Hlavní obsah

Evropské poháry a plná Juliska, odhaluje své plány nový investor Dukly

Téměř všichni lidé, kterým se Matěj Turek zmínil o vstupu do fotbalové Dukly, ho od tohoto kroku zrazovali. Ostatně investovat do klubu, který se nikdy netěšil oblibě fanoušků, se zdá jako bláznivé. „Jsem racionální investor. Mám blízko k eventovému trhu, na fotbal se dívám víc z pohledu zábavy než ze sportovního hlediska, které bude nadále rolí většinových vlastníků Dukly. V klubu vidím obrovský potenciál v mnoha věcech,“ říká Turek v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Fotbalisté Dukly se radují z gólu proti Bohemians.

Článek

Sériový investor Turek, který je minoritním vlastníkem prosperující IT firmy Algotech, Vinohradského pivovaru nebo lídra na trhu prodeje vstupenek Ticketstream, hodlá do Dukly investovat desítky milionů korun. Od majitele Dukly Petra Pauknera odkoupil 34 % akcií klubu.

Kdy se zrodila myšlenka na vstup do Dukly?

Objevují se obchody, které byly domluvené za pár dnů. S majitelem Dukly panem Pauknerem jsme na tom pracovali rok. Můj vstup do klubu souvisí s boomem českého klubového fotbalu. Ten vychází z práce mnoha lidí, s Duklou chci k tomuto úspěchu přispívat. Liga je náš zákazník, nikoli pouze zdroj peněz.

Vzhledem k nepříliš velké oblibě Dukly se však jeví vaše investice jako vysoce riziková.

Tohle je součástí mojí investiční filosofie. Před vstupem do firem, které nyní úspěšně fungují, mě také lidé zrazovali. Pokud mě nezrazuje nikdo, blikne mi kontrolka, jestli takové firmě můžu vůbec něco přinést. Jsem racionální investor.

Neusiloval jste o většinový podíl?

Ve všech firmách, do nichž jsem investoval, jsem jako menšinový vlastník. Pro investice si vybírám subjekty, v nichž vidím velký potenciál pro růst hodnoty. Abych přispěl něčím, co stávající vlastník třeba tolik neřeší. V Dukle vidím značný potenciál.

V čem?

V mnoha věcech, které se netýkají sportovní stránky. Plány, jak docílit jejich významného vylepšení, mám. Nechám si je zatím pro sebe. Na co ale budu koukat a o čem s panem Pauknerem přemýšlíme, je, aby Dukla byla lepší produkt pro fanoušky i pro celou ligu.

Chcete přilákat diváky na Julisku?

Mým snem je plná Juliska nejen na zápasy se Spartou a Slavií. Současný zážitek z domácího utkání není optimální. Možná vyhovuje stávajícím fanouškům, kteří jsou na tohle zvyklí. Mně nikoli. Bydlím kousek od Julisky, a když se zeptám sousedů, ani nevědí, že se na Dukle hraje. Do hlediště chodí málo rodin s dětmi. Vlastně jen ty, jejichž děti na Dukle sportují.

Navýšení návštěvnosti jde však ruku v ruce se sportovní stránkou.

Samozřejmě, jednou z podmínek jsou i dobré sportovní výsledky. Víte, já jsem ale přesvědčený, že Dukla má potenciál i na evropské poháry.

To je odvážné tvrzení.

Nemluvím o blízké budoucnosti. Neodvažuju si dělat plány, jestli se tak stane za pět, nebo za deset let. Přemýšlím prioritně, co je potřeba udělat, a ne, jakých výsledků dosáhnout.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

V souboji Daniel Kozma z Dukly (vlevo) a Dávid Krčík z Karviné.

Cesta do Evropy si vyžaduje spoustu investic.

Souhlasím. Naší filosofií s panem Pauknerem ale rozhodně nejsou okamžité nákladné nákupy hráčů. Ne, revoluce žádná nebude. Majitelem Dukly je přes deset let, celou dobu ji zdatně podporuje. Jeho podpora je systematická, klub po malých krůčcích zlepšuje. V tom spolu hodláme pokračovat. Jsme oba stabilní vlastníci, nemusíme dělat riskantní kroky.

Jste fanouškem Dukly?

Teď už ano. Obecně jsem ale nikdy nebyl velkým fotbalovým příznivcem. Dává mi výhodu, že do fotbalu nejsem zamilovaný. Když chcete něco dělat dobře, nesmíte se zamilovat, jinak máte klapky na očích.

Související témata:
Matěj Turek