Hlavní obsah

Dvacet dva centimetrů v ofsajdu. Jako bych byl prokletý, svěřoval se plzeňský Vydra

Útočník Matěj Vydra se potřetí vrátil na stadion, kde poprvé okusil prvoligový český fotbal. Na rozdíl od ligového domácího debutu v březnu 2010 proti Jablonci (4:1), kdy vstřelil dva góly, nedokázal ani na třetí pokus v Ostravě jako soupeř skórovat. Plzeň ale i bez jeho příspěvku vyhrála nad Baníkem 3:1.

Sestřih zápasu Baník Ostrava – PlzeňVideo: LFA

Článek

Plzeňský útočník přes výhru svého týmu odehrál na hřišti Baníku smolný zápas. V prvním poločase odhalil VAR jeho ofsajdové postavení a zrušil gól Milana Havla, v další šanci pak 32letý fotbalista trefil jen břevno. Ve druhé půlce Vydrovu pohotovou ránu odklonil skvělým zákrokem mimo tři tyče brankář Baníku Jakub Markovič. „Jako bych byl v té České republice prokletý. Ještěže máme ty tři body,“ říkal autor třinácti ligových tref v 66 zápasech české nejvyšší soutěže.

Baník vás přestřílel, více držel balon, přesto si odvážíte poměrně jednoznačnou výhru 3:1. Jaký to byl z vašeho pohledu zápas?

Byl náročný, ale měli jsme jasný plán a ten nám vyšel. První půlku, jestli se nepletu, tak Baník skoro neměl žádnou tutovku. Ale furt byli nebezpeční a museli jsme si na jejich velkou zbraň, což jsou brejky, dávat pozor. Naštěstí jim ani jeden nevyšel. Až na ten gól, který jsem ale neviděl, protože to jsem zrovna nebyl na lavičce, šel jsem se po vystřídání převlíkat. Těžký zápas a důležité tři body.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva trenér Pavel Hapal z Ostravy, Matěj Vydra z Plzně a Jan Juroška z Ostravy

Jeden gól jste ofsajdem umazal, pak jste trefil břevno a dobrou střelu vám zneškodnil brankář Markovič. Byl to pro vás smůlovatý zápas osobně?

Ptal jsem se a prý jsem byl v ofsajdu 22 centimetrů. Bohužel to je už druhý gól smazaný tuhle sezonu. Pak jsem dal břevno a ve druhé půlce mi tu střelu z voleje gólman vytáhl skvělým zákrokem. Moc jsem v tu chvíli už nepřemýšlel a snažil jsem se míč především dobře trefit. Z mého pocitu jsem to trefil přesně a gólman předvedl skvělý zákrok. Jako kdybych byl prokletý – v té České republice. Zaplaťpánbůh že vezeme ty tři body.

První branku jste vstřelili už v 5. minutě. Pomohl gól Prince Auda hodně?

Jo, to samozřejmě. Když dáte tak rychlý gól venku, tak to je vždy plus. Domácí tým, přestože má celý zápas před sebou, to pak musí trochu otevřít. První pomohl a druhý jakbysmet. Zaplaťpánbůh, že platil ten na 3:1. Sice to znovu dlouho prohlíželi u videa, ale nic tam tentokrát nenašli, protože jinak by to bylo posledních deset minut pěkné peklo.

Baníku jste touhle výhrou utekli na rozdíl šesti bodů. Je to pro vás v téhle fázi sezony také důležité?

Především si cením toho, že jsme tady dokázali uspět. Baník má formu a myslím, že to byl i pro fanoušky skvělý zápas. Doma ještě neprohrál, to jsme věděli. Mají sílu, klobouk dolů před nimi, ale plán nám vyšel a vezeme si tři body.

V Baníku jste poprvé okusil v roce 2010 ligu. Jaké pro vás je se sem vracet?

Sice jsem tu byl jen půl roku, ale nikdy na to nezapomenu. Baník mě v uvozovkách pustil do velkého fotbalu a díky němu i panu Koubkovi (současný trenér Plzně tehdy vedl Baník) jsem to mohl poprvé prožít. Je krásné se sem vracet a je jen škoda, že to není na Bazalech. Doufám, že se tam Baník jednou vrátí. Rád bych si tam zase zahrál. Jen nevím, jestli ještě vydržím hrát.

První ligový domácí zápas jste odehrál na Městském stadionu ve Vítkovicích, protože na Bazalech se tehdy budovalo vyhřívání trávníku. Vzpomněli jste si na to s trenérem Miroslavem Koubkem, který tehdy Baník trénoval?

Ano! Před zápasem v tunelu mi říkal: Pamatuješ si svůj první prvoligový zápas? Dal jsi tady dva góly, tak pojď! Bylo to proti Jablonci a začínal jsem na lávce. Je to už třináct let. Pak jsem tam šel a dal jsem první a druhý ligový gól. Škoda že to dnes nevyšlo, šance byly.

  Bohemians - Ml. Boleslav dnes 13 : 00
20241020T13 : 00:00+0200
Bohemians vs. Ml. Boleslav
Bohemians vs. Ml. Boleslav
Bohemians
Ml. Boleslav
  Slovácko - Teplice dnes 15 : 30
20241020T15 : 30:00+0200
Slovácko vs. Teplice
Slovácko vs. Teplice
Slovácko
Teplice
  Karviná - Č. Budějovice dnes 15 : 30
20241020T15 : 30:00+0200
Karviná vs. Č. Budějovice
Karviná vs. Č. Budějovice
Karviná
Č. Budějovice
  Jablonec - Slavia dnes 18 : 30
20241020T18 : 30:00+0200
Jablonec vs. Slavia
Jablonec vs. Slavia
Jablonec
Slavia