Hlavní obsah

Dusno u Nisy, za hráči se dobývali fandové. Nikdy v životě jsem se tak nestyděl, řekl Kania

Historický debakl měl dramatickou dohru. Zatímco vedení Liberce po prohře 0:5 důrazně promlouvalo k hráčům, snažilo se k nim proniknout asi 20 rozzuřených fandů, aby hráčům vyčinili. „Nakonec se nám je podařilo přesvědčit, ať to nechají na nás,“ popsal majitel Slovanu Ondřej Kania vyhrocený okamžik. Zároveň pozastavil velké marketingové akce klubu.

Foto: Jaroslav Appeltauer/FC Slovan Liberec , Sport.cz

Majitel Liberce Ondřej Kania.

Článek

Dramatickou dohru měla historická prohra Liberce 0:5 v podještědském derby s Jabloncem, když se za vystrašenými hráči dobývali nespokojení fanoušci. Co se na stadionu u Nisy před sobotní půlnocí událo?

„Theo (Gebre Selassie, sportovní ředitel) měl v kabině velmi důležitou řeč a následně všichni hráči přišli do business lounge, což je dolní VIP prostor, kam hráči i trenéři po zápase chodí. S Honzou Nezmarem (generální ředitel) jsme se jim snažili trochu promluvit do duše. Nebudu reprodukovat, co říkal Honza, ale já něco ve smyslu, že jsem se nikdy nestyděl jako v ten večer,“ přiznal majitel Slovanu Ondřej Kania v rozhovoru zveřejněném severočeským klubem v neděli večer.

Když byli fotbalisté na koberečku, snažili se k nim proniknout nespokojení příznivci modrobílých. „Skupina patnácti, možná dvaceti fanoušků se v uvozovkách dobývala do prostoru, kde jsme byli s hráči. Protože jim taky chtěli promluvit do duše, což vlastně naprosto chápu. Postupně já, Theo a potom hlavně Honza jsme za nimi šli a přesvědčili je o tom, že hráči sami o sobě jsou tak psychicky na dně poté, co předvedli, co jim bylo řečeno a co viděli, že skoro v jedenáct večer se do jejich prostoru dobývá docela velká skupinka fanoušků,“ popsal vyhrocený okamžik Kania.

„Samozřejmě máme mladé hráče, nejsou silnými vyzrálými osobnosti, aby to mohli sami řešit. Nakonec se fanoušky podařilo přesvědčit, ať nechají na nás, abychom jim do duše promluvili, za což jim upřímně děkuju. Myslím, že to bylo pro hráče dostatečné memento,“ pověděl Kania, který klub převzal před šesti měsíci a v této sezoně chtěl skončit do pátého místa. Jenže po deseti zápasech je Liberec až desátý, na pátý Jablonec po drtivé prohře 0:5 ztrácí pět bodů.

„Všichni víme, že v životě je občas potřeba dostat přes držku. My jsme dostali kulkou do hlavy, nějakým zázrakem žijeme,“ prohlásil Kania, který klub oficiálně převzal před půl rokem na začátku dubna.

„Liberec utrpěl historickou porážku, kterou nepamatuje. O to více je to pro mě a pro mou ženu devastující. Byl to skutečně mimořádně těžký večer, nejen pro nás, ale pro všechny ostatní. Asi je zbytečné z mé pozice se jakkoliv vracet k fotbalové stránce, protože jednak tomu nerozumím, ale myslím si, že to ani nestojí za řeč, výsledek sám o sobě je vypovídající. Jednalo se o absolutní debakl našeho klubu a mně nezbývá nic jiného než se jménem klubu všem fanouškům omluvit,“ pověděl Kania se slibem, že udělá vše proto, aby Slovan pod jeho vedením už nic takového nikdy nezažil.

Sestřih zápasu Liberec - JablonecVideo: LFA

„Hráčům jsem řekl, že vím, že jsem v životě vítěz, vždy jsem byl schopný překonat velké překážky, a nakonec jsem vždy zvítězil, a že v nikom z nich to nevidím a že bych byl strašně rád, kdyby mě vyvedli z omylu. Pro mě je to velké zklamání. Nevidím jediný důvod pro to, aby takhle skupina hráčů a trenérů neměla na to, aby byli vítězové, byť tomu po sobotě teď nic nenasvědčuje,“ konstatoval zklamaný Kania. Trenérskému štábu v čele s Radoslavem Kováčem dál vyslovil důvěru s tím, že o změnách bude případně rozhodovat generální ředitel Jan Nezmar, pokud vyhodnotí, že řez je potřeba.

Zároveň Kania dočasně pozastavil plánované velké marketingové akce klubu. „Zatím to skutečně vypadá, že kvalita a velikost značky bohužel předběhla kvalitu produktu. Upřímně řečeno bylo tak padesát na padesát, že se tak stane, ale tímto devastujícím způsobem jsme si to neuměli nikdy představit. Určitě odložíme nějaké velké plánované marketingové aktivity, protože by bylo absolutně neadekvátní, abychom teď na sebe jakýmkoliv způsobem upozorňovali. Musíme se všichni zavřít ve svém prostředí a tvrdě pracovat na tom, aby se tohle už neopakovalo,“ zavelel Kania a pozval fanoušky na příští domácí zápas se Slováckem.