Hlavní obsah

Hapal po Spartě: Víc hráčů nesneslo měřítko, asi ze strachu. Hryže ho i vyloučení

Výhru vyhlíží od začátku dubna. Na Spartě se v úterý dala těžko čekat, ale od slušného výsledku ostravské fotbalisty moc nedělilo. „I s devíti hráči v poli jsme Spartu zlobili,“ prohodil kouč Baníku Pavel Hapal po úterní porážce 1:2. Tušíte správně, bodovou krádež jeho družině zhatilo vyloučení.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Baníku Ostrava Pavel Hapal během tiskové konference po utkání.

Článek
Fotogalerie

Blížila se hodina hry, když sparťan Veljko Birmančevič nahodil turbo a pelášil za dlouhým nákopem gólmana Vindahla. Prchajícího Srba složil Patrick Kpozo coby poslední ostravský hráč. Sudí Pechanec tasil červenou kartu, která zastavila sympatickou ostravskou vzpouru.

Oslabený Baník vzápětí inkasoval a z Letné se pakoval bez bodu. „Hodně přísné v takovém zápase. Mělo by se rozhodovat spíš na hřišti v jedenácti hráčích,“ utrousil ostravský obránce Michal Frydrych.

„Neviděl jsem to, ale slyšel jsem, že se drželi navzájem,“ navazoval zase kouč Hapal.

Takže nebudete Kpozovi červený zákrok vyčítat, trenére?

Bylo tam víc chyb, šli jsme do zbytečně velkého rizika. Byli jsme zajištění jeden na jednoho. Je to škoda. Navíc jsme z následné standardky dostali gól. Zkoumal se i ofsajd, z podobné situace nám nebyl uznán gól v Jablonci. Druhý poločas byl dobrý, oživili jsme ho střídáním, ale nestačilo to.

Proč to nešlo Baníku i v tom prvním?

Myslím, že ten zápas rozhodl. Byli jsme absolutně bez sebevědomí. Báli jsme se hrát, všechno jsme nahrávali gólmanovi, který míče odkopával. Sparta je získávala a dostala nás pod tlak. Kluci si nevěřili a nevím, z čeho to bylo. Druhý poločas byl paradoxně úplně jiný, možná jsme byli i o trošku lepší než Sparta, rozhodla ale červená karta. Bez jednoho hráče to bylo velice těžké. Jsme zklamaní, ale když se budeme rvát jako ve druhém poločase, nějaké body posbíráme.

Rozvedete poločasová střídání?

Nelíbil se mi výkon, chtěli jsme do toho sáhnout. Jedno bylo vynucené, protože se Blažek zranil, a Frydrych ho výborně zastoupil. Dvě střídání byla pro slabší výkon. Nehrál špatně jen Buchta nebo Rigo, měřítko nesneslo víc hráčů z nějakého strachu. Kvalitu máme, ale báli jsme se hrát.

Mrzí, že jste se nedotáhli na čtvrtou Boleslav, která ztratila proti Slovácku?

Neřekl bych, že to bylo nečekané. Chviličku jsme zápas viděli a Slovácko bylo lepším mužstvem. Mrzí mě první poločas proti Spartě. Hráči to vědí a vnímají to. I v devíti v poli jsme ale Spartu zlobili. Sparta cítila, že by mohla o výsledek přijít. A taky mě mrzí zápas doma s Boleslaví, kdy jsme měli dost šancí.

Do konce ligy zbývají dva zápasy. Jak pracovat s nastavením týmu?

Zápasy jsme nevyhrávali, neudělali jsme body. Dá se navázat na druhý poločas proti Spartě. Je třeba si vytvořit šance a proměňovat je. Měli jsme i dost možností proti Boleslavi, abychom to otočili a vyhráli. V koncovce musíme přidat.

Precizní koncovku předvedl Birmančevič, který duel dvěma trefami rozhodl. Dal se vůbec ubránit?

Je to těžké proti takovým kvalitním hráčům. Dal nám dva góly, ale není to tím, že bychom ho neubránili. Třeba první gól vznikl po střele, kdy se dostal k dorážce dřív než naši hráči. V poli jsme ho docela ubránili, s tím jsme problémy neměli.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.