Hlavní obsah

Dvakrát v základu, první gól, herní inteligence, prvotřídní kondice. V Edenu se možná rodí nový Souček

Styl běhu, velký akční rádius, mocná podpora ofenzivy. Stejný post, dokonce i osmadvacítka na zádech. Podoba s ikonou Slavie Tomášem Součkem bije od očí. Mladý záložník Filip Prebsl se činí, jako jeden z mála slávistů odehrál celé oba zápasy v nové sezoně. V sobotním duelu fotbalové Chance Ligy proti Českým Budějovicím (4:0) si k jedné asistenci dokonce připsal premiérovou ligovou trefu v sešívaném dresu.

Sestřih zápasu Slavia – České BudějoviceVideo: LFA

Článek

Přesně tak si prý domácí premiéru za Slavii vysnil. V 66. minutě zvyšoval na 3:0 po chybě gólmana Martina Janáčka. „Byl jsem ve správný čas na správném místě. Měl jsem štěstí, ale i to se počítá,“ řekl Prebsl. „Filip vypadal dobře na soustředění, těží z toho teď v lize. Před týdnem na Slovácku jsme měli špatná běžecká data, on je měl ale suverénně nejlepší. Byl ustřelený asi o dva a půl kilometru. Cením si jeho komplexnosti, jsem s ním moc spokojený,“ uvedl trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Prebsla zná dlouho, před třemi lety ho přivedl do Edenu. Tehdy jako stopera. Nicméně po pár měsících putoval Prebsl na hostování do Liberce, odkud si ho Trpišovský po uplynulé sezoně stáhl zpět. Ovšem už jako defenzivního záložníka, kam ho posunul tehdejší kouč Slovanu Luboš Kozel.

„V záloze jsem produktivnější, stopera bych ale zahrál se stejným sebevědomím. Za tuhle změnu musím poděkovat trenéru Kozlovi, díky tomu jsem vlastně ve Slavii. Konkurence je tady obrovská, ale když se mi podařilo dvakrát po sobě být v základu, udělám maximum, abych v něm vydržel co nejdéle,“ pověděl Prebsl.

„Filip mě na této pozici v Liberci mile překvapil. Může hrát ale i v trojici stoperů. Musím říct, že od doby, kdy byl s námi před třemi lety na soustředění v Portugalsku, ušel obrovský kus cesty. Umí hrát dlouhé míče nahoru, je schopný zrychlit hru. Tohle nám v uplynulé sezoně chybělo. Ale nechci ho přechválit, v minulosti se mi to nevyplatilo,“ podotkl Trpišovský.

Totožnou cestou šel před lety Souček, který se také „vyhrál“ na hostování v Liberci. Prebsla s reprezentačním kapitánem pojí i osmadvacítka na dresu. „Trenér po mně chce, ať doplňuji kluky ve velkém vápně, jako to dělal Tomáš Souček. Ať jsem produktivní. Takže inspirace tam určitě je. Osmadvacítka je ale náhoda. Moje nejoblíbenější číslo je osmička, tu má ale Maso (Lukáš Masopust). Tak jsem si vzal osmadvacítku, kterou jsem měl ve Vlašimi, abych tam měl tu osmičku,“ uvedl Prebsl.

Slavia vs. Budějovice 68. minutaVideo: LFA

„Příměr s Tomášem Součkem je namístě, byť typologicky jsou rozdílní. Když ve Slavii Tomáš začínal, praktikovali jsme stejný herní model, zakládání útoku bylo podobné. Filip má podobný potenciál. Je zodpovědný, má tah na bránu. Cením si jeho inteligence, hrozně dobře se s ním pracuje. Rok od roku se zlepšuje, ale ani zdaleka ještě není na svém vrcholu,“ prohlásil Trpišovský.