Hlavní obsah

Experti věří o trochu víc Slavii, rozhodnout můžou Chorý nebo Haraslín

Velké derby Slavie se Spartou je tu. Experti, které oslovil Sport.cz, se těší, že uvidí fotbal evropské úrovně. Výkony obou týmů v pohárech k tomu vybízí. Jak utkání predikují Jan Rajnoch, Karel Krejčí a Pavel Hoftych?

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Veljko Birmančevič ze Sparty v souboji s Davidem Douděrou ze Slavie během derby

Článek

Jak derby dopadne?

Jan Rajnoch, bývalý reprezentant: Hlavně si přeju, abych viděl fotbal evropské úrovně, na které oba týmy jsou. Nerad tipuji, ale řeknu remízu 1:1.

Karel Krejčí, trenér, který vedl například Plzeň nebo jednadvacítku: Oba týmy hrají dobře v evropských pohárech, ale za mírného favorita považuji Slavii. V domácím prostředí je ohromně silná a přijde mi, že i sportovní forma jednotlivých hráčů je momentálně o trošku lepší než u Sparty. Vidím to tak 60 na 40 pro Slavii. Rozhodne aktuální pohoda a nastavení hráčů, při současném trendu bude důležitá i disciplína, aby někdo svůj tým neoslabil.

Pavel Hoftych, sportovní manažer Žižkova: Obě mužstva mají výborné hráče, trenéry i formu. Dobře se prezentují v Evropě, ale v domácím prostředí věřím o malinko víc Slavii.

Dokáže se Sparta prosadit přes defenzivu Slavie? Co k tomu bude potřebovat?

Jan Rajnoch: Když tipuji výsledek 1:1, tak se podle mě prosadí. Sparta asi nebude mít tolik šancí, jak je zvyklá. Například v minulém kole, kdy prohrála s Olomoucí, jich měla dost, ale přišla mi poněkud bohorovná v předfinální a finální fázi. Musí být precizní. Zároveň vidím její šanci při standardních situacích. To je vždy možnost, jak můžete soupeře obelstít, když máte vysoké a silové hráče. Nebo se může, stejně jako ve Stuttgartu, prosadit Kairinen z trestňáku.

Změny v sestavě jako risk? Není to téma. Penalta byla zbytečná, nebyli jsme nažhavení, hodnotí Jindřich Trpišovský Video: Sport.cz

Karel Krejčí: Pokud chce Sparta uspět, musí podat mimořádný výkon. Podobný jako v Evropě. Její ofenzivní hráči mají velkou sílu, Sparta bude potřebovat, aby měli svůj den. Slavia v defenzivě perfektně funguje, není to ale zásluha jen obránců. Celkově hraje náročný a celoplošný fotbal. Očekávám, že tak se bude prezentovat i v derby.

Pavel Hoftych: Pokud má v současné době někdo schopnost rozvrtat skvělou slávistickou defenzivu včetně brankáře Kinského, tak by to měla být hlavně Sparta. Má výborné hráče jako Haraslína, Birmančeviče, Olatunjiho a také dostatečný počet na hráčů na střídání. Šance může být v občas vyšším postavení slávistických obránců, byť v derby nikdo nic nepodcení. Sparta má i slušné schopnosti při standardkách, což je další možnost.

Kdo a proč by se mohl stát klíčovým hráčem derby?

Jan Rajnoch: Vyberu dva z každé strany. Ze Slavie zmíním Zafeirise a Provoda, kteří podávají v poslední době skvělé výkony a proti Ajaxu si trochu odpočinuli a šli do hry až ve druhém poločase. Ve Spartě vidím Haraslína a Birmančeviče, kteří umí v klíčový moment udeřit.

Karel Krejčí: Hledal bych ho v ofenzivních řadách. Napadá mě třeba Tomáš Chorý, který je pro soupeře nepříjemný. Dokáže se prosadit mnoha způsoby, nohou, hlavou, je silný před bránou. Počítám, že do pokutového území Sparty bude létat hodně centrů. Chorý se může prosadit.

Tohle je Sparta, sparťanská mentalita. Trenéra Friise nadchla remíza ve Stuttgartu. Video: Sport.cz

Pavel Hoftych: Na straně Slavie Tomáš Chorý, na straně Sparty Lukáš Haraslín. Chorý byl dřív hlavně hlavičkář, od té doby ale hodně zlepšil pohyb a mezihru. Je schopný na sebe navázat soupeře, i tím může derby rozhodnout a síť může rozvlnit někdo jiný. Haraslínovi zase velké zápasy sedí. Všichni vědí, jak se prezentuje, ale on je schopný i tak rozhodnout. Osobností je ale v obou týmech hodně, všichni se na derby mohou těšit. K vidění bude spousta skvělých hráčů, kteří se momentálně výborně prezentují i v evropských pohárech.

  Plzeň - Pardubice dnes 13 : 00
20241006T13 : 00:00+0200
Plzeň vs. Pardubice
Plzeň vs. Pardubice
Plzeň
Pardubice
  Olomouc - Bohemians dnes 15 : 30
20241006T15 : 30:00+0200
Olomouc vs. Bohemians
Olomouc vs. Bohemians
Olomouc
Bohemians
  Ml. Boleslav - Ostrava dnes 15 : 30
20241006T15 : 30:00+0200
Ml. Boleslav vs. Ostrava
Ml. Boleslav vs. Ostrava
Ml. Boleslav
Ostrava
  Slavia - Sparta dnes 18 : 30
20241006T18 : 30:00+0200
Slavia vs. Sparta
Slavia vs. Sparta
Slavia
Sparta