Hlavní obsah

Friis: Skládání sestavy jsou takové puzzle. Posila se blíží prvnímu startu

Po reprezentační přestávce musel trenér fotbalové Sparty Lars Friis hodně míchat se základní sestavou. „Jsou to takové puzzle, které na každý zápas skládáme,“ pronesl po sobotní výhře 2:1 nad Liberce. Cesta ke třem bodům ale nebyla vůbec jednoduchá.

Video: LFA

Článek
Fotogalerie

Veljko Birmančevič, Lukáš Haraslín nebo Victor Olatunji vtrhli do utkání až ve druhé půli, Qazim Laci sledoval celé utkání mezi náhradníky a Martin Vitík či Angelo Preciado byli úplně mimo soupisku.

„Kluci, kteří zůstali na lavičce, potřebovali doplnit energii a pošetřit síly. Birma, Šulo, Qazim i další hráli za nároďák a často oba zápasy. A nás teď čeká hodně důležitých duelů. Viťas měl rovněž náročný program, Angelo se vrátil nedávno,“ přibližoval Friis a zdůraznil, že klání s Libercem mělo maximální prioritu.

Jenže s ohledem na výše popsané musel sáhnout k rotaci. Do ofenzivy poslal na hrot Albiona Rrahmaniho a vedle něj Ermala Krasniqiho a Indrita Tuciho. Spolupráce této trojice ale v první půli místy drhla, Sparta nebyla vepředu příliš nebezpečná a nápaditá.

Koncem poločasu se navíc zranil Tuci. „Zatím nevím, co přesně se mu stalo. Vypadalo na sval. Střídal však včas, abychom to nezhoršili. Uvidíme v týdnu,“ říkal na tiskové konferenci Friis.

Místo Tuciho se tak hned po přestávce dostal na trávník Birmančevič, Haraslín a Olatunji pak v 76. minutě. V tu chvíli byl na place i Rrahmani a Haraslín netypicky zamířil vedle Kaana Kairinena do středu zálohy. Vydržel tam do 83. minuty, kdy místo Rrahmaniho přišel Markus Solbakken.

A v tomto mezidobí dokázal po výborné přihrávce Martina Suchomela skórovat a duel rozhodnout. „Stejně jako mnoho jiných kluků hrál hodně v reprezentační pauze, takže potřebuje nabrat energii. V týdnu se navíc potýkal s nemocí, chyběly mu síly. Po střídání hrál mimo svou pozici, což není běžné, ale adaptoval se velmi rychle. Pak šle zpět na křídlo. Bude potřebovat trochu času, aby se po náročném programu vrátil do ideálu,“ vysvětloval Friis.

Sparta má před sebou náročný a velmi důležité měsíc. V lize se střetně s Plzní či Baníkem, do toho Liga mistrů na Manchesteru City a doma s Brestem, a ještě MOL Cup proti brněnské Zbrojovce.

Dá se předpokládat pokračování v rotaci sestavou, do čehož by se už mohl zapojit i Elias Cobbaut. Belgický stoper dorazil na Letnou začátkem září, jenže zatím se vinou zranění fanouškům neukázal.

„Jeho stav se zlepšuje, ale s návratem musíme být opatrní. Zvyšujeme mu zátěž. Sbírá důležité tréninky, dostává se do rytmu s týmem. Je to válečník a těším se, až ho budeme moci použít. Je připraven nám pomoci. Neodkážu říct, jestli hned v dalším utkání, ale už to bude brzy,“ naznačil Friis.

  Bohemians - Ml. Boleslav dnes 13 : 00
20241020T13 : 00:00+0200
Bohemians vs. Ml. Boleslav
Bohemians vs. Ml. Boleslav
Bohemians
Ml. Boleslav
  Slovácko - Teplice dnes 15 : 30
20241020T15 : 30:00+0200
Slovácko vs. Teplice
Slovácko vs. Teplice
Slovácko
Teplice
  Karviná - Č. Budějovice dnes 15 : 30
20241020T15 : 30:00+0200
Karviná vs. Č. Budějovice
Karviná vs. Č. Budějovice
Karviná
Č. Budějovice
  Jablonec - Slavia dnes 18 : 30
20241020T18 : 30:00+0200
Jablonec vs. Slavia
Jablonec vs. Slavia
Jablonec
Slavia