Hlavní obsah

Famózním gólem umlčel Letnou. Přesto Frydrych vůbec nejásal

Na seznam aspirantů na gól roku si můžeme přidat dalšího adepta. Stoper Baníku Ostrava Michal Frydrych se blýskl proti Spartě výstavním akrobatickým zakončením. Kaňkou na celé parádě ale je, že při prohře 1:2 na body nestačila. Proto sám Frydrych nechtěl svou trefu moc komentovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Michal Frydrych dal na Spartě parádní gól, ale na body to nestačilo.

Článek
Fotogalerie

V základu nebyl, po zranění Filipa Blažka ale naskočil do druhé půle. Baník prohrával 0:1, jenže přišla 54. minuta. Přetažený roh Matěje Šína doputoval až ke 34letému stoperovi, jenž se krásně položil do vzduchu a napálil balon přesně k přední tyči. Gólman Peter Vindahl byl bez šance. Bránící Jaroslav Zelený jen koukal, co se to děje. Burácející Letná najednou ztichla.

„Nechtěl bych o gólu tolik mluvit. Víme, že se nám nadstavba moc nedaří, chtěli jsme si odvézt body, jenže jsme se chytli až druhý poločas. Ale ano, jsem rád, že se gól takto vydařil. Ještě jsem ho neviděl a ani nevím, kam míč letěl,“ popisoval Frydrych.

Pro bývalého slávistu šlo o první ligový zásah od října 2022, kdy hlavou rozvlnil síť v domácím klání proti Mladé Boleslavi. „Byl ve správném prostoru. Trefil se nádherně, to už je jeho individuální zdatnost. Viděl jsem ho na tréninku zakončovat podobnými polonůžkami. Krásný gól,“ zhodnotil trenér Pavel Hapal.

Jenže to je tak jediné, co může ostravské fotbalisty těšit. Baník totiž šel pár minut po srovnání do deseti, když byl po souboji s unikajícím Veljkem Birmačevičem vyloučen Patrick Kpozo. „Z toho, co lidé říkali, si myslím, že jde o přísnou červenou. Navíc v takovém zápase. Mělo by se rozhodovat na trávníku v jedenácti hráčích,“ tvrdí Frydrych.

Ostrava prohrála i třetí duel v nadstavbě, pořád je však ve hře o čtvrtou příčku, která zajišťuje předkolo Konferenční ligy. Na Mladou Boleslav ztrácí dva body.

„Prohra mě mrzí hlavně vůči fanouškům, kteří jezdí na výjezdy. V nadstavbě je toho možná moc i na ně, třeba nemají prostředky a čas být na každém zápase. Chtěli jsme jim udělat radost a zlepšit si reputaci, ale na Spartě je to těžké. Navíc po vyloučení,“ přemítá zkušený stoper.

Frydrych byl shodou okolností u zatím poslední ligové výhry Baníku na Letné. V srpnu 2014. „Abyste zde uspěli, musí se vám sejít úplně všechno, ani jeden hráč nemůže vypadnout. Také potřebujete trochu štěstí. Tehdy jsme dali rychlý gól a pak to nějak ubránili. Musíme nabrat sebevědomí a aby i mladí kluci se nebáli ukázat, co umí,“ vzpomíná.

Zároveň odmítá, že by bylo správným řešením zaparkovat autobus a hrát vyloženě na výsledek i za cenu urputného bránění.

„Krátkodobě to cesta být může, ale chceme do pohárů. To pak budeme betonovat i tam? Chceme si zápasy užít. Máme nějakou cestu. Vidíme u nás kvalitní ofenzivní hráče dobře nastavené do brejků. Takže musíme zlepšit přechodovou fázi do plné obrany,“ uvědomuje si Frydrych.