Hlavní obsah

Dvacet kamionů z Itálie, fígl z Nizozemska. Slavia řeší zelenou alchymii

Aktualizováno

Za lajnami hučí stroje, které nápadně připomínají sněžná děla na svazích. Po ploše nekmitá Provod, Holeš nebo Chorý, ale fachmani s hráběmi, lopatami a vidlemi. Po Edenu postupně rozvinují travnaté koberce, které navezlo dvacet chladicích kamionů z italské Verony. Přesně takhle to vypadá, když se fotbalová Slavia snaží řešit vleklé peripetie s trávníkem.

Pokládání nového trávníku na stadionu fotbalové SlavieVideo: Sport.cz

Článek

„Všechno se odvíjí od úspěchů na hřišti, které musí být pro naši kombinační hru co nejkvalitnější,“ vítá nás provozní ředitel Slavie David Šrámek. „Je to pro nás absolutní priorita, zároveň i velká alchymie.“

Možná se to nezdá, ale pro vršovický mančaft výměna trávníku vskutku představuje stejně klíčovou záležitost jako podpis smlouvy s významnou posilou. O potížích s trávníkem by klubový kronikář mohl v uplynulé sezoně sepsat stejně dlouhou kapitolu jako o úspěšném tažení Evropou.

V Edenu se mění tráva za posledních 13 měsíců už počtvrté.

Dovolíte připomínku?

Loni v  létě i pod vlivem veder nový trávník nezakořenil, Slavia jej dokonce reklamovala. Kvapná rychlovýměna po rozjezdu ligy zafungovala, ale po Vánocích naběhla četa trávníkářů mimořádně do Edenu znovu.

Nyní stojíme u střídaček a sledujeme čtvrtou výměnu za nedlouhé období. Tráva se pokládala minulý týden, redakce Sport.cz se vydala na exkurzi.

Po ploše Fortuna Areny se pohybuje necelá dvacítka lidí, traktůrek rozváží jednotlivé koberce trávy, které se pokládají vedle sebe. Přivezlo je dvacet chladicích kamionů z italské Verony, kde tráva rostla rok a půl.

Slávisté mají s italskou flórou fajn zkušenosti. Osvědčila se už předloni a i naposled na jaře vydržela ve výborném stavu až do konce sezony.

Fotogalerie

Proto Šrámek s kolegy zamluvil pažit ze zahraničí už s předstihem i pro začínající sezonu. „Podmínky počasí jsou skoro totožné jako loni. Pokládat v těchto vedrech je opravdová výzva,“ otře si čelo provozní ředitel Slavie.

Minulý týden se teploty v Praze přehouply přes tropickou třicítku. Do toho párkrát vydatně zapršelo.

Zažij sílu Slavie

Před startem sezony pražský klub připravuje akci pro fanoušky s názvem Zažij sílu Slavie. Koná se v úterý 16. července v Edenu. Chystá se první ochutnávka tankového piva, představení nových dresů, autogramiáda i setkání s hráči, premiéra klubového i fanouškovského videa nebo show v podání Tribuny Sever. Brány Fortuna Areny se otevírají v 17:00, hlavní program začíná od 18:00. Vstupné je zdarma.

„Harmonogram se připravuje několik měsíců dopředu a vývoj pokládky se interně vyhodnocuje prakticky každou hodinu. Přírodě se ale poroučí těžko. Máme z toho velký respekt,“ prohodí Šrámek.

V Edenu jen nekoukají, jak roste tráva. Snaží se rozfoukat obavy a předejít travní kalamitě, která započala loni na přelomu července a srpna. Proto umístili k lajnám monstrózní fukary, které hučí a fičí o sto šest.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Pokládání travních koberců při výměně trávníku na stadionu pražské Slavie.

„Víme, že velkým problémem při letní pokládce je horko, které se drží uvnitř uzavřeného stadionu. Snažíme se o maximum možného, investovali jsme do šestice SGL ventilátorů, které jsme pořídili na jaře. Umožňují nám maximalizovat cirkulaci vzduchu a vyhánějí horký vzduch pryč ze stadionu,“ vysvětluje Šrámek.

