Hlavní obsah

Dobré zprávy pro Slavii: Marodi se vrací. Schranz i Ogbu jdou do plné zátěže, prozradil Trpišovský

Jako mašina se řítí ligou. Slavia si proti Dukle (3:0) připsala už jedenáctou výhru v řadě v Chance Lize. Navíc defenziva sešívaných udržela už podeváté čisté konto. Zastavit rozjetý vlak nedokázali ani svěřenci trenéra Petra Rady. Právě hru vzadu si na pozápasové tiskové konferenci pochvaloval kouč Slavie. „Měli jsme hodně ztrát a kluci vzadu to výborně hasili,“ těšilo Jindřicha Trpišovského.

Video: LFA

Článek

Jedenáctá výhra v řadě se v úvodu zápasu nerodila úplně snadno. Souhlasíte, trenére?

Máte pravdu, bylo to těžké. Soupeř nás dobře dostupoval a dával nám málo prostoru. V útoku jsme špatně dotahovali situace. Chyběl nám pohyb, který měla Dukla lepší a živější. Neproměnili jsme dvě velké šance a dlouho nám chyběla i dynamika. I přesto jsme si vytvořili tlak, po kterém byl odpískaný pokutový kop. První gól nás ale nakopl.

Vzadu to pro vás je devátá ligová nula. S defenzivou panuje spokojenost?

Kluci tam podali opět výborný výkon. Jak jsem už říkal, nahoře jsme měli hodně ztrát, které jsme museli hasit v obraně. Na druhou stranu Dukla nám dokázala i několikrát pořádně zavařit a zasloužila by si i gól. Dělali jsme si zápas sami zbytečně těžký.

Už v Bilbau byla složitá situace ohledně stoperů. V zápase s Duklou však nastoupil už Tomáš Holeš, David Zima také vypadal zdravě a Jan Bořil hraje stále. Přemýšlel jste třeba nad nasazením Štěpána Chaloupka?

Bylo to pro nás velké téma, chtěli jsme mu dát prostor. Čekali jsme na dopoledne, jak na tom bude Zimič. Ten se ale cítil dobře a nechtěli jsme úplně do toho sahat. Předpokládali jsme nahoře Řezníčka s Mešanovičem a chtěli jsme mít v defenzivě tedy hráče, kteří jsou sehraní a mají naučené automatismy.

Prostor pro Chaloupka v lize aktuálně tedy není?

Mě to opravdu mrzí, protože vypadá v tréninku skvěle. Neskutečně maká, ale defenzivním hráčům se prostor v sestavě dává hůř. Ve čtvrtek v poháru ale bude hrát, to můžu prozradit. Jsem rád, že nastoupil v Bilbau, kde to pro něj bylo trochu za odměnu. Kdybychom tenhle týden hráli Evropu, tak by proti Dukle asi byl v základu. Tím, že máme utkání až v neděli, vsadili jsme na jistotu.

Zmiňujete zápas ve Španělsku. Bylo těžké přepnout zpátky na českou ligu?

Má to dvě roviny. Z nějaké hlediska soustředěnosti vůbec ne. Máme skvělé fanoušky, kteří nás ženou vpřed a opět přišel téměř plný Eden. V tomhle to je tedy jednoduché. Spíše je těžké přepnout na styl hry. Týmy nám u nás nedávají tolik prostoru, dobře brání. V Česku je daleko těžší se dostávat do šancí. V Evropě se zase větší důraz klade na defenzivu. Abych to tedy shrnul, je to hodně rozdílný styl fotbalu. Přesvědčil se o tom i Simion Michez, který z prvních pěti soubojů skončil čtyřikrát na zemi.

Jaká je situace v kádru ohledně zraněných hráčů?

Jsou na tom dobře. Spousta z nich naskočí už ve čtvrtečním poháru, což pro ně bude skvělý test. Ivan Schranz s Igohem Ogbuem jdou od pondělí s námi do plného tréninku, Lukáš Masopust už nastoupil za rezervu a Daniel Fila by se měl k nám už připojit také. Vyjma zraněných do konce sezony se tedy všichni chystají na návrat.

Ze zápasu s Duklou si odnášíte nějaké šrámy?

Zafiho (Christose Zafeirise) trochu trápilo koleno a Malick (Diouf) se nám o poločase trochu přidušoval z rýmy. To jsou ale jen dvoudenní záležitosti. Nemáme informace o tom, že by nám někdo měl chybět.

Už jste to několikrát zmínil, ve čtvrtek vás čeká pohárové utkání v Benátkách nad Jizerou. Dostane prostor i brankář Aleš Mandous?

Můžu potvrdit, že bude chytat. Extrémně mě trápí, že ho nemůžu dávat do brány častěji. Výborně trénuje a těším se, až ho uvidím. Do Benátek se těším, protože tam je trenér, s kterým jsem hrál v dorostu a dva roky jsme spolu jezdili koučovat i do Kolína. Mám informace, že tam pořadatelé chystají speciální akce, bude to fajn pro lidi.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Fotbalisté Slavie se radují z branky

Sám ale víte, že pohárové zápasy jsou ošemetné…

Přesně tak. Hned si vzpomenu na zápas ve Velvarech, kde jsme o poločase prohrávali 0:2. Tehdy měl Nico Stanciu střídat o poločase, ale musel odehrát celý zápas, a dokonce si na vestě udělal běžecký rekord. Nesmíme to tedy vůbec podcenit, ale dostanou prostor kluci, kteří tolik nehráli a zaslouží si ho.

Prostor v posledních utkáních dostal i Dominik Pech. Co plánujete s tímto talentovaným hráčem?

Proti Dukle zahrál kvalitně a to samé v Bilbau. Už delší dobu s ním pracujeme a vidíme, že by jednou mohl být stěžejní postavou Slavie. Má něco, co se nám hodně líbí. To, že dostal prostor, byl ale souběh okolností. Vytáhli jsme si ho z B týmu a říkali jsme si, že mu ten prostor dáme, když už s námi je. V dohledné době by se mohl prosadit, má obrovský potenciál. Chceme ho dál rozvíjet. Už teď si ale myslím, že na ligu je připravený.

Slavia nastoupila poprvé za 128 let v domácích dresech bez červeného pruhu. Co jste na akci na podporu darování krve říkal vy?

Věděli jsme to dlouho dopředu a jsem rád, že můžeme fotbalem pomáhat a upozorňovat na problém ve společnosti. Fantasticky se to všechno spojilo a bylo to velmi dobře a profesionálně uchopené. Z mého pohledu se to povedlo.

  1 : 0 Plzeň - Sparta 1 : 0 dohráno
20241027T18 : 30:00+0100
Plzeň vs. Sparta
Plzeň vs. Sparta
Plzeň
Sparta
  3 : 0 Slavia - Dukla 3 : 0 dohráno
20241027T15 : 30:00+0100
Slavia vs. Dukla
Slavia vs. Dukla
Slavia
Dukla
  1 : 1 Ml. Boleslav - Karviná 1 : 1 dohráno
20241027T15 : 30:00+0100
Ml. Boleslav vs. Karviná
Ml. Boleslav vs. Karviná
Ml. Boleslav
Karviná
  1 : 2 Teplice - Bohemians 1 : 2 dohráno
20241027T13 : 00:00+0100
Teplice vs. Bohemians
Teplice vs. Bohemians
Teplice
Bohemians