Hlavní obsah

Friis po derby: Prohráli jsme bitvu, ale ne válku. Žádná panika

Aktualizováno

Nezvládnuté derby vždy mrzí. Trenér Sparty Lars Friis po porážce 1:2 na půdě Slavie uznal, že jeho tým nezachytil start utkání a následně na vývoj duelu pozdě reagoval. Že by se ale podle něj jednalo v kontextu celé sezony o nějakou tragédi? Určitě ne.

Žádná panika, odmítá Lars Friis. Prohráli jsme bitvu, ne válku!Video: Sport.cz

Článek
Fotogalerie

Na Slavii aktuálně ztrácíte šest bodů. Co pro vás znamená?

Pro nás se nic nemění. Musíme stále pokračovat ve své práci. Prohráli jsme bitvu, ne válku. Budeme dohánět náskok, ale u nás není žádná panika. Nebudeme dělat dramatické změny. Určitě si utkání rozebereme, ale nechceme dělat zbrklé kroky. A jasně, chceme Slavii dostat co nejdříve pod tlak.

Čím si vysvětlujete špatný start do zápasu?

Nemám ponětí. Máte pravdu, že rychle inkasovaný gól je důvodem, proč duel takto dopadl. V poslední době jsme měli dobré začátky, což jsme chtěli i teď. Když po pár sekundách prohráváte, je to těžké. Navíc v takovém prostředí proti Slavii. Co ale bylo důvodem, teď přesně nevím.

Zdá se, že vám Evropa svědčí více než domácí soutěž. Máte pro to vysvětlení?

Porovnání je snadné. Zápasy jsou hodně jiné a cítí to i Slavia. Náš vzájemný duel je jako Liga mistrů. A neřekl bych, že v domácí soutěži máme nějaké problémy. Ano, nevyhráváme o pět šest gólů, ale s tím jsme se potýkali i loni. Musíme dobývat a očekává se od nás vítězství. V pohárech jsme často v jiné pozici. Jasně, prohráli jsme dvakrát za sebou, na druhou stranu sami jste psali o předešlé sérii výher. Budeme se muset soustředit na to, abychom byli kreativnější.

Slavia vás přehrávala po své levé straně. Proč jste na vaši pravou postavil před Angela Preciada křídelníka Ermala Krasniqiho?

Nemohli jsme vědět, že Slavia bude na této straně lepší. Mysleli jsme si, že budeme potřebovat hodně náběhů, ale k našemu překvapení jsme dostali více místa v nižších prostorách. Nečekali jsme, že budeme tolik na míči. Ermal byl ale na balonu dobrý a zvládl plnit plán, který jsme s ním měli.

Neříkáte si, že jste mohli na úvodní převahu domácích reagovat rychleji a lépe?

Určitě ano. Věděli jsme, co nás čeká, pokud bude Slavia na balonu. Dokáže potrápit i evropské silné mančafty, má svůj styl vypilovaný a nacvičený. Jak jsem říkal, když my jsme byli na balonu, vznikal prostor, s nímž jsme v takové míře nepočítali. Adaptace nám možná trvala déle, povedla se nám lépe až po změně stran.

A ještě jeden dotaz na personální obsazení. Proč jste do základu zvolil Victora Olatunjiho místo Albiona Rrahmaniho?

Každý je jiný typ, oba mají své přednosti. Souvisí to s mou předchozí odpovědí. Victora jsme postavili kvůli tomu, že jsme čekali více soubojů. Navíc Slavii už v minulosti nadělal mnoho problémů. Teď byl dobře pokrytý a nedostal se tolik do hry. Hodně se nám otevíral střed hřiště, proto jsme na trávník poslali Albiona, který je lepší mezi řadami. Vždy se rozhodujeme podle soupeře, komu bude styl více svědčit.

  2 : 1 Slavia - Sparta 2 : 1 dohráno
20241006T18 : 30:00+0200
Slavia vs. Sparta
Slavia vs. Sparta
Slavia
Sparta
  1 : 3 Olomouc - Bohemians 1 : 3 dohráno
20241006T15 : 30:00+0200
Olomouc vs. Bohemians
Olomouc vs. Bohemians
Olomouc
Bohemians
  0 : 0 Ml. Boleslav - Ostrava 0 : 0 dohráno
20241006T15 : 30:00+0200
Ml. Boleslav vs. Ostrava
Ml. Boleslav vs. Ostrava
Ml. Boleslav
Ostrava
  2 : 0 Plzeň - Pardubice 2 : 0 dohráno
20241006T13 : 00:00+0200
Plzeň vs. Pardubice
Plzeň vs. Pardubice
Plzeň
Pardubice