Hlavní obsah

Fandové Baníku si Evropu zaslouží, musíme ji uhrát za každou cenu, řekl ostravský Kubala

Střelecké soužení Filipa Kubaly v Baníku nebere konce. Autor devatenácti ligových gólů v kariéře vyslal v tomto ligovém ročníku fotbalové Fortuna ligy na branku soupeře už 61 střel, pouze třikrát se ale následně mohl radovat z gólu. Jeho úspěšnost střelby klesla po domácí porážce s Mladou Boleslaví 0:2 pod pět procent (4,9 %).

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Zleva Filip Kubala z Ostravy a Dominik Kostka z Mladé Boleslavi.

Článek

Dvě jeho střely o víkendu zastavil brankář Boleslavi Petr Mikulec, z mnohem větších šancí ovšem nejprve vůbec hlavou netrefil branku nebo ve skluzu napálil balon do tyčky. „Kolikátý už je to takový rozhovor? Zase nic, zase, zase. Je to pořád dokola. Už ani nevím, co na to říct,“ soukal ze sebe 24letý rodák z Třince.

Není sám, kdo se trápí. Především pak na domácím hřišti Městského stadionu, kde Ostravané rozdávali body v jedenácti zápasech ze šestnácti. Všechny tři podarovali i Mladé Boleslavi, která se ziskem tří bodů dostala v tabulce skupiny o titul na čtvrtou příčku právě před Baník. „Nedokážeme najít to, co by rozhodlo v těch velkých zápasech v náš prospěch,“ vykládal Kubala. „Možná potřebujeme ještě větší touhu uspět, více chtít, mít i trochu toho štěstí, protože fakt těch šancí máme hodně, někdy nepustíme soupeře třicet minut za půlku, a stejně se nemůžeme od ničeho odpíchnout,“ přemýšlel bývalý fotbalista Slovácka, Karviné a Hradce Králové, odkud před touto sezonou přišel do Ostravy.

Baníku nesedí hra do plné obrany, což se proti poctivě bránícím Středočechům ukázalo. V následujících třech závěrečných kolech je ale žádná obranná zeď nečeká. V úterý jedou svěřenci Pavla Hapala na Spartu (od 19.30 hodin), o víkendu do Plzně (sobota 18. května od 17 hodin) a skupinu o titul zakončí doma proti Slovácku (v neděli 26. května od 16 hodin).

Pomůže Slezanům to, že nebudou hrát proti bloku, k lepším výsledkům a k návratu na čtvrtou příčku, která zaručuje kvalifikaci Konferenční ligy? „Jsou před námi ještě tři zápasy. Spartu a Plzeň sice máme venku, ale může se stát cokoliv. Ten domácí nezdar nám samozřejmě vůbec nepomohl, protože se Boleslav dostala před nás o dva body, a už to asi nemáme ve svých rukou. Ale pořád máme tři zápasy, a když je vyhrajeme… Musíme prostě každý zápas hrát, jako by to byl náš poslední zápas o titul. Pokud chceme do Ostravy přivést tu Evropu, tak v těch třech zápasech musíme na hřišti nechat úplně všechno, a je jedno, s kým hrajeme,“ zdůraznil Kubala.

Proti týmům z elitní trojky ale Baník v této sezoně ovšem nezískal ani bod. „Kdy jindy než teď bychom měli něco uhrát. Můžeme si říkat, co chceme. Říkám si každý zápas, že si ty góly šetřím na poslední zápasy, tak třeba to přijde teď. Můžeme urvat čtyři body a může to stačit. Můžeme klidně urvat šest bodů a budeme tam, to nikdo neví. Naši fandové si tu Evropu zaslouží a my ji sem musíme přivést za každou cenu,“ řekl ostravský útočník.

Související témata: