Hlavní obsah

Fotbalový Hradec Králové je na prodej, o novém majiteli má být jasno do konce roku

Aktualizováno

Město Hradec Králové zahájilo prodej městského prvoligového fotbalového klubu FC Hradec Králové. Zájemci o většinový podíl se mají hlásit do září. Pak bude následovat druhá fáze jednání pouze s nejvážnějšími zájemci. Nový akcionář klubu by mohl být znám na konci letošního roku. Novinářům to dnes řekla primátorka a předsedkyně představenstva klubu Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub).

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté Hradce Králové se radují z branky (archivní snímek).

Článek

Pro zprostředkování prodeje si radnice najala poradenské sdružení právnické firmy Havel & Partners a České spořitelny. Právě na poradce se mají potenciální zájemci o vstup do klubu obracet. Rozhodování o samotném prodeji akcií bude plně v rukou zastupitelů.

Hradec Králové vlastní 100 procent akcií klubu, který v minulém ligovém ročníku skončil na devátém místě a v nadstavbové části si vybojoval účast v kvalifikačním utkání o Evropskou konferenční ligu. V něm podlehl Mladé Boleslavi.

„Chceme najít akcionáře, který pro nás bude spolehlivým partnerem, se kterým budeme moci společně jednat o budoucnosti klubu. Zároveň očekáváme, že investor přinese novou strategii a zajímavé nápady, ze kterých bude prosperovat nejen samotný klub, ale potažmo i fotbalová aréna a celé město,“ uvedla primátorka.

Radnice má představu, že na nového akcionáře by přešlo financování A-mužstva, které radnice zatím dotuje částkou kolem 20 milionů korun ročně. Podporu mládežnickému fotbalu a provozu fotbalových areálů Bavlna či Háječek ve zhruba stejné částce by město mělo zachovat. Profesionální fotbal by město v budoucnu podporovalo jen v milionech korun. Město chce také podle primátorky vytvořit pojistky proti tomu, aby fotbalový klub nemohl ztratit licenci či se odstěhovat z města.

Město podle primátorky předpokládá, že o investiční příležitost vstupu do klubu se budou ucházet i zahraniční subjekty. I proto vydalo informační materiál pro zájemce také v anglické mutaci.

„Charakterizujeme klub jako velmi stabilizovaný, ve výborné finanční kondici a jako klub, který je připraven v nejbližších letech bojovat o pozice v evropských pohárech,“ řekla primátorka. Uvedla, že klub má nadprůměrnou návštěvnost, je o něj zvýšený zájem fanoušků a že například všech 16 skyboxů na stadionu je dlouhodobě pronajatých.

Město pro prodej, který nemusí dělat podle zákona o zadávání veřejných zakázek, nestanovilo minimální cenu ani velikost akciového podílu k prodeji. „Může dojít k situaci, že dostaneme výhodnější nabídku za nižší podíl akcií než u jiné nabídky,“ uvedla primátorka. Indikativní hodnoty pro posuzování nabídek podle ní město má.

Aktuální hodnota klubu podle primátorky závisí na zvolené metodě ocenění a pohybuje se v řádu vyšších desítek milionů korun. Klub v posledním úplném účetním roce 2022/2023 vykázal obrat 116 milionů korun a zisk 6,6 milionu. Za devět měsíců účetního roku 2023/2024 měl obrat 146 milionů korun a zisk 22 milionů. Dotace klubu od města a kraje meziročně vzrostla ze 32 milionů korun na 49 milionů.

„Předpokládáme, že se zájemci budeme jednat především o finančních záležitostech a samotné náplni a strategii klubu,“ řekl za poradenské konsorcium Jan Šnajdr z České spořitelny. Předpokládá, že začátkem podzimu by konsorcium mělo městu předložit výsledky jednání a začít s přípravou transakční a smluvní dokumentace. Vlastní prodej by se mohl odehrát na přelomu let 2024 a 2025.

  2 : 3 Sparta - Olomouc 2 : 3 dohráno
20240927T19 : 30:00+0200
Sparta vs. Olomouc
Sparta vs. Olomouc
Sparta
Olomouc
  Dukla - Liberec dnes 13 : 30
20240928T13 : 30:00+0200
Dukla vs. Liberec
Dukla vs. Liberec
Dukla
Liberec
  Slovácko - Karviná dnes 16 : 00
20240928T16 : 00:00+0200
Slovácko vs. Karviná
Slovácko vs. Karviná
Slovácko
Karviná
  Pardubice - Teplice dnes 16 : 00
20240928T16 : 00:00+0200
Pardubice vs. Teplice
Pardubice vs. Teplice
Pardubice
Teplice
  Jablonec - Hradec Králové dnes 19 : 00
20240928T19 : 00:00+0200
Jablonec vs. Hradec Králové
Jablonec vs. Hradec Králové
Jablonec
Hradec Králové