Hlavní obsah

Do neoblíbeného hráče se prostě šláplo, vzpomíná expert

Aktualizováno

Zase ten VAR. Chyb rozhodčích na hřišti i u videa v posledních utkáních přibývá. V sedmém kole fotbalové Chance ligy se chybovalo podle komise rozhodčích na hřišti Liberce i Slavie. Právě situace v Edenu i na stadionu U Nisy byly rozebírány expertem Janem Rajnochem a redaktorem Sport.cz Robertem Neumannem v pořadu Přímák.

Přímák - fotbalový expert Jan Rajnoch s redaktorem Sport.cz Robertem Neumannem rozebírají fungování VARuVideo: Sport.cz

Článek

„Zákrok pardubického hráče na kotníky, to mi přišlo nehorázné. Absolutně bez snahy zahrát míč,“ vracel se Rajnoch k faulu pardubického Lurvika na Provoda.

„Bez diskuzí červená. To je jasná surová hra, mohl ho vážně zranit a vyřadit ho do konce sezony. Provod měl štěstí, že vyvázl takto dobře,“ doplnil ho ve studiu Neumann.

Komise rozhodčích již zmíněnou situaci nakonec vyhodnotila tak, že sudí správně udělil jen žlutou kartu. Fotbalový expert si však myslí, že by takové situace měl vysvětlovat rozhodčí přímo na hřišti, aby odůvodnil svůj verdikt a předešel tak dalším spekulacím.

Sporné situace ze 7. kola Chance LigyVideo: LFA

„Představoval bych si, že rozhodčí budou vše vysvětlovat rovnou na hřišti tak, jako to je například v ragby. V ten moment by všichni věděli, proč sudí takto rozhodl. Někdo s tím může pak souhlasit a jiný zas ne. To by fotbalu prospělo,“ věří Rajnoch.

„Sporných situací totiž přibývá. Fotbal se neustále zrychluje a přemírou snahy vznikají tvrdé zákroky. Rozumím, že pro rozhodčí to není jednoduché. Někdy rozlišit nebezpečný zákrok totiž není snadné,“ dodal.

Podle komise rozhodčích se však nejvíce chybovalo na stadionu U Nisy, kde domácí Liberec remizoval s Plzní 1:1. První situace se stala hned v úvodu utkání, kdy brazilský záložník Cadu zahrál míč rukou. Druhá situace nastala naopak v závěru, kdy liberecký Kayondo se zavěsil na trenýrky plzeňského Jirky a v nadějné situaci ho zbrzdil. Výrok sudích na hřišti? Žádný. Vrátil se k situaci VAR? Nikoliv.

„Já tomu vlastně rozumím, že komise chrání rozhodčí, hlavně ty mladé. Je ale pravda, že v Liberci měla být na začátku penalta a v závěru červená. Kdyby Kayondo nestáhl Jirku, tak jde sám na bránu a Plzeň klidně mohla vyhrát,“ říkal Rajnoch v pořadu Přímák.

Komise rozhodčích - momenty 7. kolo fotbalové ligyVideo: LFA

„Mě tedy překvapilo, že to vůbec neřešil VAR. To přece musí ti rozhodčí vidět, že hráč visí na trenýrkách. Jasně, teď komise řekne, že to je chyba. Ten VAR je na hřišti ale od toho, aby tohle posoudil,“ doplnil Neumann.

„Bylo to pro Pechance složité. Byl to hodně živý fotbal a já myslím, že to vlastně vcelku zvládl. Jen tohle měl vyřešit lépe,“ uzavřel téma Rajnoch.

Oba bývalí ligoví fotbalisté následně zavzpomínali na dobu, kdy sami ještě působili na ligových trávnících a tvrdost či návyky byly o poznání jiné. Už tehdy ale však museli mít v hlavách, že je třeba chránit sebe a být také ohleduplný vůči protihráčům.

„V zimě jsme si na zmrzlý trávník dávali do kopaček hřebíky. My jsme museli být opatrní. Nás je opravdu zbytečný ptát se na chránění hráčů,“ smál se expert v pořadu Přímák.

„Museli jsme si dávat pozor, někdy to bylo fakt o život,“ přidal se Neumann, který vyhrál ligový titul s Libercem.

„Když to zjednoduším. Dřív byly zákroky hodně chtěný. Fotbal nebyl tak rychlý, jako je teď. Když jsme měli neoblíbeného hráče, prostě se do něj šláplo. Vše ale bylo kontrolovaný. Teď je všechno v obrovské rychlosti, hráči mají obrovskou sílu a někdy přemírou snahy udělají zákrok, který je nekontrolovaný a hodně tvrdý,“ dodal Rajnoch.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tomáš Chorý (druhý zprava) v utkání Chance Ligy proti Pardubicím. Ilustrační foto