sezoně 2015/2016 dovedl Plzeň k mistrovskému titulu.

Sestřih zápasu Slavia - SpartaVideo: LFA

Článek

První půle byla jasnou záležitostí Slavie. Proč Sparta nestíhala?

Myslím, že k průběhu přispěl rychlý gól Chytila. Každopádně Slavia ukázala, že má v současné době lepší sportovní formu než Sparta. Což se projevilo hlavně v první půli. Slávisté byli jako vosy, nenechali soupeře vůbec hrát, byli agresivní, hladoví.

Slavia byla emotivnější, nahecovanější.

Derby přiložila tu nejvyšší důležitost, upřednostnila ho před Evropskou ligou. Ve čtvrtečním zápase s Ajaxem pošetřila některé hráče. Slavii vyšel perfektně úvod, dostala se do euforie společně s tribunami. Pro soupeře je neskutečně těžké tomuto čelit. Ale pozor, ať nemluvím jen o Slavii. Příchodem Rrhamnaiho se Sparta výrazně zlepšila, ve druhé půli sahala po vyrovnání.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tomáš Chorý ze Slavie (vlevo) si něco vyříkává s Lukášem Haraslínem

Vypadá, že 100milionová investice do Rrahmaniho se vyplatila. Byl to už jeho třetí gól ve Spartě.

Je třeba uvést, že pouze Sparta se Slavií si z českých klubů mohou sáhnout po hráči za 100 milionů korun. Statistiky Rrahmaniho hovoří jasně, je vidět, že ve finální fázi má obrovskou kvalitu. Nepoužívá hrubou sílu, v koncovce přemýšlí. Bude se ještě lepšit.

Překvapivě na lavičce začal derby letenský záložník Lukáš Haraslín. Nebyla chyba ho poslat do hry až během utkání?

Nevidím pod pokličku, nevím, jestli třeba neměl zdravotní problém. Těžko tedy soudit. Je pravda, že Haraslín si ve Spartě vybudoval silnou pozici. Pokud je stoprocentně zdravý, je hráčem do základu. Také on se zasloužil svým příchodem na hřiště o herní vzestup Sparty.

Hodně probíraným tématem před derby byla nominace hlavního rozhodčího Ladislava Szikszaye, který nezvládl duel pražských S před rokem. Jak si podle vás nyní vedl?

První poločas nebyl vidět, což je pro sudího vždy vyznamenání. Oba týmy se věnovaly hře. S tím, jak se Sparta gólem vrátila do hry, šly emoce nahoru. V závěru to měl rozhodčí složité. Souhlasím však s trenéry, že derby zvládl, zápas udržel v mezích. Asi pokud by bylo pět kol do konce ligy, měl by pozici těžší. V této fázi soutěže fotbal převažoval nad taktikou.

Králem je Zima, hodnotí Jindřich Trpišovský. Derby bylo těžší a lepší než zápasy v Evropě.Video: Sport.cz

Sešívaní se díky výhře vzdálili Spartě na šest bodů. Jde o velký náskok, nebo v této fázi ještě nic neznamená?

Trenér Friis po derby správně uvedl, že Sparta prohrála bitvu, ale ne válku. Zápasů zbývá stále dost. Ale pokud se hráči Slavie udrží v takové sportovní formě, myslím, že se budou těžko zastavovat. Jsem ale zvědavý, jak nahradí Oscara, kterého považuji za klíčového hráče. Nicméně Slavia je očividně nesmírně hladová. Touha po titulu, na který čeká přes tři roky, z ní prýští. Není jí příjemné, že jí titul sebrala dvakrát v řadě Sparta a předtím Plzeň. Investovala do kádru, upřednostňuje ligu před Evropskou ligou. Tohle Sparta v Lize mistrů příliš nemůže.

Souhlasíte, že pražská S jsou odskočená od zbytku ligy?

Sparta se Slavií jsou jinde, hrají si svoji ligu. Mají našlapané kádry, o titulu se rozhodne mezi nimi. Na Plzni je vidět enormní únava. Nad Pardubicemi vyhrála o víkendu silou vůle. Její fanoušci jsou nároční, požadují kvalitní herní projev, což teď drhne. Zákonitě. Pokud nějaký její hráč výkonnostně vyletí a přijde na něj vysoká nabídka, odejde. Plzeň v posledním roce přišla o Staňka, Chorého, Hranáče, v zimě možná ztratí Šulce. Zatímco Sparta se Slavií jsou schopny odchod klíčového hráče okamžitě nahradit 100milionovou investicí, Viktorka takovou možnost nemá. Klobouk dolů, jak si i přes ztrátu opor vede.