Hlavní obsah

Experti o přestupu Chorého: Slavia dělá dobře. Věří, že se vyplatí víc než Krmenčík

Přestup fotbalového útočníka a reprezentanta Tomáše Chorého z Plzně do Slavie v létě na českém trhu už těžko něco přebije. Je to velká věc, bez přehánění bomba. „Slavia dělá dobře, není to chyba,“ říká pro Sport.cz zkušený trenér Ivan Kopecký. „Může jí hodně pomoct,“ přitakává další z tuzemských koučů Karel Krejčí.

Foto: SK Slavia Praha/Petr Končal

Útočník Slavie Tomáš Chorý při představování

Článek

Třaskavý přesun byl oficiálně stvrzen ve středu večer. Chorý už je slávistou a těší se na novou výzvu. Vytáhlý útočník má sešívaným dodat góly, sílu v pokutovém území. Má pomoct rozrážet pozorné defenzivy soupeře.

„Chorý kolem sebe potřebuje technické hráče, kteří mu udělají servis, což Slavia má. Ta zase potřebuje útočníka do vápna, zabijáka, který centry zúročí. Z tohoto pohledu mi přestup dává smysl,“ rozebírá Kopecký, někdejší trenér české jednadvacítky či mistrovských Vítkovic ze sezony 1985/86.

Transfer reprezentačního útočníka dráždí. „Je to pikantní přestup, mezi fanoušky Slavie a Plzně to vře. Tomáš si v Plzni vybudoval silnou pozici, byl pro ni velice platným hráčem, pomohl jí i v Evropě. I přestupová částka vyvolá reakce a očekávání. Choras ale vycítil šanci posunout se a Slavia si zase vyhodnotila, že jí tento typ útočníka chybí. Až čas ukáže, jestli se tento přestup povedl,“ zmiňuje Krejčí, jenž vedl Plzeň, českou jednadvacítku a naposledy Příbram.

„Tomáš prostor určitě dostane. Věřím, že se Slavii vyplatí víc než Krmenčík,“ přidává Krejčí s odkazem na štaci jiného explzeňského útočníka v Edenu. Michaelu Krmenčíkovi ale moc nevyšla, v jedenadvaceti zápasech dal čtyři góly.

Slavia má do Plzně poslat částku okolo sto milionů korun. „Jestliže má Slavia velké cíle a chce se prosadit i v Evropě, musí investovat. V případě Chorého se jí to podle mě vrátí,“ míní Kopecký.

V nové sezoně čeká sešívané hned dvakrát boj o Ligu mistrů. Tedy soutěž, ze které by přitekly stamiliony. První pokus přijde hned v létě, Slavia je ve třetím předkole nemistrovské větve. Druhou možnost nabízí Chance Liga, její nový mistr si zajistí účast v základní skupině Ligy mistrů. To je velké lákadlo.

„Tím, že se hraje o Ligu mistrů, chtějí mít všichni co nejsilnější kádr. Navíc Slavia tři roky čeká na titul. I když Jindra Trpišovský hráče hodně rotuje, kromě Chytila takový typ útočníka nemá. A Choras byl v české lize nejžhavější zboží. Může hodně pomoct,“ soudí Krejčí.

Teď bude na Chorém, jak aklimatizaci, velká očekávání a v některých případech i averzi ze strany fanoušků zvládne. „Důležitý bude jeho vstup do angažmá. Ale Tomáš má věk i zkušenosti na to, aby vše ustál. Slavii má co nabídnout, pro každou obranu je nepříjemný. Je to srdcař, který se rozdá pro tým. Bývá i produktivní,“ vypočítává Krejčí.

Pikantní mise Chorého v Edenu začíná.

Související témata:
Chance liga (fotbal)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.