Hlavní obsah

Friis po selhání: Žádnou paniku! Ve Spartě budeme kritičtí jako doteď

Zažil to poprvé. Trenér Lars Friis po dvou měsících a 15 soutěžních vystoupeních hodnotil zápas, ve kterém Sparta prohrála. „Nepanikaříme,“ opakoval sparťanský kouč po nečekané páteční prohře 2:3 s Olomoucí. Při hodnocení zase měnil grimasy i dikci, ubral s vtípky.

Foto: Sport.cz

Sparta - Olomouc

Článek

Selhání ve slušně rozehrané partii nastává v nevhodnou dobu před výživným říjnem, kdy Spartu postupně čeká Stuttgart, derby se Slavií, Liberec, Manchester City a Plzeň.

Je prohra s Olomoucí výstraha, trenére?

Je to varování. Upřímně se nekoukám, jaké soupeře máme před sebou. Hrajeme v nejlepší soutěži světa a těžcí soupeře náš čekají i v lize. Musíme zanalyzovat, co jsme dělali dobře a špatně. Nesmí nás to zlomit. Musíme být kritičtí a upřímní, jako jsme ve Spartě praktikovali dosud. Normálně neprohráváme.

Se Sigmou jste dlouho vedli 1:0. Nebyli jste pak bohorovní?

Byli jsme stoprocentně soustředění a první půle to ukázala. Kdybychom proměnili šance, je po zápase. To možná je ta bohorovnost, kterou zmiňujete. Udělali jsme potom nějaké individuální chyby, které normálně nepácháme. Byl to po čase první zápas, který jsme prohráli. Prohru si musíme velmi dobře zanalyzovat. Hlavní příčina byla, že jsme ve druhé půli sundali nohu z pedálu a dali jsme soupeři se vrátit do zápasu. Chyby v defenzivě považuju za stejné jako neproměněné šance.

Jste hodně nespokojený?

Nesnáším porážky stejně jako moji chlapci. Těžko se právě teď hledají malá pozitiva. Nesnášíme porážky. V naší DNA je vítězit. Děláme každý den vše, abychom vyhrávali. Každý den se připravujeme, abychom byli úspěšní. Těžko se po zápase vysvětluje, co, kdy a jak se stalo. Na to bychom potřebovali další den ráno tiskovou konferenci, protože bych se stihl ještě párkrát podívat na zápas. Vím zatím základní statistiky. Osmkrát se dostali do vápna, měli čtyři střely a dali tři góly. Pro soupeře to znamená dobrou práci, ale já potřebuju víc času na hodnocení.

Zní to, že Sigma měla trochu kliku. Měli jste s její hrou problémy?

Nechci říct, že byl soupeř špatný. Hrál velmi dobře. Je jasné, že statistiku xG (očekávané góly) budou mít vyšší, když se podíváte, z jakých situací skórovali. Do jejich vyrovnávacího gólu jsme hráli velmi dobře. Trošku jsme sundali nohu z pedálu, ztratili jsme rychlost. A nemůžeme příště dovolit našemu soupeři, aby se takhle snadno vrátil do zápasu. Proto jsme vystřídali, chtěli jsme dostat jiný typ kvality, abychom byli přímočařejší a z pravé strany jsme se častěji dostávali do vápna. Momentum hry mění inkasované góly, po třetí inkasované brance to už bylo složité.

Proč jste upravoval rozestavení?

Dívali jsme dva dny zpět na hru Sigmy na videu. Věděli jsme, že prostor budeme mít spíš na krajích než ve středu hřiště. Sigma nám i umožnila využívat prostor u lajn a ze stran jsme hrozili. Věděl jsem, že hrozit budeme i při častějším měnění těžiště hry. To se nám dařilo o něco méně. V útoku jsme udělali nějaké změny, ale nebylo to tolik nich, ale i tom, jak Sigma přistoupila k závěru. Musím vyzdvihnout fanoušky, kteří byli úžasní a tlačili nás zase vpřed.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Fotbalisté Sparty Praha a jejich týmové kolečko po prohraném utkání 10. kola Chance ligy, AC Sparta Praha - SK Sigma Olomouc, hrané 27. září 2024 v Praze.

Nezamotal vám výkon nepříjemně hlavu pro skládaní příští sestavy?

Nemyslím, že to bude složité. Pokud upozorňujete na hráče, kteří chybovali, nesouhlasím s tímhle pohledem. Nepanikaříme po porážce. Máme vlastní styl a v hlavě už i plán, jak budeme hrát v Německu. V sobotu se na něj v klidu podívám znovu. Zjistíme, kdo je fit nebo kdo má šrámy. Není to tak, že panikaříme. Pokračujeme v práci, kterou děláme. Všechno nespálíme, protože prohrajeme. Porážky jsou součást fotbalu. Chápu, že rady sedíme s nepříjemnými pocity a je v pořádku, že se ptáte na takové otázky. Nepanikaříme.

  2 : 3 Sparta - Olomouc 2 : 3 dohráno
20240927T19 : 30:00+0200
Sparta vs. Olomouc
Sparta vs. Olomouc
Sparta
Olomouc
  Dukla - Liberec dnes 13 : 30
20240928T13 : 30:00+0200
Dukla vs. Liberec
Dukla vs. Liberec
Dukla
Liberec
  Slovácko - Karviná dnes 16 : 00
20240928T16 : 00:00+0200
Slovácko vs. Karviná
Slovácko vs. Karviná
Slovácko
Karviná
  Pardubice - Teplice dnes 16 : 00
20240928T16 : 00:00+0200
Pardubice vs. Teplice
Pardubice vs. Teplice
Pardubice
Teplice
  Jablonec - Hradec Králové dnes 19 : 00
20240928T19 : 00:00+0200
Jablonec vs. Hradec Králové
Jablonec vs. Hradec Králové
Jablonec
Hradec Králové