Hlavní obsah

Dojemný hold Hübschmanovi. Babička u televize asi brečela jak želva, přiznala dojatá legenda

Aktualizováno

Děkujeme, kapitáne! Slavnostním momentem začal zápas mezi Jabloncem a Spartou, který hosté ovládli 2:1. Bývalý reprezentant Tomáš Hübschman se oficiálně rozloučil s veleúspěšnou kariérou. Na zaplněné Střelnici zažil ovace ve stoje. Hold mu vzdal Jaroslav Hřebík či Tomáš Rosický.

Sestřih zápasu Jablonec - SpartaVideo: LFA

Článek

Do šlágru 5. kola ještě několik minut zbývalo, když pět a půl tisíce fanoušků povstalo a rozdunělo vyprodané tribuny potleskem. Na hřišti se před oběma nastoupenými týmy objevil Tomáš Hübschman. Poslední aktivní hráč z bronzového mistrovství Evropy v Portugalsku oznámil konec kariéry už v polovině června a nyní se oficiálně rozloučil s dráhou profesionálního fotbalisty.

„Bylo to hezké, chtěl bych poděkovat lidem, že přišli, po dlouhé době bylo vyprodáno, a udělali mi pěkný konec kariéry. Tohle jsem asi nečekal,“ přiznal bývalý reprezentant, jenž v září oslaví již 43. narozeniny. „Cítil jsem z něj, jak je to i pro něj dojemné. Prožil to s ním celý stadion, bylo to hezké,“ všiml si jablonecký útočník David Puškáč.

„Tooomáš Hübschman!“ skandovali fanoušci jeho dvou srdečních klubů – Sparty a Jablonce –, za které v první lize odehrál celkem 365 zápasů.

Odchovanec Letenských odešel před 24 lety na hostování právě do Jablonce, v jehož dresu poprvé nakoukl do nejvyšší soutěže pod trenérem Jaroslavem Hřebíkem. Ten mu předal památní dres s číslem 3. Od sportovního manažera Sparty Tomáše Sivoka s jejího sportovního ředitele Tomáše Rosického dostal zase trikot s šestnáctkou. S prvním odehrál přes padesát zápasů, s druhým 29.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Loučící se Tomáš Hübschman před zápasem Jablonce se Spartou

„Po dlouhé době jsem se viděl s lidmi, které mám rád a kteří mi v kariéře pomohli, ať trenér Hřebík, nebo kluci, se kterými jsem hrál, Tomáš Rosický nebo Tomáš Sivok. Bylo to hezké. Byl jsem dojatý, ale spíš úsměvně, na slzy to úplně nebylo,“ pousmál se. Nechyběly ani gratulace majitele severočeského klubu Miroslava Pelty či ředitele Petra Flodrmana.

Na Hübschmanovi rozlučku dorazil i jeho dědeček, který ho s babičkou odmala vychovával. „Krátce jsem ho o poločase navštívil na tribuně, rozlučka se mu líbila. Nevím, jestli rozlučku prožíval nějak hodně emotivně, ale myslím, že moc ne, že zase takový není. To spíš babička to prožívala emotivně. Ze zdravotních důvodů se na to necítila, takže na stadionu nebyla, ale myslím, že to sledovala v televizi a brečela jak želva,“ usmál se vítěz Poháru UEFA z roku 2009 se Šachtarem Doněck.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Loučící se Tomáš Hübschman se svým bývalým trenérem Jaroslavem Hřebíkem.

„Když jsem mu gratuloval, říkal jsem mu, že mu závidím, jakou měl kariéru. Myslím, že by pořád vypadal dobře, takže mně chybět bude určitě. Je to dobrý chlap, dobrý kluk, a hlavně skvělý fotbalista. Něco jsme proti sobě odehráli, ale já jsem ho vždy hlavně obdivoval jako hráče nároďáku. Myslím, že byl trochu nedoceněný v období, kdy v nároďáku působil, takže jsem mu vždy hodně fandil,“ ocenil loučícího se soupeře na hřišti kapitán Sparty David Pavelka.

Těsně před zápasem pak Tomáš Hübschman, který se v Jablonci chystá působit i dál jako manažer, oběhl stadion a za rozloučení fanouškům poděkoval. „Byli jsme domluvení, že přijdu k jabloneckému kotli, ale pak jsme se spontánně domluvili, že to obejdu celé. Nebylo to dobře načasovaný, protože jak už začal zápas, lidi to spíš trochu odpoutávalo od úvodních minut, ale děkuju jim za pěkné reakce a potlesk,“ vzkázal Hübschman.

Příští rok by se mohl ještě rozloučit přímo na hřišti v exhibičním zápase v rámci oslav osmdesáti let jabloneckého fotbalu. „Už jsme se o tom bavili s majitelem, panem Peltou a možná něco dáme dohromady,“ slíbil Hübschman.