Hlavní obsah

Expert Krejčí po derby: Na Spartě víc fungují emoce, ale tolik červených je na psychologa

Tři ligová derby v sezoně, tři remízy, dohromady jen dva góly z penalt. Sobotní zápas na Letné mezi Spartou a Slavií byl však jiný. Ačkoliv skončil bez branek, nabídl dost fotbalové zábavy. „S tím souhlasím. Přestože gól nepadl, diváci si přišli na své,“ říká v hodnocení pro Sport.cz fotbalový trenér Karel Krejčí, jenž vedl českou jednadvacítku, Plzeň nebo naposledy Příbram. Rozebírá i červené karty pro Spartu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Slávista Oscar (vlevo) a Qazim Laci ze Sparty v rozepři během derby na Letné (0:0).

Článek

V čem bylo sobotní derby odlišné oproti předcházejícím dvěma v lize v této sezoně?

Bylo vidět, že na sebe narazily dva nejlepší tuzemské týmy a že jde o hodně. Celkově to byl zápas gólmanů. Oba své celky podrželi a byli nejlepšími hráči zápasu. Myslím, že první půle patřila Spartě, měla víc nebezpečných akcí. Po vyloučení Haraslína se do tlaku dostala Slavia, ale gól nedala.

Skončil zápas bez branek jen díky gólmanů, nebo jste viděl i jiné faktory jako v předešlých derby, které vedou k malému počtu gólů?

Slavia se ponaučila z předchozích zápasů. Ví, že Sparta je silná v brejkových situacích a že na ně má vhodné typy hráčů. Bylo vidět, že hrála trochu níž, vystavěla střední nebo hlubší blok a klíčoví hráči Sparty neměli tolik prostoru pro brejkové situace. I proto možná teď v derby nepadá tolik gólů. Je to boj o střed hřiště, o druhé míče. V zápasech bývá hodně soubojů, agresivity a důrazu. Každopádně by mě zajímalo, jak by se duel otevřel, kdyby jeden z týmů vstřelil gól.

Ukázal se slávistický brankář Jindřich Staněk jako reprezentační jednička?

Pro Slavii byl v zimním přestupovém okně prioritou a v sobotu ukázal, proč to tak bylo. Odchytal parádní zápas. Pokud bude zdravý, v nominaci na Euro chybět nebude a o pozici číslo jedna se bude prát.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Plzně Karel Krejčí během angažmá v Plzni.

Co remíza znamená pro zbytek sezony? Sparta má tři kola před koncem čtyřbodový náskok.

Sparta ubojovala bod, který má pro ni velkou váhu. Má komfortní náskok. Myslím, že teď už titul obhájí. Dobře to zhodnotil kapitán Slavie Tomáš Holeš, který řekl, že nedělají body s hlavními konkurenty, tedy se Spartou a Plzní.

Čím to podle vás je?

To je těžké říct, roli hraje víc faktorů. Je známé, že Jindra Trpišovský rotuje sestavou, velkou roli hraje aktuální forma a zranění. Klíčová podle mě byla situace, kdy se Slavia dostala na první místo, ale pak dvakrát nevyhrála. Poprvé v Plzni a pak doma s Olomoucí. Tam podle mě ztratila titul.

Nepřijde vám Slavia mentálně slabší?

Opět je to těžké posoudit, ale je to možné. Slavia doplňuje neustále kádr, přicházejí noví hráči. Ve Slavii, Spartě i Plzni je tlak na všechny obrovský. A pro Slavii bude špatné, pokud potřetí za sebou bude bez titulu. Vše k tomu směřuje a Spartě věřím. Nechci říct, že Sparta je mentálně lépe nastavená než Slavia, ale je vidět, že emoce u ní fungují víc.

Emoce na straně Sparty byly viditelné. V závěru se její hráči hecovali, burcovali fanoušky, byli zarputilí. Ovšem není emocí někdy až moc jako v případě Lukáše Haraslína, který dostal dvě žluté karty a tým oslabil?

Jeho druhá žlutá karta byla nesmyslná a zbytečná. Řekl bych, že Sparta měla do té doby navrch a po vyloučení se dostala pod tlak. Je to pro Spartu varování, ovšem ne první v sezoně.

Sparta má v lize už deset vyloučených hráčů, další dvě červené karty dostala v pohárech. Co tomu říkáte?

Nebývalo to zvykem. Vždyť derby nedohrála ani jedno kompletní. Chápu, že derby jsou vyhrocená a fotbal je i divadlo pro lidi. Ale disciplína je strašně důležitá. V sobotu to Sparta přežila, hodně jí pomohl dvěma nebo třemi zákroky brankář Vindahl. Jinak bych ta vyloučení rozlišoval, některá jsou po druhé žluté kartě, jiná za oplácení. Je na každém hráči, aby si sáhl do svědomí. Chápu, že emoce pracují, ale tohle je už na psychologa. Roli hraje i VAR, hráči to mají složitější.

Poradila si Slavia s přesilovkou dobře? Neměla jít za gólem víc, když potřebovala vyhrát?

Myslím, že Slavia zareagovala dobře, poslala na hřiště ofenzivní hráče. V závěru šla do risku, cítil jsem z ní, že za vítězstvím jde. Ale své šance neproměnila.

  0 : 2 Olomouc - Bohemians 0 : 2 54. min Živě
20241006T15 : 30:00+0200
Olomouc vs. Bohemians
Olomouc vs. Bohemians
Olomouc
Bohemians
  0 : 0 Ml. Boleslav - Ostrava 0 : 0 51. min Živě
20241006T15 : 30:00+0200
Ml. Boleslav vs. Ostrava
Ml. Boleslav vs. Ostrava
Ml. Boleslav
Ostrava
  2 : 0 Plzeň - Pardubice 2 : 0 dohráno
20241006T13 : 00:00+0200
Plzeň vs. Pardubice
Plzeň vs. Pardubice
Plzeň
Pardubice
  Slavia - Sparta dnes 18 : 30
20241006T18 : 30:00+0200
Slavia vs. Sparta
Slavia vs. Sparta
Slavia
Sparta