Hlavní obsah

Friis po další výhře: Jsem spokojený s tím, kde jsme. Výkon trojzubce byl v pořádku

Pět soutěžních zápasů, pět vítězství. Lars Friis z pozice hlavního trenéra tvaruje fotbalovou Spartu zatím úspěšně. „Jsem spokojený s tím, kde jsme,“ uvedl Friis po výhře 2:0 nad Duklou ve třetím kole Chance Ligy. Cítí, že mužstvo je připraveno na boj o Ligu mistrů, už v úterý hostí český mistr v jejím třetím předkole rumunský FCSB.

Sestřih utkání Sparta–DuklaVideo: LFA

Článek

Nastoupili jste v sestavě, která se blížila té nejsilnější. Jak jste spokojený s výkonem vašeho týmu?

Odehráli jsme solidní zápas a myslím, že jsme naprosto zaslouženě vyhráli. Vyprodukovali jsme šestnáct střel, z toho dvanáct v pokutovém území. Dali jsme dva góly, měli čtyři velké šance a sedmdesát procent času jsme drželi míč. Když vidím tyto statistiky, jsem spokojený.

Je Sparta připravená a vyladěná na klíčová předkola o Ligu mistrů?

Ano. Měli jsme nějaký plán a podle něj jsme postupovali. Byli jsme do této chvíle dostatečně dobří, abychom ho mohli plnit. Jsem spokojený s tím, kde jsme. A jsme připravení na bitvy, které nás čekají.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Sparty Lars Friis během děkovačky s fanoušky po výhře nad Duklou.

Co jste říkal na výkon záložníka Kaana Kairinena, který po zranění nastoupil poprvé v základní sestavě?

Myslím, že odehrál dobrý zápas, zejména když vezmeme v potaz, že poprvé po zranění zvládl takovou porci minut. Je velmi kvalitní s míčem u nohy, takového hráče hledáte, když chcete zklidnit hru a podržet balon. On tohle umí, zvládne fungovat pod tlakem soupeře, i když si úplně nemyslím, že by pod ním v tomto utkání úplně byl.

Překvapilo vás, že je zpět tak brzy?

Nejsem překvapený, v jaké je pohodě a jak rychle se vrátil. Ale mám z toho radost. Velmi důležitou roli při návratu hrály jeho nastavení a mentalita. Pečuje se o sebe, udržuje se v kondici. Když byl zraněný, pracoval na sobě ještě víc.

Jak jste spokojený se souhrou ofenzivního trojzubce Birmančevič–Kuchta–Haraslín?

V některých momentech byla vidět jejich součinnost a to, jak si dokážou vyhovět. Bylo znát, že spolu umí hrát. Společně připravovali šance, vytvořili je i sami pro sebe. Jejich výkon byl v pořádku. Může to být ještě lepší, což je však dobře. Z pěti zápasů máme pět výher a ještě nejsme tam, kde bychom měli být. Těším se na to, co nás čeká.

Pozorujete zlepšení při standardních situacích? Opět jste se z nich prosadili.

Víme, že standardky jsou opravdu významnou součástí fotbalu. Vidíme to i v zápasech v Evropě, kde jsou zlomovými momenty a přinášejí góly a výhry. Myslím, že jsme při nich v poslední době silní v defenzivě. Při ofenzivních standardkách teď těžíme ze své kvality a víry, že je můžeme proměnit. Chci pochválit (asistenta) Tima Sparva za práci s hráči. Klukům dává jasné pokyny, ví, co od nich požaduje. Snažíme se využít silné stránky jednotlivých členů našeho kádru a přizpůsobit jim role. Ale ve finále je to na samotných hráčích, jejich víře a kvalitě.

Neustále střídáte kapitány. Asger Sörensen byl dalším z nich. Kdo pásku navlékne příště?

Naším plánem není, abychom měli pokaždé jiného kapitána. Tím je Filip Panák. Ale když není k dispozici, máme kapitánskou skupinu, z níž pásku dostane ten, kdo zrovna hraje.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Kapitánem Sparty proti Dukle byl obránce Asger Sörensen.

Jak se vám líbil Angelo Preciado?

Viděli jsme ho takového, jaký je. Měl momenty, kdy ukázal svou třídu. Bylo fajn a důležité, že si prožil celé utkání. Potřeboval to, aby byl stoprocentně připraven na další zápasy. Potřebuje být v zatížení, aby mohl předvádět své nejlepší výkony.