Hlavní obsah

Důvody, proč je Sparta znovu mistrem: trojzubec, mentální síla i návrat z krize

Titul s pořadovým číslem 38 získali v sobotu fotbalisté Sparty. Redakce Sport.cz vybrala několik důvodů, proč může parta kapitána Ladislava Krejčího opět jásat. Roli hrály vzájemné zápasy se Slavií, relativně rychlý návrat po krizovém týdnu i vítězná mentalita, kterou aktuálně sešívaní lehce postrádají.

Oslavy na LetnéVideo: Sport.cz

Článek

Derby bez prohry a méně ztrát

Ať už bude na konci sezony bodový rozdíl mezi Spartou a Slavií jakýkoliv, víme, že nevznikl v derby. Všechny tři vzájemné duely v sezoně skončily remízou, což ve finále jednoznačně nahrává Spartě. Byť ani jednou nedohrála v jedenácti a zejména v tom posledním musela závěrečné desítky minut odolávat tlaku rivala.

„Spartě šel vždy vývoj na ruku. Sice byla o deseti, ale nemusela se nikam hnát. Měla skvělou týmovost a psychickou výhodu, aby derby zvládla,“ shrnuje bývalý reprezentant Jan Rajnoch. Letenští jednoduše zaznamenali méně ztrát v utkáních, kde se čekal tříbodový zisk. Slavia může litovat zaváhání ve Zlíně, Jablonci nebo doma s Olomoucí.

Jan Kuchta na tiskovce po zisku tituluVideo: Sport.cz

A pak 28. kolo, před kterým Slavia vedla. Sparta následně zvítězila na Bohemians a sešívaní nezareagovali. Padli 0:1 v Plzni a od té doby už se do čela ligy nedostali.

Ladislav Krejčí na tiskové konferenci.Video: Sport.cz

Trojzubec v čele s Birmančevičem

Mezi nejproduktivnějšími hráči ligy jsou aktuálně všichni tři členové ofenzivního trojzubce Sparty. Šestý Lukáš Haraslín (12+6), druhý Jan Kuchta (17+7) i vedoucí Veljko Birmančevič (16+11). Právě poslední jmenovaný přišel v průběhu letní přípravy jako náhrada za Tomáše Čvančaru. Čekalo se, jak se adaptuje, zda dokáže s Haraslínem a Kuchtou kooperovat.

Do české ligy ale vletěl někdy až závratným tempem. Ukázal své přednosti a nikdo se nediví, že na něj Sparta v březnu uplatnila opci ve výši mezi 50 a 60 miliony korun. I když to Spartě v některých momentech sezony pokulhávalo, v souhrnu se mohla na své ofenzivní borce spolehnout.

Oslavy na benzínceVideo: Sport.cz

Vítězná mentalita a zdravá osa

„Byly doby, kdy Slavia získávala tituly a jezdila na Letnou pravidelně vyhrávat. Obraz se změnil, Slavia čeká na titul tři roky a karta se lehce obrací. Mám pocit, že Sparta je teď i po mentální stránce o něco dál,“ hlásí Rajnoch. Ano, zdá se, že Sparta má momentálně ve svém středu více bojovníků, dříčů a srdcařů. Podobně jako Slavia ještě před několika sezonami.

I když to Krejčí, Laci, Kuchta či Haraslín někdy, třeba směrem k rozhodčím i protivníkům, přehánějí, rozhodně je vidět, jak zápasem žijí. Jak chtějí urvat každý bod, každý souboj. Právě díky soudržnosti a víře dokázala zlomit třeba domácí duel s Teplicemi nebo vyválčit body z jiných střetnutí, kdy nedohrávala v plném počtu. Jen těch červených bylo opravdu hodně.

A vedle toho se Spartě až na výjimky vyhýbala zranění. Osa Vindahl, Krejčí, Panák, Kairinen, Kuchta nebo Birmančevič zůstala po většinu sezony k dispozici, odkopala velké množství utkání a také to velmi pomohlo ke stabilitě výkonů a titulové tečce.

Po krizi návrat do formy

Pojďme na začátek března. Sparta dostala dvě lekce od Liverpoolu a v mezidobí schytala debakl v Plzni. Následně začala zase získávat body, i když při výhrách doma s Hradcem Králové i na půdě Českých Budějovic a při remíze s Mladou Boleslaví to herně nebylo ono.

Svěřenci trenéra Briana Priskeho si ale zřejmě odpočinuli, načerpali fyzické i mentální síly a od té doby zase začali ukazovat svou kvalitu. Sparta v tomto období posbírala vydřené body, které jsou pro titul možná rozhodující. Minimálně výsledkově se z krize dokázala rychle vymanit, což by se jinému mančaftu třeba nepovedlo.

Sparta - první oslavyVideo: Sport.cz

Odskočené duo/trio a nedobytná Letná

Přiznejme kredit i Slavii. Oba celky končily minulou sezonu se 78 body, Sparta už jich má aktuálně 86 a Slavia duel před koncem 82. To jen ukazuje, že sešívaní nikterak nepropadli, jen Letenští udělali další skok kupředu. Také třetí Plzeň zakončila uplynulý ročník se 61 body, aktuálně jich posbírala 69. Další progres, který deklaruje, že tyto tři celky, i s ohledem na tažení Evropou, momentálně zbytku tuzemských klubů odskočily.

A když už jsme se zmínili o Liverpoolu, stále to je (zatím) jediný mančaft, který v sezoně dokázal na Letné zvítězit. Fotbalisty Sparty hnaly celý ročník vyprodané tribuny, došlo k velké chemii mezi týmem a fanoušky. Ano, tak tomu při úspěších logicky bývá. Jen na Letné na podobné věci nebyly poslední roky zvyklí.