Hlavní obsah

Důsledky odloženého kola: nedostatek termínů, Sparta ve zvláštní situaci

Logické odložení celého víkendového 8. kola fotbalové Chance ligy vinou nepříznivého počasí s sebou samozřejmě přináší i určité sportovní komplikace. A to zejména pro účastníky evropských pohárů Spartu, Slavii, Plzeň a Mladou Boleslav.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Lukáš Haraslín ze Sparty Praha během děkovačky s fanoušky po utkání play off Ligy mistrů

Článek

Nejprve obecně. Podzimní fotbalový kalendář je zaplněný téměř do posledního místečka.

O náhradních termínech zápasů 8. kola zatím nebylo rozhodnuto, pokud by se ale všechny duely měly odehrát naráz, dojdeme k nejbližšímu možnému datu 4. prosince. Jak ale redakce Sport.cz zjišťovala, Ligová fotbalová asociace (LFA) kalkuluje i s variantou odehrání jednotlivých utkání dle individuální domluvy.

Samozřejmě nejsložitější je situace u výše zmíněných pohárových zástupců. Ostatní týmy jsou zatím limitovány „jen“ 2. kolem MOL Cupu, jehož převážná část se odehraje 25. září a dva duely (Domažlice-Jablonec a Bzenec-Olomouc) 2. října. Následné 3. kolo, kam už budou zařazeny i mančafty reprezentující v Evropě, má pak úředně stanovený termín na 30. října.

K tomu ještě připočtěme reprezentační přestávky v polovině října a polovině listopadu.

Termínová listina je tedy opravdu našlapaná. Podzimní část ligy má končit o víkendu 14. a 15. prosince a taková Boleslav má ještě na 19. prosince naplánováno závěrečné klání Konferenční ligy na půdě norského Molde. A to navíc nevíme, zda nedojde k ještě dalšímu odložení. Situace se sněhem z minulé sezony je určitě strašákem.

Vedle toho jsou na toto úterý naplánovány dvě dohrávky zápasů, které si Plzeň a Boleslav nechaly odložit při závěrečných bojích o Evropskou, respektive Konferenční ligu. Jde o střetnutí Plzeň-Olomouc a Boleslav-Slavia.

A máme jistotu, že hřiště budou po následujících dnech plných setrvalých a mohutných dešťů v alespoň použitelném stavu? LFA bude situaci průběžně monitorovat a vyhodnocovat, dalšímu přeložení by se ale určitě rozhodně chtěla vyhnout a momentálně s ním prý nijak vážně nepočítá.

Ve velmi specifické situaci je pak Sparta. Na jednu stranu může v týmu s odložením domácího sobotního utkání proti Karviné panovat spokojenost, jelikož na Letnou se už ve středu vrací po téměř 20 letech Liga mistrů. Dorazí rakouský Salcburk a trenéři jistě uvítají, že mají více času na to, aby dali hráče do pořádku po reprezentační pauze. Se zdravotními problémy se vrátili minimálně Matěj Ryneš a Kaan Kairinen.

Úleva to je také pro samotný trávník.

Na druhou stranu Sparta půjde do jednoho z nejdůležitějších zápasů podzimu po relativně dlouhé přestávce bez soutěžního duelu. Naposledy hrála 31. srpna, kdy zvítězila 2:0 v Hradci Králové.

A aby se kruh uzavřel, pamatujete na volné datum 4. prosince? Pro Spartu problém, jelikož má 5. prosince nastoupit v předehrávce 18. kola proti Bohemians, jelikož na Letenské pláni bude následně několikadenní hokejová akce Winter Hockey Games se střetnutími pod širým nebem.