Hlavní obsah

Miluju fanoušky Baníku, jsou skvělí, culil se střelec vítězné branky Uchenna

Druhý ligový zápas má za sebou nigerijský obránce Baníku Emmanuel Uchenna. A přestože své působení v ligovém áčku zahájil proti Jablonci nahrávkou soupeři do šance, od trenéra Pavla Hapala sklízí pochvalná hodnocení. Druhý ligový start si navíc 20letý stoper osladil vstřelenou brankou proti Hradci Králové, když v devadesáté minutě utkání čtvrtého ligového kola tečoval ránu Tomáše Riga.

Sestřih zápasu Baník Ostrava - Hradec KrálovéVideo: LFA

Článek

„Uči tam měl dobré přihrávky mezi řady, podporoval útok a nakonec vstřelil branku. Byl odměněn. Znovu podal dobrý výkon,“ líbil se urostlý obránce Hapalovi. „Ten gól byl velmi šťastný, ale i takový se počítá. Byl můj první v lize, vítězný,“ culil se po utkání proti Hradci Králové mladý stoper, jenž přišel do Ostravy před dvěma lety z nigerijského klubu Ikorodu CFC.

Do startu této sezony ale především hostoval v okolních klubech či sbíral zkušenosti v rezervním týmu Ostravy v Moravskoslezské fotbalové lize. Od začátku tohoto fotbalového ročníku, i kvůli vyššímu počtu zápasů Baníku, jenž kromě ligy hraje také evropský pohár, ale dostává příležitost v ligovém áčku.

„Říká se, že česká liga je hodně těžká, a je to pravda. Rozdíl mezi nižší soutěží a ligou je obrovský. Musím být rychlejší a přesnější. Nějak se zkouším adaptovat, zatím je to fajn a užívám si každý moment. Mám úžasné spoluhráče, kteří mi s mnoha věcmi pomohli,“ vykládal nigerijský fotbalista, jenž v obou zápasech nastoupil ve tříčlenné obrané řadě vedle Matěje Chaluše a Karla Pojezného. „Hodně spolu mluvíme, zkoušíme si některé věci na tréninku. Je to skvělé, komunikace je vynikající, nemůžu si na nic stěžovat,“ popisoval Uchenna.

Foto: Petr Kotala

Emmanuel Uchenna (vpravo) a Abdullahi Tanko po výhře Baníku nad Hradcem Králové

Odehrál dva kompletní zápasy a jak proti Jablonci, tak v neděli proti Hradci Králové pomohl udržet čisté konto. Baník v obou případech zvítězil 1:0. „Byl to těžký zápas, hodně ho ovlivnila červená karta v úvodu. Hradec se stáhl do defenzivy a museli jsme hledat prostor, jak se dostávat do šance. Nakonec jsme to rozhodli na konci. Při tom gólu nám pomohlo štěstí, ale hlavní jsou tři body,“ líčil Uchenna.

Štěstí měl Baník také krátce pro vyloučení hradeckého Jakuba Kučery, kdy se hostům povedl brejk, který Jiří Boula ukončil penaltovým zákrokem. Ránu Ondřeje Mihálika z pokutového kopu ale skvělým zákrokem vykopl gólman Jakub Markovič. „Já mu věřil,“ prohlásil sebevědomě Uchenna. „Při trénincích mívá spoustu skvělých zákroků, je těžké mu dát gól. Věřil jsem mu a chytil to parádně. Byl to skvělý zákrok,“ chválil Markoviče.

Uchenna oblékl dres Baníku v této sezoně zatím jen v ligových zápasech. Moc rád by ale nastoupil i ve čtvrtek v odvetě třetího předkola proti Kodani (od 19 hodin). Ostravané do ní budou vstupovat s jednogólovým mankem po porážce v Dánsku 0:1. „Moc se na ten zápas těším. Může se tam stát všechno, je to stále otevřené. Fanoušci nás poženou, abychom to otočili. Jsou skvělí, svým fanděním nám strašně moc pomáhají. Ani nevíte jak. Miluju je,“ smál se Uchenna.