Hlavní obsah

Frťala měl kvůli gólmanovi výčitky, teď Němečka chystá na Slavii

Aktualizováno

Dlouho v Teplicích na nejvyšší úrovni jen sekundoval, tudíž když se nyní gólmana Luďka Němečka kouč Zdenko Frťala zeptal na jeho připravenost, nejprve zaváhal. „Ale jen na tři vteřiny,“ přiznal s úsměvem. 25letý brankář pak vychytal cennou výhru 2:1 nad Libercem. „V brance zůstane,“ prozradil kouč směrem k dalšímu utkání na Slavii.

Sestřih zápasu Teplice-LiberecVideo: LFA

Článek

Na větší šanci v první lize čekal teplický odchovanec dlouho, však jedno místo na Stínadlech léta patřilo zkušenému Tomáši Grigarovi. Většinou Němeček nastupoval za béčko. Za posledních pět let tak za Skláře v nejvyšší soutěži odchytal jen sedm zápasů. Ten poslední ještě v předminulé sezoně v závěrečném kole, když už Teplicím o nic nešlo.

„V áčku je šest let a už minulou sezonu jsem mu chtěl dát prostor, když se hrálo play off o evropské poháry. Ale protože se naše situace vyvíjela optimisticky, prostor jsem mu na jaře nedal a měl jsem pak z toho trochu výčitky,“ přiznal Zdenko Frťala.

Sestřih zápasu Teplice-LiberecVideo: LFA

Nyní po třech prvních prohrách potřeboval dát mužstvu nový impuls a rozhodl se do branky místo Richarda Ludhy postavit právě Němečka. „Když tři kola nevyhrajete a obdržíte sedm gólů, jednou z možností něco změnit je výměna gólmanů, byť tím tedy nechci tvrdit, že góly šly za Richardem. Ve středu jsem si kluky zavolal, abych na to Ňému připravil a Ríša to vzal jako pravý profesionál,“ vysvětlil teplický kouč.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Teplický brankář Luděk Němeček během zápasu s Libercem.

Němečka tím na první dobrou malinko zaskočil. „Abych řekl pravdu, když se mě trenér zeptal, jestli jsem připravený, na tři vteřiny jsem zaváhal a odpověděl až potom… Ale jasně, že jsem byl připravený,“ usmál se téměř dva metry vysoký Němeček.

Na zisku prvních bodů pro žlutomodré měl výrazný podíl. Dvacet minut před koncem za stavu 1:1 nejprve skvělým zákrokem vytáhl z brankové čáry hlavičku autora první branky Letenaye. „Stál jsem na přední tyči, abych vykryl prostor, kdyby to dával po zemi a přesouval jsem se. A měl jsem i štěstí. Jak tam svítilo sluníčko, tráva byla suchá, takže se míč nesklouzl po mokré trávě,“ popsal parádní zákrok Němeček.

Neměl obavu, zda balon už nepřekročil celým objemem brankovou čáru? „Samozřejmě jsem se bál, ale myslím, že to bylo na hraně, gól to asi nebyl,“ popsal podle dostupných záběrů ne úplně jasný moment. „Takový zákrok je určitě povzbuzením. Jak pro mě, tak i pro tým, nakopne ho to. Pak jsme začali hrát i trochu jinak,“ dodal.

A ve čtvrté minutě nastavení měl podíl i na vítězné brance, když jeho dlouhý nákop do vápna soupeře protějšek Jan Hugo Bačkovský neudržel a Gning skóroval do prázdné branky. „Nevím, zda si můžu počítat asistenci. Musím se na to ještě podívat, jestli to Čerepkai prodloužil. Byl tam v souboji a nevím, zda to líznul. Viděl jsem jen, že tam gólman zboural našeho hráče. Kdyby trefil jen jeho, podle mě to mohla být i penalta,“ okomentoval Němeček.

A chytat by měl dál. „V brance zůstane,“ potvrdil Frťala. V dalším kole ho tak čeká těžká šichta. Teplice hrají v sobotu v Edenu. „Čeká nás hodně těžký zápas se Slavií, pokusíme se tam udělat maximum, abychom si nějaký bodík odvezli,“ uzavřel Němeček.

Související témata:
Luděk Němeček