Hlavní obsah

Ghali dostal trest na dva měsíce. Nebyla jiná možnost, vysvětluje disciplinárka

Aktualizováno

Libereckého záložníka Ahmada Ghaliho disciplinárka potrestala stopkou na dva měsíce za nešťastný zákrok, kdy uklouzl, srazil se se soupeřem a zlomil mu nohu. „Důvodem je, že zákrok vedl k velmi vážným následkům,“ odůvodnil předseda disciplinární komise (DK LFA) Jiří Matzner, podle něhož Afričan dostal nejnižší možný trest.

Situace z 5. kola Chance ligy, které řešila Komise rozhodčích FAČR - klipVideo: LFA

Článek

Pokud se Liberec neodvolá a flastr nezkrátí, Ghali přijde o sedm ligových zápasů a do hry by se mohl vrátit až na konci října. Záložník pyká za zákrok v utkání proti Pardubicím (3:0), kdy nešťastně zlomil Janu Kalabiškovi lýtkovou kost.

„Důvodem je, že zákrok, který sudí na hrací ploše po intervenci VAR označil jako červený, což jako správné rozhodnutí z důvodu surové hry označila při hodnocení také Komise rozhodčích FAČR, vedl právě k velmi vážným následkům v podobě zlomení nohy protihráče. Paragraf 42, odstavec 3 Disciplinárního řádu FAČR jasně definuje, že hráč, který je vyloučen za přečin surové hry a ještě způsobí protihráči déletrvající zranění, bude potrestán na 2 až 18 měsíců a může dostat pokutu až do výše 250 tisíc korun,“ vysvětlil předseda disciplinárky Jiří Matzner s tím, že Ghalimu tak udělil nejnižší možný trest.

„DK LFA oceňuje, že se hráč zúčastnil jednání disciplinární komise a ihned po utkání se zajímal o zdravotní stav pana Kalabišky. DK LFA ale nemá na základě Disciplinárního řádu FAČR jinou možnost než přestupek za daných okolností řešit dle paragrafu 42, odstavce 3,“ dodal Matzner.

Vyloučení Ghaliho vzbudilo po posledním kole v českém fotbale velkou pozornost. Běžela 68. minuta, když liberecký Ahmad Ghali po odehrání míče na mokrém trávníku uklouzl a srazil se s hráčem Pardubic Janem Kalabiškou. Ten musel být po delším ošetřování střídán a skončil v liberecké nemocnici se zlomenou lýtkovou kostí a v pátek ho čeká operace. Sudí Karel Rouček nejprve nevytáhl ani žlutou kartu, ale po zásahu VAR tasil červenou.

„Surová hra, podražení soupeře bokem těla ze strany v souboji o míč v nepřerušené hře za použití nepřiměřené síly, protihráč utkání nedohrál, byl ihned vystřídán,“ vysvětlil v zápise o utkání.

S tím však nesouhlasil například bývalý prvoligový sudí Karel Hrubeš. „Tohle není surová hra. Hráč šel za míčem, chtěl ho hrát, ale uklouzl a spadl tělem na nohu protihráče. Jak se choval v tomto případě surově? Vůbec nijak. Za míčem musí běžet rychle, aby u něj byl dřív. On nepoužil nepřiměřenou sílu, aby se choval surově. Za mě tohle není červená karta. Ano, chceme chránit zdraví hráčů, Kalabišky je mi strašně líto, ale nikdo z jeho spoluhráčů ani neměl tomu libereckému za zlé, co se stalo. I emoce na hřišti ukazují na to, že tohle nemůže být posouzeno jako surová hra,“ oponoval den po utkání bývalý sudí.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ahmad Ghali z Liberce (vpravo) při zápase s Pardubicemi

Hned po zápase se Kalabiškovi Ghali omlouval. „Chtěl bych se Janovi omluvit za zranění. V žádném případě jsem to neměl v úmyslu a je mi to opravdu líto. Byl to nešťastný moment způsobený špatným počasím,“ vzkázal Ghali. Začátek zápasu výrazně poznamenala průtrž mračen a například v nedalekém souběžně hraném utkání druhé ligy ve Varnsdorfu se nedohrálo.

„Je nám nesmírně líto, že k této nešťastné situaci došlo. Za celý klub přejeme Honzovi Kalabiškovi brzké uzdravení. I mně samotnému se stalo podobné zranění, kdy soupeř podklouznul a v souboji mi přilehnul nohu. Bohužel se tyto situace stávají a těžko u nich hledat viníka,“ konstatoval sportovní ředitel Liberce Theo Gebre Selassie. Ghaliho komise za viníka uznala a potrestala zákazem hraní na dva měsíce.

Nejvyšší tresty za nedovolené zákroky v první fotbalové lize

12 zápasů:

Léonard Kweuke (Sparta, květen 2013) - hrubý faul

Osm zápasů:

Milan Matula (Teplice, srpen 2009) - úder loktem (později zmírněn na šest zápasů)

Nikolaj Komličenko (Mladá Boleslav, září 2017) - úder loktem (později zmírněn na šest zápasů)

Benson Sakala (Mladá Boleslav, srpen 2023) - hrubý faul (později zmírněn na šest zápasů)

Heiderson Hurtado (Jablonec, březen 2024) - hrubý faul

Sedm zápasů:

Ahmad Ghali (Liberec, srpna 2024) - surová hra s následkem vážného zranění

Šest zápasů:

Petr Lukáš (Teplice, srpen 2008) - úder loktem (později zmírněn na čtyři zápasy)

Petr Švancara (Slovácko, září 2009) - úder loktem

Václav Ondřejka (Slovácko, únor 2012) - hrubý faul

Pět zápasů:

Milan Baroš (Ostrava, říjen 2018) - úder loktem a vulgární reakce k rozhodčím

Jan Kuchta (Sparta, srpen 2022) - surová hra

Martin Cedidla (Zlín, srpen 2022) - hrubý faul

Martin Fillo (Zlín, březen 2023) - hrubý faul

Souhlasíte s udělením dvouměsíčního trestu pro Ahmada Ghaliho
Ano, trest je odpovídající.
6,1 %
Ne, trest je přísný.
11 %
Neměl být vůbec potrestán.
82,9 %
Celkem hlasovalo 3359 čtenářů.