Hlavní obsah

Dříč Diouf jako inspirace. Po Milánu prožíval těžké období, přiznal Trpišovský

Na jaře byl hodně dole, teď se však mladík Slavie El Hadji Malick Diouf zase dere cílevědomě nahoru. V Liberci nádhernou ranou vystřelil sešívaným důležité tři body. „Trefil to výstavně, u něj nejde o náhodu,“ řekl kouč Pražanů Jindřich Trpišovský po těsném triumfu 1:0.

Sestřih zápasu Liberec–SlaviaVideo: LFA

Článek

Před půl rokem zažil mladý Senegalec v sešívaném dresu báječnou premiéru, když skóroval hned v prvním utkání proti Karviné. Brzy však dostal teenager facku. Červená karta v osmifinále Evropské ligy na hřišti AC Milán ho na dlouho poznamenala.

„Zanechalo to na něm velké stopy, byl z toho nešťastný. Prožil těžké období. Pak naskakoval do zápasů, ale nebylo to pro něj jednoduché, v některých momentech si ani moc nevěřil,“ připustil Jindřich Trpišovský.

V závěru minulé sezony se posila z norského Tromsö buď nevešla na soupisku, nebo jen vysedávala na lavičce. „Ale v hlavě je hodně silný. Letní kemp odřel strašným způsobem, byla radost se na něj dívat, jak dennodenně pracoval. Hrozně mu to pomohlo, poslední dva týdny vypadal skvěle běžecky,“ prozradil Trpišovský.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Diouf se postaral o úvodní branku utkání.

Když se před startem ligy zranil Ondřej Zmrzlý, v prvním zápase na Slovácku ještě 19letý obránce seděl na lavičce, ale ve druhém kole s Českými Budějovicemi už dostal šanci. „Viděli jsme, jak nám na Slovácku chyběla levá noha,“ vysvětlil Trpišovský, který pak na pozici levého wing backa zvažoval postavit i Conrada Wallema.

„Walli má nabídku ze zahraničí, kterou chce přijmout. Trvá to od začátku ligy, jde o nabídku z dobré soutěže, která ho malinko ovlivňuje. Uvidíme, jaký to bude mít vývoj, pustit ho zatím nechceme,“ prozradil Trpišovský. Spekuluje se o zájmu z klubu ze druhé anglické soutěže.

Přednost každopádně dostal Diouf. Proti Českým Budějovicím si připsal asistenci na gól Fily a nyní v Liberci zaznamenal třetí zásah v sešívaném dresu. Po rohovém kopu se k němu dostal míč před hranicí šestnáctky, Diouf se opřel levačkou do míče a nechytatelnou střelou s pomocí břevna překonal gólmana Bačkovského.

Chorý jednoznačně obstál

„Musíme si na něj ještě trochu zvyknout, netrefujeme ho v některých pozicích. Je to pro nás změna, protože většinou jsme měli náběhové útočníky. Dnes však jednoznačně obstál. Škoda, že tam nedal gól. Při standardce ve druhém poločase mu chyběl kousek. Sváděl spoustu soubojů. Uhrál některé těžké míče, tam ho musíme ještě líp obíhat, abychom toho využili, když už se na balon dostane. Hodně nám pomohl při standardkách. Kdybych měl jednu věc vypíchnout, tak v první půli jsme neměli vůbec problém s dlouhými auty, ale po jeho vystřídání nám tam dva dlouhé auty z levé strany propadly.“

Kouč Jindřich Trpišovský o prvním startu Tomáše Chorého v základní sestavě Slavie

„Trefil to výstavně, ale u něj to není náhoda. Kopací technika, zakončení a centry jsou jeho doména,“ chválil Trpišovský. I tento faktor hrál ve prospěch Senegalce při tvoření základní sestavy na Liberec. „Byla to jedna z věcí, které jsme chtěli mít při odražených míčích, protože Liberec tam má uvnitř pokutového území hodně hráčů při standardkách i autech. Měli jsme to dobře pokrytý, jeden meziprostor Masopustem, druhý Malickem,“ konstatoval Trpišovský, jenž ocenil i to, jak si Diouf poradil s libereckým Ghalim, který se na jeho straně příliš do hry nedostával.

„Dva zápasy ukázal, co bychom od něj chtěli, ale musí samozřejmě pokračovat dál. Ještě tam má rezervy v bránění, někdy i v postavení. Ale jde teprve o devatenáctiletého kluka, který hraje rok a půl v dospělém fotbale. Ještě se bude zlepšovat, protože je to fakt stoprocentní dříč. Myslím, že u něj ještě přijdou i zkraty a chyby, ale podle mě bude mít čísla, góly i asistence, protože v tom je silný,“ uzavřel Trpišovský.