Hlavní obsah

Důležitá výhra, takové zápasy jsme nezvládali. Ameriku jsem pustil z hlavy, říkal ostravský Rigo

Fotbalisté Baníku Ostrava hráli proti Hradci Králové po vyloučení Jakuba Kučery dlouhatánskou přesilovku a vypadalo to, že si s ní neporadí. Až poslední střela v zápase je zachránila. Čtyři vteřiny před vypršením devadesáté minuty se ostravský záložník Tomáš Rigo za velkým vápnem opřel do míče, ten se odrazil od spoluhráče Emmanuela Uchenny a skončil za zády nešťastného Adama Zadražila. Baník i druhé ligové utkání v sezoně doma vyhrál 1:0 a dobře se naladil na čtvrteční pohárovou odvetu proti Kodani, kde naopak gólem v nastavení prohrál.

Sestřih zápasu Baník Ostrava – Hradec KrálovéVideo: LFA

Článek

„V minulé sezoně jsme tyhle zápasy nezvládali, buď to skončilo remízou, nebo jsme prohráli. Teď podruhé jedna nula, i to se počítá. Jsme rádi, že se nám doma daří držet nula, ještě jsme tady v lize neinkasovali. Důležité vítězství pro nás,“ radoval se účastník nedávného Eura Slovák Rigo.

O výhře 1:0 nakonec rozhodla vaše střela a teč. Byl by to gól i bez ní?

To nevím, šlo to na bránu myslím, ale jestli by to skončilo gólem, nedokážu říct. Uchenna to tečoval, balon skončil v brance a my jsme si oddychli.

Od 13. minuty jste hráli přesilovku po vyloučení Jakuba Kučery, ale využít jste ji dlouho nedokázali. Bylo složité se přes bránící Hradec dostat do kvalitního zakončení?

Po té červené kartě to je vždy především o tom se trpělivě do té obrany dostat. My jsme trpěliví byli a vyplatilo se nám to. Měli jsme tam nějaké tyčky a břevna a vypadalo to, že nám není souzené dát dneska gól. Ale nakonec to vyšlo.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Zleva Tomáš Rigo z Ostravy a Samuel Dancák z Hradce Králové

A mohlo být hůř, protože soupeř kopal penaltu nedlouho poté, co šel do deseti, že?

To jsem si říkal, že to s námi dneska nedopadne dobře. Ale Markýz (Jakub Markovič) nás podržel. Odvedl skvělou práci.

Začali jste skvěle, měli jste tlak. To červená karta pro Kučeru tomu utkání ublížila, že?

Trošku jo. Rozbila děj zápasu a pak už to bylo, dá se říct, jen o nás a o tom dostat se do té jejich obrany a vytvořit si nějaké šance. Nějaké jsme si vytvořili, hlavně ve druhé půlce, ale nevyužili jsme je. Škoda, ale jsme rádi i za takové vítězství. I když mohlo být větším rozdílem.

Centry se vám nedařilo nacházet nikoho ve vápně, byly střely lepším řešením, jak se pak i ukázalo?

Mysleli jsme si, že to po centrech půjde. Nějaké náznaky tam byly, v malém vápně poskakoval míč, ale nedotlačili jsme to do branky. Ve druhém poločase jsme se začali pokoušet více střílet, říkali jsme si, že ty střely nám pomůžou, což se nakonec i stalo.

Uchenna vaši střelu tečoval vědomě, nebo jste ho prostě trefil?

(smích) Asi to druhé.

Ve čtvrtek vás čeká odveta v předkole Konferenční ligy proti Kodani. Ukázal něco tenhle zápas o tom, v jaké jste pohodě?

Moc ne, protože Kodaň asi takto betonovat nebude. My víme, že musíme být trpěliví a hrát kombinační fotbal. S Kodaní by to mohlo jít. Uvidíme, s čím přijdou, ale už tam jsme si potvrdili, že proti nim dokážeme hrát. Takže se budeme snažit se dobře připravit a zdolat je.

Hřiště nevypadá v dobrém stavu. Lepší se to?

Myslím, že proti Jablonci to bylo horší, i když nějaké díry tam byly i teď a jednou mi tam balon nepříjemně odskočil. Musíme na to být nachystaní.

Podruhé jste doma vydřeli těsnou výhru 1:0 (před dvěma týdny Baník porazil Jablonec). Je to po té minulé sezoně a domácích ztrátách přesně to, co potřebujete?

Asi ano, protože nám to pomůže. V minulé sezoně jsme tyhle zápasy nezvládali, buď to skončilo remízou, nebo jsme prohráli. Teď podruhé jedna nula, i to se počítá a nikdo se nebude ptát, po jakém průběhu. Důležité jsou tři body do tabulky.

Přišla na vás nabídka z americké Minnesoty, jak jste se k tomu stavěl?

Nějaká komunikace proběhla, i s rodiči, s přítelkyní a s agentem. Ale nakonec to asi nedopadlo.

Byla by pro vás zámořská MLS (Major League Soccer) zajímavá?

Moc jsem o tom ani nepřemýšlel, ale když to bylo na stole, tak jsme se o tom začali bavit. Pak ale Baník asi stopnul komunikaci, ani nevím, jak přesně to bylo, tak jsem to vypustil z hlavy. Jsem v Baníku a zatím zůstávám.

Ideální scénář pro vás je postoupit dál v Evropě a ukázat se?

Bylo by skvělé přejít přes Kodaň. Myslím, že tam pak jsou papírově lehčí soupeři v dalším předkole. Ale nejprve je před námi čtvrtek, na který se musíme dobře připravit.