Hlavní obsah

Fotbal porcuje 660 milionů korun, každý klub z ligy dostane minimálně 24 milionů

Profesionální fotbalové kluby už vědí, jakou minimální částku ukrojí z výrazně vyššího balíku Ligové fotbalové asociace (LFA), který nakynul díky úspěšným prodejům televizních a dalších práv spojených s profesionálními soutěžemi. Minimum pro každého účastníka Chance ligy, jak se bude nejvyšší soutěž od léta nazývat, bude 24 milionů korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Veljko Birmančevič ze Sparty v souboji s Davidem Douděrou ze Slavie během derby

Článek

Jde o příjemné navýšení. Předtím se základní částka pohybovala mezi deseti a necelými dvanácti miliony korun podle umístění. Další finanční bonusy pro kluby v nové sezoně se budou odvíjet od postavení v tabulce (sestupující dostane na cestu do druhé ligy speciální příspěvek), postupu do evropských pohárů nebo podílu na televizní sledovanosti. Ve hře je i mimořádná injekce v případě kladného hospodaření LFA.

„Ze soutěží kolem nás je podíl solidarity u nás největší. Je kolem sedmdesáti procent bez ohledu na úspěšnost nebo sledovanost. Nechceme nůžky mezi jednotlivými kluby rozevírat ještě víc. Je jasné, že síla klubů, které mají silného vlastníka, je násobně vyšší než u klubů, které třeba patří městu,“ prohlásil dosluhující šéf LFA Dušan Svoboda.

Kluby si principy dělení odměn odsouhlasily na čtvrtečním Ligovém grémiu. Profesionální kluby budou nově porcovat dohromady minimálně 660 milionů korun, první lize připadne pětaosmdesátiprocentní podíl, druhé lize patnáctiprocentní.

LFA počítá násobné příjmy oproti minulosti. Profesionální fotbal prodal za stamiliony televizní a bettingová (domácí i zahraničí) práva na první a druhou ligu nebo název nejvyšší soutěže. Prodala se i rozhlasová práva. Běží ještě tendr na ligové sestřihy.

Související témata:
Chance liga (fotbal)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.