Fígl okoukali slávisté u nizozemského Ajaxu, kde se také hřiště nachází pod úrovní okolního terénu. „Každý ventilátor je i připojený na přívod vody. Všechny jednotky po obvodu jsou osázeny tryskami, které mohou prostor nad trávníkem také ochladit,“ přibližuje Šrámek.

Kromě tepla a světla může být problém i chlad. Kromě obřích větráků mají v Edenu už nějakou dobu i čtyři osvětlovací rampy, které v zimě doplnili o další tři s novou LED technologií. Ty pokryjí většinu hrací plochy a všechna možná problematická místa. Do zeminy v Edenu také nově instalovali 16 půdních senzorů, které monitorují teplotu a vlhkost vegetační vrstvy. Trávníkáři mohou přesně dávkovat závlahu a živiny.

Už chápete, jak se z péče o pažit stává věda?

Není to přepych, ale spíš nutnost. Fotbalové nároky se stupňují, klima se mění, zápasů přibývá a třeba v sezoně se bude hrát nově Liga mistrů s Evropskou ligou už i závěrem ledna.

Na letošním Euru se nekvalitní trávníky staly nepříjemným evergreenem šampionátu. Stěžovali si na něj Češi s Nizozemci v Hamburku nebo Angličané ve Frankfurtu. V Düsseldorfu se také před turnajem měnila tráva.

Zakořenění trávníku se odvíjí od aktuálního počasí. Optimální jsou teploty kolem 20 stupňů a občasný déšť. Při tropech se doba zakořenění prodlužuje. Slavisté si na novém jevišti zahrají 15 dnů po položení – 27. července s Budějovicemi. Termínovka jim vyšla vstříc. Úvodní ligové kolo odehrají v neděli na Slovácku, 3. předkolo Ligy mistrů se hraje až v srpnu.

Nový italský koberec vyjde sešívané na několik milionů korun. V minulé sezoně se napříč ligou řešilo, zda české mančafty neinvestují do hybridů kombinujících přírodní a umělou trávu. Záleží na konkrétním typu hybridní plochy, ale jednalo by se o několikanásobně vyšší investici.

A konkrétně Slavii by to hatilo i byznys plán. Eden mezi sezonami pronajímá, z čehož klub profituje. Třeba v červnu se konal turnaj MMA Oktagon, na který dorazilo 27 tisíc diváků. Po něm ještě patřil stadion sokolům při jejich sletu. Pravidelně se v Edenu konají i velké koncerty, například na červen 2025 si domov Slavie zamluvil Ben Cristovao či kapela Mirai.

„Pokud by se nedej bože mělo něco stát s touto pokládkou, vzniká velký otazník, jak dál v budoucnu přistoupit k mimofotbalovým akcím v Edenu,“ naznačuje Šrámek.

„I když podobné události přináší opravdu velký výnos, Eden je primárně fotbalový stadion, na kterém chceme hrát dobrý fotbal i zápasy evropských soutěží. Byla by to otázka pro majitele a představenstvo, jak se strategicky postavit k této otázce.“

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Provozní ředitel Slavie Praha David Šrámek.

Skupina miliardáře Pavla Tykače na přelomu roku koupila Slavii i společnost Eden Arena, která provozuje stadion. Nadcházející týdny naznačí, zda se nové vychytávky uchytí a velkým koncertům třeba ve Vršovicích neodzvonilo.

Místo nich by nově nainstalovaný trávník dostal víc prostoru na řádné zakořenění. „Víme, že pan Tykač je v Edenu primárně nastavený na kvalitní fotbal. Na druhou stranu výnosy z mimofotbalových akcí jsou velmi prospěšné pro ekonomické fungování klubu,“ říká Šrámek. „Za sebe a celý můj tým mohu říci, že děláme maximum, abychom doručili oboje.“